"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα είναι ένας... μεγάλος έρωτας"

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα είναι ένας... μεγάλος έρωτας" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Karfitsa" που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 

Θ. Καράογλου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα είναι ένας μεγάλος... έρωτας»

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα των δημοσκόπων για τη Νέα Δημοκρατία, ο πρ. Υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου... δεν βλέπει πρόωρες εκλογές, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην "Karfitsa", γιατί «η Κυβέρνηση έχει ως... μαξιλαράκι ασφαλείας τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά και γιατί «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πουλήσει και τα παιδιά του για την εξουσία». Ο κ. Καράογλου λέει ακόμη ότι η ΝΔ έπρεπε να συγκρουστεί ως Κυβέρνηση με κατεστημένα δεκαετιών και παρωχημένες ιδέες. Είναι θετικός για μια ενδεχόμενη... μεταγγραφή του Βαγγέλη Βενιζέλου στην παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ τονίζει ότι θέλει να κλείσει την πολιτική του καριέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...

-Φοβάστε σήμερα τις εκλογές, γιατί θεωρείτε ότι με Καμμένο και... Λεβέντη, ο Τσίπρας έχει ακόμη πολύ μέλλον;

«Όχι, δεν φοβάμαι τις εκλογές κα. Καραπαναγιωτίδου. Όπως δεν φοβάμαι και δεν υπολόγισα ποτέ το πολιτικό κόστος, καθώς πιστεύω ότι καθήκον και υποχρέωση του υπεύθυνου πολιτικού δεν είναι να "χαϊδεύει" αυτιά και να χτυπά φιλικά πλάτες, αλλά να βοηθά την κοινωνία να δει κατάματα την αλήθεια. Αυτήν τη στάση ζωής νομίζω ότι την έχω αποδείξει τόσο στην προσωπική, όσο και στην πολιτική μου διαδρομή. Όποτε και εάν γίνουν εκλογές, πιστέψτε με, θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα διότι το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την πατρίδα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Η Ελλάδα, κα. Καραπαναγιωτίδου, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σιγουριά, όραμα, οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών. Χαρακτηριστικά, δηλαδή, που της λείπουν τους τελευταίους 21 μήνες. Από εκεί και πέρα, προσωπικά δεν βλέπω πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Πρώτον διότι πιστεύω ότι, εάν και εφόσον χρειαστεί, η Κυβέρνηση έχει ως... μαξιλαράκι ασφαλείας την Ένωση Κεντρώων και δεύτερον γιατί όπως πολύ εύστοχα και γλαφυρά περιέγραψε η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Ο Αλέξης Τσίπρας θα πουλήσει και τα παιδιά του για την εξουσία". Ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός είναι εξουσιομανής και θα προσπαθήσει να παραμείνει στην Κυβέρνηση όσο περισσότερο μπορεί, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό του κεφάλαιο, όπως και η ανοχή της κοινωνίας προς το πρόσωπό του, έχει εξαντληθεί πολύ νωρίς».

-Η Θεσσαλονίκη ή μάλλον η Μακεδονία και η Θράκη απέδειξε ότι έχει πολιτικό προσωπικό, ανάλογο των περιστάσεων; Η κρίση των 7 χρόνων μνημονίων -και βασανισμού- των φορολογουμένων άλλαξε κάτι στις αντιλήψεις ψηφοφόρων και πολιτικών;

«Με τη συγκεκριμένη ερώτηση θίγετε ένα μεγάλο ζήτημα ποιότητας του κοινοβουλευτισμού στον τόπο μας. Κατά την προσωπική μου άποψη το πολιτικό κεφάλαιο εξανεμίζεται πολύ γρήγορα όταν δεν υπηρετεί σωστά το δημόσιο συμφέρον και δεν διαπνέεται από τις αρχές και αξίες της ισοτιμίας των πολιτών, της έντιμης διαχείρισης, των ριζικών μεταρρυθμίσεων και της μεθοδικής δουλειάς. Όσο ο πολιτικός και η πολιτική δεν χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχουν γνώση της σκληρής πραγματικότητας ή δεν επιδεικνύουν τη βούληση να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές, τόσο η ψήφος των πολιτών θα παύει να είναι ανταποδοτική. Η λιτότητα δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα αλλά το τίμημα που πληρώνουμε γιατί επί δεκαετίες... ερωτευτήκαμε ως κοινωνία τον λαϊκισμό, ο οποίος αποδείχθηκε πως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, σαγηνευτήκαμε από εκείνους που κολάκευαν τα εθνικά μας ελαττώματα και αναδείξαμε στην εξουσία εκείνους που υιοθέτησαν πολιτικές θέσεις που μας ευχαριστούσαν. Εύχομαι και ελπίζω το πάθημα να έγινε μάθημα και με εφόδιο την ιστορική γνώση να είμαστε πλέον σε θέση να διακρίνουμε το ορθό από το λανθασμένο και το ψεύτικο από το αληθινό. Κάνω αυτήν την επισήμανση, κα. Καραπαναγιωτίδου, διότι το πολιτικό προσωπικό του τόπου το επιλέγει με την ψήφο του η κοινωνία μας. Εάν, λοιπόν, η κοινωνία αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στον Κοινοβουλευτισμό, οφείλει το εκλογικό σώμα να είναι έτοιμο να λάβει τολμηρές αποφάσεις».

-Ειδικές οικονομικές ζώνες στη Β. Ελλάδα, για να επιστρέψουν από Βουλγαρία, Σκόπια, Μάλτα οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχές γιατί δεν έγιναν; Η ΕΕ και οι δανειστές φταίνε και γι αυτό;

«Οι δανειστές δεν φταίνε για κάθε τι στραβό στην ελληνική πραγματικότητα. Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, άποψη την οποία εξέφρασε δημόσια τον Σεπτέμβριο του 2014 από το βήμα της ΔΕΘ και ο τότε Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Βέβαια, τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μας κατηγορήσει ότι η δημιουργία ΕΟΖ θα επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα... Εάν το κράτος μας δεν ήταν τόσο δυσκίνητο, οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι μόνο χωρικές αλλά ενδεχομένως να αφορούν τομείς και κλάδους, έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί προκειμένου να σταματήσουμε τη διαρροή ελληνικών επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες. Ουδείς αμφιβάλλει ότι για να επαναπατριστούν χιλιάδες επιχειρήσεις από χώρες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια ή η Μάλτα που αναφέρετε, θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες μέσα από ένα θεσμοθετημένο υγιές περιβάλλον δημιουργίας ΕΟΖ με ειδικά φορολογικά κίνητρα».

-Τα τρία μεγαλύτερα λάθη της ΝΔ που οδήγησαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;

«Πρώτον δεν συγκρουστήκαμε ως Κυβέρνηση με κατεστημένα δεκαετιών και παρωχημένες ιδέες, δεύτερον δεν προβάλλαμε το ουσιαστικό έργο που επιτελέσαμε τη διετία 2012-2014, τρίτον η "ευημερία" των αριθμών δεν συνδυάστηκε με ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των περισσότερων συνανθρώπων μας.
Φυσικά δεν παραβλέπω και τους λάθος χειρισμούς στο θέμα του "μαύρου" της ΕΡΤ και τα όσα ακολούθησαν τους μήνες μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι "πληρώσαμε" πολύ ακριβά την υπεύθυνη και ρεαλιστική οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε. Να, όμως, σχεδόν δυο χρόνια μετά, που η εκδικητική ψήφος του 2015 εξελίχθηκε σε αυτοχειρία ενός ολόκληρου λαού. Το μαρτυρούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και το διευρυμένο προβάδισμα που καταγράφει διαρκώς η Νέα Δημοκρατία. Αναλογιστείτε μονάχα ότι εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με τους δυσαρεστημένους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν πλέον τους οκτώ στους δέκα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις δυο τελευταίες εθνικές εκλογές αναφωνούν σήμερα "mea culpa"».

-Ξεκινήσατε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλετε να κλείσετε την πολιτική σας καριέρα με την κεντρική εξουσία; Θα προτιμούσατε ένα υπουργείο ή μια... περιφέρεια;

«Προτιμώ πάνω από όλα να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στον τόπο μου. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου και το καθήκον μου απέναντι σε εκείνους που με στηρίζουν σε όλα τα βήματά μου, με τιμούν με τη φιλία και την αγάπη τους, με εμπιστεύονται να τους εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο.
Και επειδή δεν μου αρέσει να αποφεύγω δια της πλαγίας τις ερωτήσεις, σας λέω το εξής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για εμένα ένας μεγάλος και σίγουρα όχι ανομολόγητος έρωτας. Δεν το έκρυψα ποτέ ότι θα ήθελα να κλείσω εκεί την πολιτική μου καριέρα. Αυτή η επιθυμία, ωστόσο, δεν τον καθιστά αυτόματα και... εμμονικό. Βλέπετε, η εμμονή, κυρία Καραπαναγιωτίδου, σκοτώνει τον... έρωτα!»

-Στην περιφέρεια τι θα θέλατε να κάνετε, που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;

«Υποθετική η ερώτηση και δεν μου αρέσει να μπαίνω σε τέτοιους είδους συζητήσεις οι οποίες μπορούν από το πουθενά να προκαλέσουν παρεξηγήσεις άνευ λόγου και αιτίας. Σε κάθε περίπτωση εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Από εκεί και πέρα κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ιδέες και τρόπο σκέψης. Και εγώ τις δικές μου τις έχω καταθέσει τα χρόνια που πολιτεύομαι».

-Είστε κοντά στην πολιτική οικογένεια του νυν αρχηγού της ΝΔ, έχετε πάρει κάποια διαβεβαίωση για κάθοδο σας στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας;

«Οι υποψηφιότητες για τις θέσεις ευθύνης δεν επιβάλλονται από πολιτικούς παράγοντες αλλά υποδεικνύονται από την κοινωνία -αρχή που πρεσβεύει και ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης- και υπαγορεύονται από τη διάθεση του καθενός για προσφορά. Δεν πιστεύω ότι στην πολιτική υπάρχουν τίτλοι κτήσης, κυρία Καραπαναγιωτίδου, ούτε κληρονομικό δικαίωμα. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε εθνικές, είτε αυτοδιοικητικές, οι πολίτες ψηφίζουν συγκρίνοντας και αξιολογώντας προγραμματικές θέσεις, αρχές, αξίες και προσωπικότητα. Αυτοί δημιουργούν τάσεις, αυτοί κρίνουν, αυτοί επιλέγουν».

-Θέλετε τον κ Βενιζέλο στη ΝΔ;

«Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι στη Νέα Δημοκρατία χωρούν και έχουν θέση, κατ' επέκταση και ρόλο, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές και τις θέσεις της μεγάλης φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξης και όσα αυτή πρεσβεύει. Και γιατί όχι άλλωστε, δεδομένου ότι είμαστε ένα κόμμα που διακρίνεται για την ανοικτή δημοκρατική λειτουργία του και το οποίο όπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακήρυξη εκφράζει-εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

-Αν κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ο Β. Βενιζέλος, η ΝΔ θα τον... υποστηρίξει; Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται με... όχημα το δήμο, το κόμμα σας να διευκολύνει τη... μεταγγραφή του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...

«Δεν έχω διαβάσει κάποιο τέτοιο σενάριο, ούτε έχω ακούσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο να εκφράζει –δημόσια τουλάχιστον- σκέψεις να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή στρεφόμενος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε ό,τι με αφορά σέβομαι, εκτιμώ και τιμώ τον Βαγγέλη Βενιζέλο ως πολιτική προσωπικότητα. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αξίζει να τον παρακολουθεί κανείς στο Κοινοβούλιο. Εάν και όταν εκφράσει ενδιαφέρον για τον δήμο Θεσσαλονίκη ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε».

-Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην πολιτική σας διαδρομή; Ποια κίνηση δεν θα κάνατε, αν σας δίνονταν η ευκαιρία; Γιατί μετανιώσατε;

«Τα λάθη υπάρχουν για να γίνονται και εμείς για να μην τα επαναλαμβάνουμε. Ακόμη δεν ήρθε η ώρα ενός τέτοιου είδους απολογισμού μιας και η πολιτική μου διαδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν αποφασίσω να κλείσω το κεφάλαιο "πολιτική" θα είστε η πρώτη στην οποία θα παραθέσω συνέντευξη με έντονη αυτοκριτική διάθεση. Όπως και να έχει δεν διεκδικώ το αλάθητο και προσπαθώ να μαθαίνω από όσα λάθη έχω κάνει».