Συνέντευξη: "Δεν υπάρχει περιθώριο για λεονταρισμούς" (12.07.2015)

Συνέντευξη: "Δεν υπάρχει περιθώριο για λεονταρισμούς" (12.07.2015) Κύριο

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Αννίτα Στιβακτάκη (12.07.2015)

Συνέντευξη: "Δεν υπάρχει περιθώριο για λεονταρισμούς"

"Εύχομαι, προσεύχομαι και προσδοκώ να υπάρξει συμφωνία" τονίζει ο Θεόδωρος Καράογλου. Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. υιοθετεί την άποψη ότι ακόμη και μια κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από μη συμφωνία, συμπληρώνοντας με νόημα ότι στο κάτω-κάτω υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στην πορεία από "μια καλύτερη Κυβέρνηση". Ωστόσο θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές σε αυτήν τη φάση δεν αποτελούν λύση. "Ο κ. Τσίπρας έχει νωπή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει", λέει, αλλά επισημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματικές οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και "σκληρή δουλειά από όλους".

1) Κύριε Καράογλου, υπάρχει προοπτική, κατά τη γνώμη σας, σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές;

"Εύχομαι, προσεύχομαι και προσδοκώ να υπάρξει συμφωνία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θέλω να σκέφτομαι τις καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit. Η έξοδος μας από το ευρώ δεν είναι μια φιλολογική συζήτηση, κάποιο... σκοτεινό σενάριο, ή επινόηση ορισμένων "γερμανοτσολιάδων" και "δοσίλογων" που θέλουν να υπονομεύσουν την Κυβέρνηση, αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή είναι η επώδυνη πραγματικότητα. Εδώ που φτάσαμε, κα. Στιβακτάκη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λεονταρισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η συμφωνία, ώστε να αποτραπεί ο τεράστιος εθνικός κίνδυνος που βρίσκεται προ των πυλών και να μην οδηγηθεί ένας ολόκληρος λαός στη... μαύρη φτώχεια. Το... πραξικόπημα της δραχμής που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στη δεκαετία του 1950, δεν πρέπει να περάσει. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αποκοπεί από την Ευρώπη, η συμφωνία με τους εταίρους μας, είτε αρέσει, είτε όχι στην αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα ακροδεξιά δεκανίκια της Κυβέρνησης, είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως χώρα να παραμείνουμε στον στενό πυρήνα της Ευρώπης και να μη θυσιαστεί ένας λαός στο βωμό ξεπερασμένων ιδεολογικών εμμονών και επαναστατικών ονειρώξεων".

2) Εάν τελικώς υπάρχει κάποιας μορφής συμφωνία, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνει και βελτιώσεις στα δημοσιονομικά μέτρα, σε σχέση με τις προτάσεις που ήταν στο τραπέζι πριν το δημοψήφισμα;

"Θα σας απαντήσω λέγοντας ότι δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία δεν έχει μόνο η Ελλάδα, άλλα όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι που θα κληθούν να στηρίξουν την όποια συμφωνία και οι οποίοι σήμερα βρίσκονται απέναντί μας. Από εκεί και πέρα, μακάρι να υπάρξουν βελτιώσεις στα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και σε όλα τα επιμέρους θέματα της συμφωνίας, διότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ήδη φοροεισπρακτικά καταβεβλημένη κοινωνία μας θα επωμιστεί λιγότερα βάρη από τα αναμενόμενα. Επαναλαμβάνω ότι μετά το αυτοκτονικό κλείσιμο των τραπεζών και το ακατανόητο δημοψήφισμα, η Κυβέρνηση οφείλει να παραμερίσει τους ηρωισμούς και τα ψεύτικα διλήμματα και να προσχωρήσει στον ρεαλισμό, κλείνοντας συμφωνία".

3) Η Ν. Δ. θα δεχτεί μια συμφωνία, ακόμη κι αν περιλαμβάνει, νέα μείωση συντάξεων, τερματισμό του ΕΚΑΣ, και νέες μειώσεις μισθών, μαζί με πρόσθετους φόρους;

"Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από μη συμφωνία και επίσης ότι μια κακή συμφωνία τώρα, μπορεί να βελτιωθεί αύριο από μια καλύτερη Κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογιστικές συζητήσεις και να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα του κράτους, όπως είναι για παράδειγμα η απουσία καίριων μεταρρυθμίσεων και η συνεχής διόγκωση του δημόσιου τομέα. Οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να σκύψουμε πάνω από το πραγματικό πρόβλημα. Για να χτίσουμε ξανά το σπίτι μας, χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους".

4)Ποιες πιθανότητες υπάρχουν για κούρεμα των καταθέσεων και κατά την εκτίμηση σας σε ποιο ποσοστό;

"Αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί στον κ. Τσίπρα. Εκείνο που κρατώ είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πατρίδας μας, εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών και παραλείψεων της Κυβέρνησης, της δημιουργικής ασάφειας και πολλές φορές της Κυβερνητικής... αφασίας, βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση συγκριτικά με εκείνη στην οποία βρισκόταν πριν από περίπου 10 ημέρες και σε χείριστη θέση σε σχέση με αυτήν της 26ης Ιανουαρίου. Αναλογιστείτε μονάχα ότι στους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές, από τις ελληνικές τράπεζες εκταμιεύτηκαν καταθέσεις ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, επανέλθουμε σε ομαλή τραπεζική λειτουργία, τόσο μικρότερες θα είναι και οι πιθανότητες "κουρέματος" καταθέσεων".

5) Πρόωρες εκλογές «βλέπετε»; Κι αν ναι, υπό ποιες συνθήκες θα προκηρυχθούν άμεσα και υπό ποια το φθινόπωρο;

"Ο κ. Τσίπρας έχει νωπή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί να το πράξει, ας αποσυρθεί και ας προχωρήσει η παρούσα Βουλή στο σχηματισμό μιας Κυβέρνησης εθνικού σκοπού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία θα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Οι εκλογές στην παρούσα περίοδο δεν είναι λύση. Σκεφτείτε μονάχα πόσες φορές σταθήκαμε μπροστά σε μια κάλπη τα τελευταία τρία χρόνια. Εκλογές αυτήν την στιγμή θα σημαίνουν επώδυνες έως καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, παράταση της αβεβαιότητας και ουσιαστικά έξοδο από την Ευρώπη".

6) Εφόσον στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η Ν.Δ. θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ν'ανταπεξέλθει με αξιώσεις;

"Εννοείται. Παρότι με την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά κλείνει άλλος ένας κύκλος στη Ν.Δ., η παράταξή μας είναι έτοιμη όχι μόνο να μπει στη μάχη των εκλογών, αλλά και να τις κερδίσει".

7) Τι πρέπει ν΄αλλάξει στο κόμμα σας;

"Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται οργανωτική ανασυγκρότηση, νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και όχι "πρίγκιπες" ή "βασιλόπουλα" που ως μοναδικό τους διαπιστευτήριο έχουν ένα "βαρύ" επίθετο ή την ένταξή τους σε κάποια εσωκομματική ελίτ. Επίσης, ως κόμμα εξουσίας, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα κάθε εποχής, έχοντας πάντα ως σταθερή και αδιαπραγμάτευτη βάση τις αρχές και τις αξίες που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Προέχει, κατά την άποψή μου, να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία, να ακούσουμε τις σκέψεις των πολιτών, να ερμηνεύσουμε σωστά τα μηνύματα που μας στέλνουν με τη ψήφο τους και να απενεχοποιήσουμε τη λεγόμενη "δεξιά" νοοτροπία περί ελεύθερης οικονομίας, ιδιωτικού τομέα και παραγόμενου πλούτου".

8) Ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζουν τον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ.; Η επάνοδος του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία, θα ήταν μια αξιόπιστη απάντηση;

"Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι... πασπαρτού. Αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη και ξέρει πότε πρέπει να μιλήσει. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως πολλοί τον επικαλούνται χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα. Από εκεί και πέρα, ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι κατ' ομοίωση του Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα βελτιώσει σημαντικά την πολιτική ελκυστικότητα της παράταξης, θα προβάλλει ένα καινούργιο όραμα και θα το μεταφέρει αποτελεσματικά και πειστικά στην κοινωνία. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι ηγέτης και να έχει τριβή με τα πραγματικά προβλήματα του λαού μας".