(Η Εβδομαδιαία): «Στον διαγωνισμό τοξικότητας και ακραίου λαϊκισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμείς απαντούμε με ρεαλισμό»

(Η Εβδομαδιαία): «Στον διαγωνισμό τοξικότητας και ακραίου λαϊκισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμείς απαντούμε με ρεαλισμό» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Η εβδομαδιαία" και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2024

«Στον διαγωνισμό τοξικότητας και ακραίου λαϊκισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμείς απαντούμε με ρεαλισμό»

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Εβδομαδιαία» και το δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου, ο πρώην Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.

1) Σε περίπου ένα μήνα οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιος είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα της κάλπης;
"Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι μια αδιάφορη εκλογική διαδικασία. Απεναντίας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί η ψήφος που τη συνοδεύει έχει βαρύνουσα σημασία και ευθύνη και ως εκ τούτου φέρει ως αναγκαία προϋπόθεση τη μαζική συμμετοχή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία καλεί τους Έλληνες πολίτες να αξιοποιήσουν την ψήφο τους και να αποφασίσουν όχι μόνο ποιά πρόσωπα θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία, αλλά να αξιολογήσουν πεπραγμένα και προγράμματα, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια πολιτική δύναμη που έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να διεκδικήσει πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας, να διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό και να συμβάλλει στη χάραξη μιας αυτόνομης στρατηγικής άμυνας της ηπείρου μας.
Με λίγα λόγια, είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις μέσα στην Ευρωβουλή ή είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε ό,τι έχουμε πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια με αψήφιστες αποφάσεις και πειράματα;
Θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή που αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα αβέβαιο και ταραχώδες διεθνές περιβάλλον ή να επιστρέψουμε στα χρόνια της απαξίωσης και της παρακμής; Θέλουμε σταθερότητα ή πισωγύρισμα και περιπέτειες με νεο-αγανακτισμένους πολιτικούς μάγους που δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως είναι για παράδειγμα οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία; Θέλουμε η Ελλάδα να εκπέμπει σιγουριά και αυτοπεποίθηση ή να είναι καθηλωμένη στη μιζέρια και τη διεθνή απομόνωση;
Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν πρέπει να επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα".

2) Ποιος είναι ο στόχος για το ΝΔ; Υπάρχει κάποιο ψυχολογικό όριο στο ποσοστό, αν και η πρωτιά φαίνεται δεδομένη;
"Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πήχης της Νέας Δημοκρατίας είναι το ποσοστό που πήρε τις ευρωεκλογές του 2019. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα περάσουμε πάνω από αυτόν, διότι στον διαγωνισμό τοξικότητας και άκρατου λαϊκισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμείς απαντούμε με ρεαλισμό στις ανάγκες της κοινωνίας, προτάσσοντας τα πολλά και σημαντικά που έχουμε πετύχει από το 2019 έως σήμερα. Είμαστε η Κυβέρνηση που διεκδίκησε και εξασφάλισε από την Ευρώπη σημαντικές χρηματοδοτικές ροές, με το Ταμείο Ανάκαμψης να εισφέρει στην ελληνική οικονομία, φέτος και του χρόνου, περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά το προσφυγικό πρόβλημα φτιάχνοντας τον φράχτη στον Έβρο και στηρίζοντας το Λιμενικό Σώμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, ενώ αποκαταστήσαμε βήμα-βήμα την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Έτσι, από παράδειγμα προς αποφυγή, γίναμε παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Και συνεχίζουμε, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προηγούμενο, όπως η επιστολική ψήφος, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι ανακαινίσεις νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία, ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα και άλλες τομές που αποτελούν μεγάλες νίκες στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε η πατρίδα μας να γίνει Ευρώπη. Όπως η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2029 θα είναι αισθητά καλύτερη από την Ελλάδα του 2024. Αρκεί να παραμείνουμε πιστοί στο σχέδιο και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και να θυμόμαστε πως τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δεν είναι δεδομένο. Το πρόσφατο παρελθόν μας το δίδαξε με τον πλέον σκληρό τρόπο, αφού έγινε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δρόμος προς την ευημερία περνά μονάχα μέσα από τη σκληρή δουλειά. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ανεύθυνες υποσχέσεις που αν και ακούγονται ανέξοδες, εν τούτοις θα κοστίσουν ακριβά εφόσον παρασυρθούμε από τις σειρήνες του φθηνού και επικίνδυνου λαϊκισμού".

3) Β' Θεσσαλονίκης. Τι σας λένε οι πολίτες; Τι τους απασχολεί περισσότερο;
"Μου λένε ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας και δη της ακρίβειας, καθώς η μάχη με τον πληθωρισμό είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις μας διαρκείς στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Ήδη, από 1η Μαρτίου, έχουμε λάβει τέσσερα διαρθρωτικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από στρεβλώσεις στην τιμολόγηση. Η μείωση των εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων σε καθαριστικά προϊόντα και σε αγαθά προσωπικής υγιεινής. Η απαγόρευση στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ να υλοποιήσουν για τρεις μήνες προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα στα οποία αυξάνουν τις τιμές, αποτρέπει προωθητικές εκπτώσεις που ουσιαστικά αποκρύπτουν ανατιμήσεις. Η επιβολή πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος είχε άμεσα επίδραση στις τιμές στο ράφι, ενώ υποχρεώσαμε τους προμηθευτές νωπών προϊόντων να τα πωλούν στο λιανεμπόριο σε "καθαρές" τιμές.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα και αισιοδοξώ ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά. Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και συνεχίζουμε τη διπλή μάχη για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις και στοχευμένα μέτρα που απαντούν στις ανάγκες των συμπολιτών μας".

4) Παρατηρούμε δυστυχώς τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε ελληνικό επίπεδο την άνοδο της Ακροδεξιάς. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται κατά την γνώμη σας αυτό το φαινόμενο;
"Είναι μια τάση που βρίσκει πάτημα στον ακραίο λαϊκισμό, γι' αυτό γεννά ευκαιριακούς ψηφοφόρους και επιτρέπει στην αντισυστημική ψήφο να κερδίσει έδαφος. Ρητορική με ψευτοπατριωτικά χαρακτηριστικά, θρησκόληπτες κραυγές, εργαλειοποίηση της πίστης, συνωμοσιολογικά σενάρια και φοβικές αντιδράσεις απέναντι σε καθετί νέο, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, υπονομεύοντας τις αξίες που κρατούν ενωμένη την Ευρώπη. Δεδομένου ότι στην πατρίδα μας βιώσαμε το σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και πληρώσαμε ακριβά τις συνέπειές του, οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί, διότι κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η ένδεια στην διατύπωση εναλλακτικής πρότασης. Η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα είναι ο ορθός λόγος του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αυτήν τη συνταγή τον κερδίσαμε το 2019, ενώ με όχημα τη μετριοπάθεια, την αλήθεια και την ειλικρίνεια θα διατηρήσουμε τη χώρα μας στη σωστή πορεία. Άλλωστε, η ΝΔ είναι δύναμη ευθύνης, συνέπειας και καθήκοντος και ψήφος στο δικό μας ευρωψηφοδέλτιο ισοδυναμεί με ψήφο στη σταθερότητα και την πρόοδο".