«Δεν μπήκα στην πολιτική για να γαντζωθώ σε καρέκλες» (22.10.2014)

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να γαντζωθώ σε καρέκλες» (22.10.2014) Κύριο

Συνέντευξη Θεόδωρου Καράογλου στην Εφημερίδα «30 ΗΜΕΡΕΣ» και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Ζαβλιάρη 

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να γαντζωθώ σε καρέκλες»

Αποκλειστική συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Τριάντα Ημέρες». Έχοντας συμπληρώσει από τον περασμένο Μάρτιο μια δεκαετία βουλευτικής δραστηριότητας, ο Θεόδωρος Καράογλου θεωρείται ένα από τα «πρώτα βιολιά» της Β΄εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η συμπλήρωση αυτής της δεκαετίας μάλιστα τον βρήκε στην ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο επανασυστάθηκε ύστερα από δικές του ενέργειες. Μετά από ένα διετές ταξίδι, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «εμπειρία ζωής», ο Θεόδωρος Καράογλου μιλά στις «Τριάντα Ημέρες» για το έργο που άφησε πίσω του, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, τη Β΄ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και την αλλαγή φρουράς στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Πως ήταν η εμπειρία σας στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για δυο συναπτά έτη; Θεωρείτε ότι αφήσατε σημαντικό έργο;

«Με μια λέξη, θα τη χαρακτήριζα εμπειρία ζωής. Ήταν δυο χρόνια γόνιμα, δημιουργικά και, θέλω να πιστεύω, ωφέλιμα για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όσον αφορά στο έργο που επιτέλεσα στο ΥΜΑΘ, αρμόδιοι να μιλήσουν για αυτό και φυσικά να το αξιολογήσουν είναι οι Βορειοελλαδίτες. Αυτοί ήταν και παραμένουν οι... κριτές μου για αυτήν τη διετία. Εγώ κρατώ μονάχα την ανταπόκριση του κόσμου και την επικοινωνία που εξακολουθώ να έχω μαζί του, ακόμα και τώρα που επισκέπτομαι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς να είμαι Υπουργός. Αυτή η αποδοχή, κ. Ζαβλιάρη, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να νιώσει ένας πολιτικός τη σήμερον ημέρα, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τις δύσκολες στιγμές που περνούν στην πατρίδα μας αφενός η πολιτική και αφετέρου όσοι την υπηρετούμε».

Θα θέλατε κάποια στιγμή να επιστρέψετε σε υπουργική θέση;

«Το να είμαι Υπουργός δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μπήκα στην πολιτική για να γαντζωθώ σε καρέκλες. Δεν πάσχω από τέτοιου είδους σύνδρομα και δεν διακατέχομαι από τέτοιες ανησυχίες. Προσωπικά προσπαθώ να υπηρετώ τους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας όσο καλύτερα μπορώ, αυτή είναι η μόνη μου έννοια. Από εκεί και πέρα, το αν θα μου ανατεθεί στο μέλλον κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο είναι αποκλειστική απόφαση και επιλογή του Πρωθυπουργού».

Πλέον, ως βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, ποια είναι τα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης;

«Η ευρύτερη περιοχή της Β΄ Θεσσαλονίκης είναι μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας και ταυτόχρονα μια από τις πιο ιδιαίτερες. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει αστικές περιοχές όπως π.χ. η Πυλαία και το Πανόραμα, παραθαλάσσιες και τουριστικές όπως ο Σταυρός, η Ασπροβάλτα, η Επανομή, αγροτικές όπως η Χαλάστρα, ο Λαγκαδάς, ορεινές όπως ο Σοχός, αλλά και τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα ποικίλλουν και αν ξεκινώ να τα απαριθμώ, θα χρειαστώ τουλάχιστον τρεις σελίδες στην εφημερίδα σας. Καθήκον και υποχρέωσή μου είναι να τα αναδεικνύω και μέσα από την κοινοβουλευτική μου δράση να βρίσκω τις καλύτερες δυνατές λύσεις, πάντα προς όφελος των πολιτών και με κύριο γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Η Ν.Δ. γιορτάζει μια 40ετία ζωής, με τον αρχηγό της να βρίσκεται στην Πρωθυπουργία της χώρας. Θεωρείτε ότι το κόμμα σας βγαίνει ισχυρότερο από τη διακυβέρνηση την τελευταία διετία ή έχει υποστεί σημαντικές φθορές;

«Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως με εκατομμύρια συμπατριώτες μας συμπιεσμένους από την οικονομική κρίση, όλο το οικοδόμημα του πολιτικού μας συστήματος έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Αυτές είναι, άλλωστε, που θρέφουν και ενισχύουν τα άκρα. Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε, ωστόσο, είναι ότι ο Ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε για πολλοστή φορά τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία στα δύσκολα. Και αυτό επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ιδεολογική και δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. αντέχει. Και αντέχει κάτω από αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, αποδεικνύοντας ότι επί 40 χρόνια αποτελεί σταθερή και ακλόνητη επιλογή ευθύνης. Σε αυτά τα δυο χρόνια διακύβέρνησης ανατρέψαμε το ήθος ΠΑΣΟΚ που είχε επιβληθεί στην κοινωνία και δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να ξανακάνουμε την Ελλάδα κανονική χώρα, ανεξάρτητα του όποιου πολιτικού κόστους. Δεχθήκαμε το λιγότερο δυνατό κακό για να αποφύγομε τα χειρότερα. Κάναμε μια τακτική υποχώρηση, όχι όμως σε αρχές και αξίες, αποδεικνύοντας προσαρμοστικότητα στις σκληρές συνθήκες της εποχής. Αυτό είναι σε τελική ανάλυση το νόημα του να μάχεσαι για την Ελλάδα».

Θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής παλιών στελεχών του κόμματος που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια;

«Οι πόρτες μας είναι διάπλατα ανοικτές σε όσους συμφωνούν και αποδέχονται τις ιδεολογικές αρχές και αξίες που πρεσβεύει επί 40 χρόνια η παράταξή μας. Και στη μάχη που δίνουμε για την κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς. Το είπε καθαρά ο Πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρόσφατη ομιλία του στην επετειακή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στη Χαλκιδική. Μετά την ανοιχτή του πρόσκληση, όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στις φιλελεύθερες, στις κεντροδεξιές αρχές, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη οικονομία, την οικονομία της αγοράς, στη δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται με πλουραλισμό για όλα τα δρώμενα, δεν έχουν παρά να επανακάμψουν στη Ν.Δ.».

Το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών λόγω της μη συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανοικτό για πολλούς. Εσείς τι πιστεύετε;

«Αισιοδοξώ ότι στην κρίσιμη ώρα θα επικρατήσει η λογική και το εθνικό συμφέρον θα υπερισχύσει του μικροκομματικού. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μάθει να σεβόμαστε τους θεσμούς και όχι να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι το κόμμα μας είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο».

Ο δήμος Ωραιοκάστρου, που βρίσκεται στην εκλογική σας περιφέρεια, διαθέτει πλέον μια νέα διοίκηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πως βλέπετε αυτήν την αλλαγή;

«Πρόσφατα επισκέφθηκα τον κ. Γαβότση και ενημερώθηκα για όλα τα τρέχοντα θέματα που καλείται να επιλύσει η νέα Δημοτική Αρχή. Σίγουρα έχει μπροστά της αρκετά και σημαντικά ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Ο κ. Γαβότσης είναι γνώστης της αυτοδιοίκησης, έχει όραμα και εμπειρία και είμαι σίγουρος ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Εξυπακούεται ότι θα συνεργαστώ στενά μαζί του για να πετύχουμε, όλοι μαζί, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών».