«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ»

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» Κύριο

Συνέντευξη ΥΜΑΘ στην εφημερίδα  "FOCUS SAPTAMANAL " του Βουκουρεστίου (26-03-2014)

Αποφασισμένος να προσφέρει τα μέγιστα στην άνοδο του τουρισμού είναι ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη συμμετοχή του υπουργείου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου. Στόχος του υπουργείου είναι να πείσει κι άλλους Ρουμάνους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι Ρουμάνοι ως επί το πλείστον δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη στις ομορφιές της Β. Ελλάδας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Focus Saptamanal" έστειλε το μήνυμα ο κ. Καράογλου προς τους Ρουμάνους να επισκεφθούν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «θα γοητευτούν και θα νιώσουν σαν το σπίτι τους».

1. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου. Που αποσκοπεί η φετινή σας παρουσία;
«Με τη Ρουμανία να αποτελεί μια από τις ανερχόμενες τουριστικές αγορές της Ευρώπης το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, συμμετέχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου με διττό σκοπό, την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τη Μακεδονία και τη Θράκη και την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας ως έναν ξεχωριστό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, που ιδίως για τους λαούς των Βαλκανίων αποτελεί τη φυσική έξοδό τους προς τη Μεσόγειο. Βλέπετε, η Μακεδονία και η Θράκη έχουν το προνόμιο να αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης της Ν.Α. Ευρώπης. Διαθέτουν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν που συνδυάζει τη θάλασσα με τον πλούσιο ορεινό όγκο, αλλά και τον έντονο πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα με τον φυσιολατρικό, παρέχοντας τη δυνατότητα 12μηνου τουρισμού Αυτά τα στοιχεία θέλουμε να αναδείξουμε στους Ρουμάνους και να τους καλέσουμε να επιλέξουν για τις διακοπές τους τη Βόρεια Ελλάδα. Να την επισκεφθούν και να γνωρίσουν τον τόπο μας, τους ανθρώπους του, τη φιλοξενία μας και να χαρούν τις ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα όπως η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός, ο ιστορικός και ο ιαματικός τουρισμός».

2. Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα προσέλευση Ρουμάνων τουριστών στη Μακεδονία και τη Θράκη;
«Ναι, διότι η Ελλάδα αποδεδειγμένα αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Ρουμάνων ταξιδιωτών και χιλιάδες συμπατριώτες σας φροντίζουν να εκφράζουν πάντα με θέρμη την αγάπη που τρέφεται ως λαός για την πατρίδα μου. Από το 2011 μέχρι σήμερα δίνετε συνειδητά ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, ενώ το περυσινό καλοκαίρι σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση 57,27% στις διανυκτερεύσεις Ρουμάνων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 40.495 κρατήσεις, επιβεβαιώνοντας το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και της Θράκης ως τουριστικός προορισμός. Αυτή η αύξηση δεν αφορά μόνο στα ξενοδοχεία, καθώς ωφελημένα είναι και τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής όπου τα τελευταία χρόνια, τους μήνες από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ρουμάνων παραθεριστών. Επιπρόσθετα, λόγω της χιλιομετρικής εγγύτητας αλλά και του οδικού τουρισμού, περιοχές όπως η Χαλκιδική, η παραλία της Πιερίας, η Καβάλα και η Θάσος αποτελούν αποδεδειγμένα κυρίαρχες τουριστικές σας επιλογές. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι και οι παράγοντες του τουρισμού της Ρουμανίας στηρίζουν έμπρακτα την Ελλάδα επενδύοντας στη χώρα μου με διάφορες προωθητικές ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού μεριδίου που κατέχει στις καρδιές σας».

3.Αναφερθήκατε στη χιλιομετρική εγγύτητα. Πιστεύετε ότι αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που οι Ρουμάνοι προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους;
«Από τη στιγμή που ανοίξαμε νέους δρόμους επικοινωνίας από τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τον Έβρο μέσω Βουλγαρίας, οι φίλοι Ρουμάνοι μπορούν να βρεθούν σε λίγες μόνο ώρες σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και να απολαύσουν καταπληκτική φιλοξενία. Άρα εκ των πραγμάτων η μείωση της χιλιομετρικής απόστασης προσμετράτε ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο διευρύνει την τουριστική μας συνεργασία».

4.Κύριε Καράογλου, γιατί οι Ρουμάνοι να επιλέξουν για διακοπές την Ελλάδα;
«Γιατί σε εμάς οι διακοπές δεν περιορίζονται μόνο τους θερινούς μήνες, αλλά επεκτείνονται όλο το χρόνο μιας και, όπως σας εξήγησα προηγουμένως, κύριο μέλημά μας είναι ο ελληνικός τουρισμός να αναπτύξει δωδεκάμηνη δυναμική, στηριζόμενος στο τετράπτυχο θάλασσα, προσκυνηματικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός και shopping. Η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από ήλιος και θάλασσα. Όπως είχα επισημάνει και πέρυσι, Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός, παράδοση, ιστορία, φυσικό περιβάλλον, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά δηλαδή που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της πατρίδας μου».

5. Οι καλές διακρατικές μας σχέσεις όμως δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα τουρισμού.
«Με τις διακρατικές μας σχέσεις να δρομολογούνται από το 1880, Ελλάδα και Ρουμανία μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί αμοιβαίου σεβασμού με ιστορικές, πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές προεκτάσεις. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο 6ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα σας, υπάρχουν περισσότερες από 5.500 επιχειρήσεις με ελληνικό κεφάλαιο που είναι εγγεγραμμένες στα Ρουμανικά εμπορικά μητρώα, ενώ το 2012 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακόμη δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην άριστη συνεργασία που έχουμε σε περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε λοιπόν δυο λαοί γεμάτοι με αμοιβαία αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού».


6.Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στο Ρουμανικό λαό;
«Τους προσκαλώ να επισκεφθούν τη Μακεδονία και τη Θράκη για τουρισμό. Όσοι συμπατριώτες σας ανακάλυψαν τις ομορφιές της πατρίδας μου, έμειναν γοητευμένοι και αισθάνθηκαν σαν στο σπίτι τους. Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους να γνωρίσετε τον ευλογημένο τόπο της Βόρειας Ελλάδας».