Συνέντευξη: "Ο Κυριάκος κέρδισε γιατί είχε πρόταση εξουσίας"

Συνέντευξη: "Ο Κυριάκος κέρδισε γιατί είχε πρόταση εξουσίας" Κύριο

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη για την εφημερίδα "Karfitsa" (16.01.16)

"Ο Κυριάκος κέρδισε γιατί είχε πρόταση εξουσίας"

Στη δική του αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας προχωρά μιλώντας στην Karfitsa ο Θεόδωρος Καράογλου. Ο πρώην υπουργός εξηγεί γιατί η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να γίνει... μάθημα στα πανεπιστήμια, επιμένει πως ο «Καραμανλισμός» δεν τέλειωσε στη ΝΔ και καταθέτει τις προτάσεις του στον νέο πρόεδρο προκειμένου να «ανανεωθεί» το κόμμα. Ο κ. Καράογλου χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τη «χειρότερη» μεταπολιτευτικά, εκτιμά ότι το 2016 είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων και δηλώνει πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ζητήσει και να κερδίσει την ψήφο των πολιτών.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

-Τι σηματοδοτεί η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. «Τελείωσε» ο Καραμανλισμός, όπως πολλοί ισχυρίζονται; Σας φοβίζει η διάσπαση;
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Όσοι ονειρεύτηκαν διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να... γυρίσουν πλευρό. Το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου τελείωσαν όλα και από την ίδια στιγμή είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά. Η Ν.Δ. δεν διασπάστηκε σε σκληρότερες εσωκομματικές εκλογές, όπως ήταν για παράδειγμα αυτές του 2009, άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που στη διάρκεια της 4μηνης προεκλογικής περιόδου είχαμε μερικά... γρατζουνίσματα και όχι... μαχαιρώματα. Το σύνθημα λοιπόν "όλοι μαζί, πάμε από την αρχή" πρέπει να είναι ουσιαστικό και κάνοντας την ενότητα πράξη, να ξεκινήσουμε δυναμική αντιπολίτευση προκειμένου να σταματήσουμε το πολιτικό... μονότερμα του Αλέξη Τσίπρα, να χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στους Έλληνες και να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Όσον αφορά, τώρα, στο εάν τελείωσε ο "Καραμανλισμός", έχω να πω ότι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσημο είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή για τη Ν.Δ. Άρα, σε επίπεδο αξιών ο "Καραμανλισμός" δεν τελείωσε, έτσι όπως το εννοείτε. Και για να σας προλάβω, δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους πρώην Προέδρους του κόμματος εγγράφει τη ΝΔ στο Ε9 του. Το κόμμα ανήκει μονάχα στη βάση του.

Η ήττα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι και ήττα του Κώστα Καραμανλή, που τον υποστήριξε;
Αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και όχι ο Κώστας Καραμανλής. Ο Κυριάκος κέρδισε, ο Βαγγέλης έχασε. Από εκεί και πέρα, μεγάλη νικήτρια είναι η Νέα Δημοκρατία και θα σας εξηγήσω το γιατί. Πρώτον, γιατί η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Παρά το αρχικό φιάσκο, περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρό μας. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύει ότι η κοινωνία συνεχίζει να πιστεύει στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεύτερον, γιατί δημιουργήσαμε και πάλι δεσμούς με την κοινωνία και πρωτίστως με τους νέους ανθρώπους και τρίτον γιατί είναι πλέον πασιφανές ότι ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων πολιτών ζητούν και στηρίζουν τη δρομολόγηση των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η πατρίδα. Αυτά τα στοιχεία κρατώ, σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να επενδύσουμε για κάνει η Νέα Δημοκρατία στροφή προς το μέλλον.

Πρόσφατα είπατε ότι η νίκη και ο αγώνας του Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Γιατί το πιστεύετε αυτό;
Γιατί αναγνωρίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια μεγάλη προσωπική νίκη, κάνοντας μια αναπάντεχη ανατροπή κόντρα σε προβλέψεις και δημοσκοπήσεις. Η προεκλογική του καμπάνια ήταν στοχευμένη, είχε συνέχεια, διακρινόταν για τη μεθοδικότητα, τη συνέπειά της αλλά και τον προγραμματισμό της. Παράλληλα, εξέφρασε το πνεύμα της ανανέωσης που ήθελαν τόσο οι ψηφοφόροι μας, όσο και η κοινωνία, πείθοντας παράλληλα τη βάση ότι μπορεί να διευρύνει το κόμμα. Με λίγα λόγια κέρδισε τις εκλογές επειδή κατέθεσε πρόταση εξουσίας, η οποία να είστε σίγουρος ότι θα προκαλέσει παρενέργειες και στα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά τη γνώμη σας σε ποιες αλλαγές στο εσωτερικό, τα όργανα και το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο νέος αρχηγός, προκειμένου το κόμμα να γίνει πιο ανοικτό στην κοινωνία; Συμφωνείτε με τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου στο οποίο προσανατολίζεται ο νέος πρόεδρος;

Όπως, ίσως, θα θυμάστε, ήμουν από τους πρώτους βουλευτές που είχα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρου συνεδρίου μόλις τέθηκε θέμα εκλογής νέου Προέδρου. Από τότε είχα μιλήσει για την ανάγκη να μπει η Ν.Δ. σε ένα δρόμο οργανωτικής και πολιτικής ανασύνταξης και ριζικής ανανέωσης. Νομίζω πως αυτή η ώρα ήρθε. Ημίμετρα, συμβιβαστικές λύσεις και εσωκομματικές ισορροπίες δεν χωρούν στη νέα Νέα Δημοκρατία. Στις επόμενες εθνικές εκλογές οφείλουμε να ζητήσουμε την ψήφο όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, να ξεριζώσουμε τη νοοτροπία του "ώριμου φρούτου", να αγκαλιάσουμε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας και να προσεγγίσουμε εκείνους που μετρούν ένσημα και όχι μόνο εκείνους που μετρούν συντάξιμα χρόνια. Και αυτή η προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Οι ανέξοδες υποσχέσεις σκοτώνουν την πολιτική και εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση "μια από τα ίδια" με τον ΣΎΡΙΖΑ, αλλά να κατορθώσουμε κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει ακατόρθωτο, η Ελλάδα να πάψει να ανέχεται πολιτικούς που είναι... Μαυρογιαλούροι.

Η κυβέρνηση μετρά μόλις... 153 βουλευτές και έχει μπροστά της κρίσιμα νομοσχέδια με πρώτο το ασφαλιστικό. Θα το ψηφίσετε; Εκτιμάτε ότι το 2016 που μπήκε πριν λίγες ημέρες θα φέρει κάλπες στην Ελλάδα;

To 2016 εκτιμώ ότι θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, θέση της Ν.Δ. είναι ότι δεν λύνεται με εισπρακτικά μέτρα, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών από εργοδότες και εργαζόμενους. Αντίθετα χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθούν την ανάπτυξη. Για να υπάρχουν έσοδα για το κράτος πρέπει να υπάρχουν και δουλειές. Αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεν θα υπάρχουν εισφορές και άρα πόροι για το ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου τρεις άξονες συζήτησης. Πρώτον την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα κύριο και σε ένα επικουρικό, δεύτερον να μην συνταξιοδοτείται κανείς σε ηλικία κάτω των 60 χρόνων και τρίτον να μπει πλαφόν στο ποσό των ανώτατων συντάξεων. Όσον αφορά στο εάν θα το ψηφίσουμε, είναι προφανές ότι εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο "έγκλημα" της κυβέρνησης να βαφτίσει "μεταρρύθμιση" τη σφαγή των συντάξεων. Οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος υποσχέθηκαν "παραδείσους" και έφεραν την "κόλαση".