Συνέντευξη: «Χωρίς ριζικές αλλαγές δεν κάνουμε τη διαφορά»

Συνέντευξη: «Χωρίς ριζικές αλλαγές δεν κάνουμε τη διαφορά» Κύριο

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αννίτα Στιβακτάκη για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» (27.09.2015)

Συνέντευξη: «Χωρίς ριζικές αλλαγές δεν κάνουμε τη διαφορά»

"Το δάχτυλο εις τον τύπον των ήλων" βάζει ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, και τολμά να πει στη συνέντευξή του στον "ΑτΚ" τα πράγματα με το όνομά τους γι'αυτά που έφεραν την εκλογική ήττα. Παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να κινηθεί το κόμμα για να μπορέσει να περάσει σε μια νέα εποχή. "Δεν αρέσουμε στην κοινωνία. Ηττηθήκαμε κατά κράτος στις ηλικίες 18-24, δηλαδή στη νέα γενιά ψηφοφόρων και η δεξαμενή ψηφοφόρων μας στερεύει. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά, αν θέλουμε να παραμείνουμε κόμμα εξουσίας", τονίζει χαρακτηριστικά.

Κύριε Καράογλου έχετε αναγνωρίσει ως προσωπική νίκη του Αλ. Τσίπρα την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Τι έφταιξε για τη διαφορά των επτά μονάδων από την Ν.Δ. και την παραμονή ουσιαστικά του κόμματος σας στα ποσοστά του Ιανουαρίου; Τι δεν πήγε καλά στη στρατηγική της Ν.Δ.;

"Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής υποστήκαμε, με αξιοπρέπεια, μια ακόμη μεγάλη ήττα. Την τρίτη σε διάστημα οκτώ μηνών και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας μας κέρδισε μόνος του, χωρίς νεολαία, χωρίς τοπικές οργανώσεις, χωρίς πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που "κουβαλούσαν" χιλιάδες προσωπικούς ψήφους και έχοντας προηγουμένως μεταλλαχθεί πολιτικά από "αντιμνημονιακός" σε "μνημονιακό". Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, ο προεκλογικός μας αγώνας δεν ήταν επαρκής. Δεν πείσαμε την κοινωνία ότι είχαμε τις λύσεις για να πάει, τελικά, η Ελλάδα μπροστά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να ξεκινήσουμε άσκοπες πολιτικές φλυαρίες αναλύοντας και πάλι τους λόγους της ήττας. Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω το εξής. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου Βουλευτές και πολιτευτές δώσαμε συντεταγμένα τον αγώνα, πετύχαμε να ανεβάσουμε το ποσοστό της Ν.Δ. 1,5 μονάδα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Μακάρι το ίδιο να γινόταν σε όλη τη χώρα. Πιστεύω, επίσης, ότι ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να δίνεται πόρτα-πόρτα, μέσα στην κοινωνία, είτε κυνηγάμε οι Βουλευτές το σταυρό, είτε όχι. Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν κερδήθηκε με... selfie, ούτε πιάνοντας στασίδι οι Βουλευτές δίπλα στην εκάστοτε ηγεσία, αναζητώντας το καλύτερο δυνατό πλάνο ή την καλύτερη φωτογραφία. Όλοι μαζί χάνουμε, όλοι μαζί κερδίζουμε τις εκλογές".

Να υποθέσω ότι βάλατε ως κόμμα ψηλά τον πήχη των προσδοκιών σας; Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του Ε. Μεϊμαράκη;

"Δώσαμε έναν τίμιο προεκλογικό αγώνα και βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, διότι θεωρήσαμε ότι μετά από ένα καταστροφικό 7μηνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η κοινωνία ήταν έτοιμη να δεχθεί τις δύσκολες λύσεις. Πιστεύαμε ότι η συντριβή που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας θα αποτυπωνόταν στην κάλπη, δυστυχώς όμως κάναμε λάθος. Πιστεύαμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανέργων θα κοιτούσε το μέλλον και θα επέλεγε εκείνους που μπορούν να φέρουν νέες θέσεις εργασίας, δυστυχώς όμως κάναμε λάθος. Τελικά οι πολίτες αρέσκονται στο να ακούνε υποσχέσεις και όχι να βλέπουν τη σκληρή πραγματικότητα. Το μοναδικό, ίσως, λάθος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν ότι παρέμεινε ο εαυτός του και δεν υποκρίθηκε κάποιον άλλον".

Πως σχολιάζετε τη συνεχόμενη αποτυχία των δημοσκόπων να πιάσουν το σφυγμό του εκλογικού σώματος;

"Πολιτική με δημοσκοπήσεις δεν γίνεται. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία μιας χρονικής στιγμής. Υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των αναποφάσιστων και των μετακινήσεων εκλογικών μαζών από τον έναν πολιτικό χώρο στον άλλο. Το γεγονός ότι έπεσαν για πολλοστή φορά έξω στο αποτέλεσμά τους τα τελευταία χρόνια, σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που πραγματοποιούν τις έρευνές τους".

Τι ακριβώς πρέπει ν' αλλάξει στη Ν.Δ.; Απαιτούνται και αλλαγές προσώπων;

"Χωρίς ριζικές αλλαγές δεν θα κάνουμε τη διαφορά. Μόνο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερβούμε τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την εποικοδομητική κριτική από το πολιτικό.... ξεκατίνιασμα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν αρμόζουν τα πολιτικά μνημόσυνα, ούτε φυσικά μας οφελεί το... αυτοχάϊδεμα των αυτιών. Δεν αρέσουμε στην κοινωνία. Ηττηθήκαμε κατά κράτος στις ηλικίες 18-24, δηλαδή στη νέα γενιά ψηφοφόρων και η δεξαμενή ψηφοφόρων μας στερεύει. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά αν θέλουμε να παραμείνουμε κόμμα εξουσίας. Μπορεί να αντέξαμε και σε αυτές τις εκλογές, το θέμα όμως είναι μέχρι πότε θα λειτουργούν τα αντανακλαστικά επιβίωσης μας και αυτοσυντήρησης, από τη στιγμή που δεν τροφοδοτούμε τις ρίζες μας στην κοινωνία. Το σημαντικότερο είναι να γίνει γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και να εντοπίσουμε τα αίτια της ήττας με ηρεμία και όχι εν θερμώ, προχωρώντας παράλληλα, όπου χρειαστεί, σε αλλαγές προσώπων, πολιτικών θέσεων αλλά και οργανωτικής δομής".

O κ. Μεϊμαράκης, εφόσον το θελήσει, πρέπει να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος;

"Έχοντας μπει, από την Τρίτη, σε μια εσωκομματική διαδικασία όπου όλοι αναζητούν τον επόμενο, το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να χαμηλώσουν οι τόνοι. Εάν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το επιθυμεί, μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου ή της νέας Προέδρου θα πρέπει να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο σοβαρότητας και να μην αντιμετωπιστεί από ορισμένους ως αφετηρία προσωπικής προβολής ή μέσο υπενθύμισης πολιτικής παρουσίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται κάποιον-α κατ' ομοίωση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά Πρόεδρο που θα διακρίνεται για το ήθος, την επιμονή, την προσήλωση στον ρεαλισμό και την ικανότητά του να επικοινωνεί μηνύματα ελπίδας".

Πως εκτιμάτε ότι θα πορευθεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Πιστεύετε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία;

"Το εύχομαι για το καλό της πατρίδας. Προσωπική εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για ένα αδύναμο-θνησιγενές Κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα μετρά απώλειες κάθε φορά που θα έρχονται στη Βουλή προαπαιτούμενα και εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου".

Η Ν.Δ. από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει αφεθεί να εννοηθεί, θα καθορίζει τη στάση της κατά περίπτωση, στους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που θα έρθουν στη Βουλή. Εάν είναι έτσι, θα είναι αυτή μια έντιμη στάση, δεδομένου ότι υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο.

"Όπως είπα και σε πρόσφατη συνέντευξή μου, θα πούμε ναι με χίλια και θα σπρώχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει και πιο μπροστά, σε ό,τι αφορά τους εφαρμοστικούς νόμους για τις θεσμικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αλλά δεν θα είμαστε "a priori" δεδομένοι, τσουβαλιασμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τους εφαρμοστικούς νόμους των δημοσιονομικών προαπαιτούμενων. Για παράδειγμα τα σκληρά φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, όπως προδιαγράφονται στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, σαφέστατα δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε. Αυτή θα είναι η δική μας ξεκάθαρη, υπεύθυνη στάση ως αξιωματική αντιπολίτευση".