Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» (10.05.2015)

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» (10.05.2015) Κύριο

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα (10.05.2015)

Εκτιμάτε πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους ώστε να ξεκινήσει και η χρηματοδότηση της χώρας;

«Επιβάλλεται να κλείσει... χθες η συμφωνία με τους εταίρους, κ. Πλάκα, ώστε να βγει από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας η... θηλιά που την απειλεί με δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Αυτό αποδεικνύεται και από τη... βιασύνη της Κυβέρνησης να συμφωνήσει με τους "Θεσμούς" λαμβάνοντας 14 φορές περισσότερα μέτρα, ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πριν τις εκλογές, όπως θα θυμάστε, είχαν δαιμονοποιήσει το περίφημο mail Χαρδούβελη το οποίο προέβλεπε μέτρα ύψους 980 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα διότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η χώρα σέρνεται από Eurogroup σε Eurogroup, το δημόσιο χρέος κινείται προς το 185% του ΑΕΠ, το τραπεζικό σύστημα βυθίζεται καθημερινά σε νέα ανασφάλεια, οι προσδοκίες για ανάπτυξη διολισθαίνουν όλο και χαμηλότερα, ενώ το κράτος επιτίθεται στην τελευταία ικμάδα ανταγωνιστικότητας που απέμεινε στον ιδιωτικό τομέα. Οι άναρθρες κραυγές του τελευταίου τριμήνου, το κομφούζιο της δήθεν διαπραγματευτικής πρακτικής και η γραμμή της "σκληρής διαπραγμάτευσης" που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφεραν ήταν να επαναφέρουν τον εφιάλτη του Grexit. δημιουργώντας την αίσθηση ότι η Ελλάδα καθημερινά απομακρύνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο οικονομικός χρόνος τελειώνει για την πατρίδα μας και η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως σταθερότητα προκειμένου να αναπνεύσει και να βγει από την κρίση. Τώρα που οι "κόκκινες γραμμές" της έχουν ξεθωριάσει και είναι ηλίου φαεινότερον πως τα όσα υποσχέθηκαν στη ΔΕΘ είναι απολύτως ανέφικτα, η Κυβέρνηση ας αφήσει στην άκρη τους ερασιτεχνισμούς, τους λεονταρισμούς και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ας κλείσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Διαπραγμάτευση με δημιουργική ασάφεια δεν γίνεται και αυτό αποδεικνύεται μετά και την τελευταία επικοινωνία Γιούνγκερ-Τσίπρα, όπου η μεγάλη πολιτική κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ "βαφτίστηκε" περήφανη διαπραγμάτευση».

Γιατί διαφωνεί η ΝΔ με δημοψήφισμα; Δεν είναι έντιμο αν υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός "κόκκινων γραμμών" και προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης να ζητηθεί η "νομιμοποίηση" από το λαό;

«Στη Δημοκρατία οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να παίρνουν αποφάσεις και όχι για να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες των πολιτών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του έχουν την αποκλειστική ευθύνη να διαπραγματευτούν με τους "Θεσμούς" και να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του ελληνικού λαού, αναλαμβάνοντας πλήρως και το δεδομένο πολιτικό κόστος. Εκτός εάν η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αναζητά συνενόχους, εκμεταλλευόμενη την απόλυτα λογική απογοήτευση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπουμε όμως πως και μέσα στην Κυβέρνηση η πολυφωνία παραμένει "ζωντανή" με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται εκ των έσω η εθνική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση η αιωρούμενη απειλή περί δημοψηφίσματος, πέρα από ομολογία αδυναμίας διακυβέρνησης, επιτείνει την αβεβαιότητα και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ήδη παραλυμένη οικονομία μας, ιδίως από τη στιγμή που το "κρυφό" δίλημμα θα είναι παραμονή ή όχι στο ευρώ».

Φοβάται η ΝΔ τις εκλογές;

«Όχι. Και σας το λέω με το χέρι στην καρδιά. Άλλωστε στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα Βέβαια, όποιος θέλει να βλέπει την Ελλάδα όρθια πρέπει να απεύχεται την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, διότι πολύ απλά αυτό θα σημαίνει ότι η πατρίδα μας έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Στην παρούσα φάση οι εκλογές είναι περιττές. Εάν όμως προκηρυχθούν, τότε είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε μια κακή πορεία για τη χώρα που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και να δώσουμε με δύναμη, αξιοπρέπεια και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης τον αγώνα μας, φιλοδοξώντας να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της προκοπής, της προόδου και της αξιοπιστίας, μακριά από πειραματισμούς και απαίδευτους λαϊκισμούς».

Η ΝΔ βρίσκεται σε πορεία εθνικής συνδιάσκεψης. Γιατί επιμένετε στην ανάγκη εκτάκτου συνεδρίου;

«Γιατί, επιτέλους, στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να λύσουμε τα εσωκομματικά μας ζητήματα με υπευθυνότητα, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να σταματήσουμε τα... φάλτσα και να κάνουμε μια ειλικρινή και σοβαρή αυτοκριτική για τους λόγους που ηττηθήκαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, συζητώντας για όλα τα θέματα που μας αφορούν ως παράταξη. Προσωπικά ανήκω σε εκείνους –και είμαστε πολλοί- που πιστεύουν ότι η εθνική συνδιάσκεψη δεν βοηθά και δεν προσφέρει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, στο Συνέδριο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ψύχραιμα και καθαρά για τις ευθύνες της εκλογικής ήττας. Ο λαός μας γύρισε την πλάτη, κ. Πλάκα, γιατί με τη συνεχή φοροεισπρακτική επιδρομή (πχ ΕΝΦΙΑ και μειώσεις μισθών ή συντάξεων), "εξαφανίσαμε" εισοδηματικά τη μεσαία τάξη. Χάσαμε γιατί δεν δώσαμε όραμα και ελπίδα στη νεολαία, γιατί αποκηρύξαμε τον φιλελευθερισμό και γίναμε ένα «δεξιό ΠΑΣΟΚ», γιατί επενδύσαμε στην μιζέρια και το φόβο. Χάσαμε όχι γιατί είναι στραβός ο γιαλός, αλλά γιατί εμείς στραβά αρμενίζουμε ως κόμμα. Κάναμε έργο και δεν ξέραμε να το προβάλλουμε. Επί 2,5 χρόνια που είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας πετύχαμε πολλά, μα έγιναν αρκετά ουσιαστικά και επικοινωνιακά λάθη. Οι προσπάθειες μας ταυτίστηκαν με τη λιτότητα. Συρθήκαμε σε λάθος πολιτικές επιλογές εξαιτίας διάφορων... άκαπνων και ακολουθήσαμε πολιτικές οι οποίες μας έβαλαν απέναντι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτά είναι ζητήματα που μόνο στο Συνέδριο μπορούν να αναλυθούν και να συζητηθούν, αφυπνίζοντας κομματικές συνειδήσεις και ξαναδίνοντας φωνή στη βάση μας».

Υπάρχει θέμα ηγεσίας κατά τη γνώμη σας;

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι η ευθύνη για το πολύ άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου είναι συλλογική. Για αυτό κατά την άποψή μου ο εξατομικευμένος αφορισμός είναι λάθος. Από εκεί και πέρα, όπως σας απάντησα και νωρίτερα, πιστεύω ότι στη Ν.Δ. πρέπει να συζητήσουμε για όλα τα θέματα. Και όταν λέω όλα, εννοώ όλα. Ακόμη και αυτό της ηγεσίας. Η παράταξη πρέπει να κάνει επανεκκίνηση και να φύγει προς τα εμπρός, όχι να αναζητούμε σύγχρονους Ιούδες ή να εγκλωβιστούμε στην ψύχωση της δικαίωσης. Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι οδήγησε το κόμμα σε δύσκολη εκλογική νίκη το 2012, εργάστηκε σκληρά ως Πρωθυπουργός, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και κατάφερε να κρατήσει όρθια την πατρίδα σε δύσκολες στιγμές. Όμως κάθε ηγέτης οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και να αφήνει την ιστορία να τον κρίνει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Σε τελική ανάλυση, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει ότι ξέρει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις».