Συνέντευξη: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο»

Συνέντευξη: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο» Κύριο

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Δήμου Δρώμενα» (Νοέμβριος 2014)

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο»

Σίγουρος πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας εποχής δηλώνει ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας. Ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης θέτει ως προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας τη σταθερότητα, τη συνέπεια και το αίσθημα σοβαρότητας που πρέπει να καλλιεργήσει στον τόπο το πολιτικό μας σύστημα, ενώ βάλλει κατά εκείνων που, όπως λέει χαρακτηριστικά, βασίστηκαν στην αντιμνημονιακή ρητορική για να δημιουργήσουν εύκολες πολιτικές καριέρες. Τέλος εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός έχει την εμπειρία να μην παρασύρεται από εκείνους που εκφράζουν το λαϊκισμό, αλλά και την ωριμότητα να αναγνωρίζει ποιοι του λένε την αλήθεια.

Κύριε Καράογλου, τι σηματοδοτεί η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση;

«Πρώτον και κύριο ότι εξασφαλίζουμε την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας, βάζοντας τέλος στη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κατά δεύτερον ότι η Κυβέρνηση είναι ισχυρή και άρα μπορεί να διαπραγματευτεί το τέλος της εποχής των Μνημονίων και κατά τρίτον ότι... ξεβολέψαμε όλους εκείνους που με την αντιμνημονιακή τους ρητορική δημιούργησαν εύκολες πολιτικές καριέρες, πουλώντας στον δοκιμαζόμενο λαό μας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε και κάτι ακόμη. Ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας εποχής, η οποία είναι αποτέλεσμα του μηδενισμού των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων. Σκεφτείτε μόνο ότι το 2014 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, ενώ το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και το 2016 3,7%».

Τα νούμερα δείχνουν να ευημερούν, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Ας συμφωνήσουμε σε μια βασική αρχή. Το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την αδυναμία της πατρίδας μας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις χωρίς να δανειστεί, αλλά είναι συνέπεια αυτής μας της αδυναμίας. Και από τη στιγμή που ως χώρα δανειστήκαμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, κανένας πιστωτής δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Το 2012 βασική προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης ήταν να σώσει την Ελλάδα, κρατώντας την εντός του ευρώ. Από τη στιγμή που τα καταφέραμε και έχουμε πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που εξ αρχής βάλαμε, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια μεγάλη στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας. Μπορεί να περάσαμε τα δύσκολα, ωστόσο σημαντικά προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και η απουσία κοινωνικής προστασίας, αποτελούν κύρια ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά από εδώ και πέρα, προκειμένου να δείξουμε στην κοινωνία ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο».

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πορευτεί χωρίς νέο μνημόνιο;

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, τελεία και παύλα. Άλλωστε κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν το αντέχει. Αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι σταθερότητα, συνέπεια, αίσθημα σοβαρότητας και ενδεχομένως μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε στα μέσα Οκτωβρίου. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, είναι ότι από εδώ και στο εξής η ασφάλεια του ευρώ και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου της οικονομικής σταθερότητας απαιτούν άλλου τύπου πολιτική συμπεριφορά. Πρώτα από όλα ο λαός μας οφείλει και πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζει με αυταπάτες για επιστροφή στο ανεύθυνο και αμαρτωλό παρελθόν. Ας γίνουμε, επιτέλους, ρεαλιστές. Ουδείς μπορεί να υποσχεθεί και να υλοποιήσει την υπόσχεσή του ότι αύριο οι άνεργοι θα βρίσκουν ευκολότερα δουλειά, ότι θα δοθούν αυξήσεις ή ότι οι μισθοί θα επιστρέψουν στα προ του 2009 δεδομένα. Εκείνες τις αμαρτίες και τις πρακτικές του... "Τσοβόλα δώστα όλα" ή του πρόσφατου "λεφτά υπάρχουν", πληρώνουμε σήμερα. Όσον αφορά στους σπεκουλαδόρους που διατείνονται ότι μόλις κερδίσουν τις εκλογές θα σκίσουν μονομιάς τα μνημόνια, θα τους θυμίσω τη φράση που είπε ο αείμνηστος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, τη βραδιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981: "Σήμερα είναι το τέλος του ρομαντικού ΠΑΣΟΚ" είχε πει και είχε τόσο δίκιο, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου ξέχασε σε μια νύχτα συνθήματα του στυλ "EOK και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" ή "έξω οι βάσεις του θανάτου". Να είστε σίγουροι ότι, επειδή η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνετε με ειρωνικό τρόπο, το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και εκεί να δείτε πως θα αλλάξουν... τροπάριο όλοι εκείνοι που τη μια ημέρα παριστάνουν τους δήθεν επαναστάτες και την επόμενη βιάζονται να πιάσουν... στασίδι στο Άγιο Όρος, στο Βατικανό, στις ΗΠΑ και στις μεγάλες ευρωπαϊκές (μνημονιακές κατά τα λεγόμενά τους) πρωτεύουσες».

Όπως φαίνεται όμως από τις δημοσκοπήσεις, τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία.

«Μα για αυτό μίλησα προηγουμένως για την αναγκαιότητα οι συμπατριώτες μας να αντιληφθούν ότι ήρθε η ώρα να ακούν και, το κυριότερο, να αποδέχονται την αλήθεια. Τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του δεν τους ενδιαφέρει αν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία και αν με τις πολιτικές τους κορώνες οι αγορές εκτινάξουν το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων στο 9 ή 10%.Το μόνο που τους απασχολεί είναι να γίνουν Κυβέρνηση έστω και για μια ημέρα, αυτή είναι η εμμονή τους. Εδώ που φτάσαμε όμως, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε για επανάληψη των λαθών του πρόσφατου παρελθόντος, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το "δις εξαμαρτείν ουκ λαού σοφού". Είμαι σίγουρος πως όταν έρθει η κρίσιμη ώρα της κάλπης, ο λαός μας, έχοντας τη μνήμη αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, δεν θα παραδώσει την εξουσία σε ερασιτέχνες της πολιτικής και σε ετερόκλητες συμμαχίες που σχημάτισαν ορισμένοι "εραστές της εξουσίας" και λάτρεις του... χιλιάρικου, που καλά-καλά δεν έχουν γίνει ακόμα κόμμα, οι οποίοι επιβιώνουν πολιτικά κρατώντας ψηλά μια ψεύτικη σημαία ευκαιρίας. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν έχουμε περιθώριο να επιστρέψουμε στον καταστροφικό δρόμο του παρελθόντος και δεν θα επιστρέψουμε».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε ευρύ κάλεσμα συστράτευσης και διεύρυνσης του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί το κόμμα σας. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση;

«Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός οι πόρτες μας είναι ανοικτές σε όσους συμφωνούν με την ιδεολογία, τις αρχές, τις αξίες και όσα πρεσβεύει συνολικά η Ν.Δ. Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενοι "πολιτικοί τουρίστες" που αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, μήπως και σώσουν την πολιτική τους καριέρα. Από εκεί και πέρα, εκείνο που πραγματικά έχει ανάγκη η Ν.Δ. είναι διεύρυνση της βάσης της. Να επιστρέψουν, δηλαδή, κοντά μας κοινωνικές ομάδες όπως οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, τα σώματα ασφαλείας, οι νοικοκυραίοι, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και είναι εκείνοι που δοκιμάζονται σκληρότερα από την κρίση. Και ο μόνος δρόμος επιστροφής τους, περνά από τη διασταύρωση της υπευθυνότητας με τη συνέπεια λόγων και πράξεων από πλευράς της Κυβέρνησης».

Έχετε μετανιώσει που ψηφίσατε το μνημόνιο;

«Απαντώ ευθέως, όχι. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφερθούν στην ιστορική περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχοντας ως σημείο αναφοράς το ποιοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και όχι ποιοι ήταν εκείνοι που έκαναν πολιτική καριέρα πάνω στα εθνικά ερείπια. Εκείνη η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Όλοι ομολογούν την αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όλοι συμφωνούν ότι από τα ελλείμματα έπρεπε επιτακτικά να περάσουμε στα πλεονάσματα. Και να που τα καταφέραμε, ανοίγοντας το δρόμο για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που ταλανίζουν την κοινωνία μας».

Κύριε Καράογλου, θα ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη με ένα ερώτημα που απασχολεί την αγορά του Πανοράματος η οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αντιμετωπίζει και αυτή τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλά καταστήματα και σε αυτόν το Δήμο του Νομού Θεσσαλονίκης κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

«Στο Πανόραμα ισχύει ότι και σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος, λόγω των δυσάρεστων αλλά αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων. Βέβαια σε άλλους δήμους, ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα είναι εντονότερο. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι υπαρκτό και η Κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει με χρηματοδοτικά εργαλεία που βοηθούν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Εκείνο που προέχει είναι οι τοπικές αγορές να παραμείνουν ζωντανές και να αποτελέσουν πνεύμονα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στηρίζοντας τις τοπικές αγορές βοηθάμε τις δικές μας επιχειρήσεις, διατηρούμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και άρα την ανάπτυξη του τόπου μας. Κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλοντας να προφυλάξει την τοπική αγορά, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο καλός μου φίλος και πολύ έμπειρος αυτοδιοικητικός, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη χάραξη ενός σχεδίου διατήρησης, στόχευσης και ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, προκειμένου οι καταστηματάρχες του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών, να πάρουν πολύτιμες ανάσες, να... επιβιώσουν και να μην αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεών τους».