(Εφημερίδα Μακεδονία): "Η δεύτερη θητεία μας δεν διακρίνεται από την ορμή και την αποφασιστικότητα που είχαμε"

(Εφημερίδα Μακεδονία): "Η δεύτερη θητεία μας δεν διακρίνεται από την ορμή και την αποφασιστικότητα που είχαμε" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Μακεδονία" και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου, που δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2024.

"Η δεύτερη θητεία μας δεν διακρίνεται από την ορμή και την αποφασιστικότητα που είχαμε"

«Η δεύτερη κυβερνητική θητεία μας δεν διακρίνεται από την ορμή, την σπιρτάδα και την αποφασιστικότητα που είχαμε κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2023. Οφείλουμε να σκύψουμε ακόμα περισσότερο πάνω από τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε μαζί τους, τον Ιούνιο του 2023», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου.

1. Κύριε Καράογλου, ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση τρέχει ή έχει κόψει ταχύτητα στο μεταρρυθμιστικό της έργο;

"Στην πολιτική και προσωπική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Το ίδιο θα πράξω και τώρα, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη κυβερνητική θητεία μας δεν διακρίνεται από την ορμή, την "σπιρτάδα" και την αποφασιστικότητα που είχαμε κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2023.
Οφείλουμε να σκύψουμε ακόμα περισσότερο πάνω από τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε μαζί τους τον Ιούνιο του 2023. Ασφαλώς, σήμερα, η Ελλάδα είναι εμφανώς καλύτερη συγκριτικά με την κατάσταση που παραλάβαμε πριν από 5 χρόνια. Το πιστοποιούν όλοι οι ποιοτικοί και στατιστικοί δείκτες, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αντίπαλος του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γρήγορα αντανακλαστικά, στενή και διαλεκτική σχέση με την κοινωνία, ώστε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που επιβράβευσαν την πρώτη κυβερνητική θητεία μας με την ψήφο τους. Γι' αυτό, άλλωστε, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στα ελληνικά πολιτικά χρονικά που αυξήσαμε την εκλογική μας δύναμη σε δεύτερη συνεχόμενη εθνική κάλπη".

2. Πάντως η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Αρκούν οι κινήσεις της κυβέρνησης;

"Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ήδη αποδίδουν καρπούς. Τον Αύγουστο, στα σούπερ μάρκετ, καταγράφθηκε αρνητικός πληθωρισμός για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ενώ δραστικές ήταν οι παρεμβάσεις και σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την ακρίβεια. Παραμένει παρούσα και είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, καθώς δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών. Γι' αυτό πρώτος στόχος μας, όπως τον έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η στήριξη των εισοδημάτων, ώστε το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ".

3. Πολύ κουβέντα γίνεται και για την ενότητα της ΝΔ. Πρόσφατα είχαμε δύο ερωτήσεις στη Βουλή, τη μια μάλιστα την υπογράψατε και εσείς μαζί με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ, που περιείχαν κριτική στα κυβερνητικά δρώμενα. Δεν είναι αρραγής η ενότητα εντός του κόμματος;

"Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως αρραγής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού! Ούτε, φυσικά, έχει συσταθεί καμία εσωκομματική αντιπολίτευση. Κάθε άλλο... Προχωρούμε ενωμένοι ως μια "γροθιά". Βλέπετε, κύριε Οικονόμου, η Νέα Δημοκρατία είναι μια βαθιά δημοκρατική παράταξη, εντός της οποίας οι Βουλευτές και τα στελέχη της έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Είναι μια κατάκτηση που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν υποταχθεί στη νοσηρή λογική του... δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Σε τελική ανάλυση, το να εκφράζει ένας Βουλευτής εύλογες ανησυχίες για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την κοινωνία, δεν τον καθιστά αυτομάτως "αντάρτη", αλλά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου συμβάλλει, με την κατάθεση ερωτήσεων, στη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας".

4. Πως σχολιάζετε τις διαφοροποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την απουσία τους από τη συγκέντρωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ;

"Σέβομαι και τιμώ τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι συστατικά κομμάτια της παράταξή μας. Δυο πρώην Πρόεδροι και πρώην Πρωθυπουργοί που άφησαν το δικό τους ευδιάκριτο στίγμα στην χώρα και στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θέλω να σχολιάσω ή να ερμηνεύσω τις προθέσεις τους. Θα προσθέσω, ωστόσο, ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες της, είμαστε πιστοί στις ιδέες μας, γι' αυτό παραμένουμε η πιο ανθεκτική και ισχυρή παράταξη της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη".

5. Πως είδατε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στο ΠΑΣΟΚ; Πολλοί λένε ότι βοηθούν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

"Τις παρακολούθησα ως ενεργός πολίτης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ούτε έχω κάποια προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων. Στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν τη δουλειά τους και εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη δική μας, που είναι να απαντούμε με πειστικό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Εξαιτίας της απουσίας αξιόπιστης αντιπολίτευσης η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας να υπερασπιστεί την ποιότητα του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην απαξιωθεί περαιτέρω, είναι μεγαλύτερη. Από εκεί και πέρα η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από την ικανότητά της να παράξει πολιτικές προτάσεις, προκειμένου οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις".

6. Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές αλλά και επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, έλκονται από κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ. Πως πρέπει να αντιμετωπισθούν;
"Αυτούς τους ψηφοφόρους, που αθροίζουν ένα ποσοστό περίπου 20% στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρέπει να τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά. Με επιχειρήματα πρέπει να τους... επαναπατρίσουμε, πείθοντας τους προηγουμένως ότι η λύση στα προβλήματα δεν δίνεται μέσα από την ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά από την ψήφο της ευθύνης που στηρίζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Όπως προείπα στη Νέα Δημοκρατία είμαστε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, αποτελώντας την παράταξη του μέτρου, του ρεαλισμού και της συνέπειας".

7. Στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε προ των υλών της λειτουργίας του μετρό. Τι σημαίνει η εκκίνηση του έργου και αν αρκεί αυτό για την ανάπτυξη της πόλης;

"Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα αφού στις 30 Νοεμβρίου το Μετρό παραδίδεται στους Θεσσαλονικείς. Είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής που στερηθήκαμε για δεκαετίες και το οποίο, δίχως ίχνος υπερβολής, έφτασε να γίνει... ανέκδοτο. Επιτέλους, όμως, από το 2019 έως σήμερα, το έργο μπήκε στις ράγες της ολοκλήρωσης και πλησιάζει η στιγμή που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κόψει το πρώτο εισιτήριο. Με την παράδοση του κερδίζουμε και το στοίχημα της αξιοπιστίας, ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα υποδομής, όπως το Fly Over, το Ογκολογικό Νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και άλλα, η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, αφού εφεξής θα μπορεί να διεκδικεί τις καλύτερες ημέρες που δικαιούται βάσει βάσει των πολλών και σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα διαθέτει".

8. Έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι αν αποχωρήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστς από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δηλώσετε παρών. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ο σημερινός περιφερειάρχης ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ;

"Ουδέποτε έκρυψα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη αγάπη μου και ότι θα ήθελα να επιστρέψω σε αυτήν. Άλλωστε την έχω υπηρετήσει για 17,5 συνολικά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πολύ νωρίς ακόμα αφού έχουμε μπροστά μας τέσσερα ολόκληρα χρόνια που αναμφισβήτητα είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος. Ωστόσο έχω ξεκαθαρίσει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κάτι που προφανώς με ενδιαφέρει".