Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Delta Press» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Delta Press» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο τεύχος Ιανουαρίου της εφημερίδας «Delta Press» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023.

1. Κύριε Καράογλου, έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών. Ποιο θα είναι το διακύβευμα ενόψει της κάλπης;
«Πραγματικά, κ. Χαβιανίδη, έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών. Ασφαλώς, τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν ήταν ανέφελα. Η πανδημία και οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας άλλαξαν σταθερές δεκαετιών. Παρόλα αυτά, χάρη στις συνεχείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, το πρόσημο στην αναλογία λόγων και πράξεων είναι θετικό. Δεσμευτήκαμε ότι θα αυξήσουμε τις συντάξεις και το πετύχαμε. Δεσμευτήκαμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και το κάναμε. Δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της πατρίδας μας και το φέραμε εις πέρας. Δεσμευτήκαμε ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και το κάναμε. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κράτος, ενώ επιτύχαμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν! Κάπως έτσι, στην πατρίδα μας σήμερα μοιάζουν αυτονόητα πολλά από εκείνα που μέχρι πρότινος ήταν ζητούμενα.
Άρα, όταν βρεθούμε μπροστά στη κάλπη, πρέπει να αναλογιστούμε που βρισκόμασταν ως χώρα μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και που έχουμε φτάσει και έχουμε κατορθώσει σήμερα. Το διακύβευμα των εκλογών, λοιπόν, είναι αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνέπειας, της ανάπτυξης, του ορθολογισμού, της αξιοπιστίας και της εθνικής αξιοπρέπειας ή αν θα επιστρέψουμε στους πειραματισμούς, τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις και τα ελλείμματα.

2. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι οι αριθμοί ευημερούν. Το μέρισμα της ανάπτυξης, όμως, δεν αποτυπώνεται στην τσέπη των νοικοκυριών που ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
«Οι δείκτες ευημερούν, ωστόσο εμείς εργαζόμαστε προκειμένου να ευημερούν και οι συμπατριώτες μας! Αυτή είναι η πρώτιστη έννοια μας και ο οδοδείκτης της πολιτικής μας πορείας. Έτσι, ως Κυβέρνηση, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη στην πράξη. Αναμφίβολα η ακρίβεια είναι υπαρκτή, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για "ακρίβεια Μητσοτάκη".
Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για "ακρίβεια Πούτιν". Από εκεί και πέρα, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το "καλάθι του νοικοκυριού" και το "Market Pass" είναι δυο μέτρα που περιορίζουν τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά που αγοράζουν τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα απαντήσαμε στις αγωνίες της κοινωνίας με μια σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και "απενεργοποίησαν" τις πληθωριστικές... βόμβες. Συνεχίζουμε με την ίδια στοχοπροσήλωση».

3. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας;
«Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ένα ισχυρό ρεύμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, μιλά το πλούσιο και αδιαμφισβήτητο κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια, το οποίο αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας. Προσωπικά πιστεύω στην αυτοδυναμία και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για αυτήν. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι καλό στην κοινωνία και είμαι πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί και στην κάλπη, με τους πολίτες να επιβραβεύουν και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε τρία χαρακτηριστικά που πρεσβεύουμε ως Κυβέρνηση, την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα και την αυτοκριτική».

4) Ο Δήμος Δέλτα είναι ταυτισμένος με τον πρωτογενή τομέα. Τι πρέπει να περιμένουν οι αγρότες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές;

«Ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους με πράξεις, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, στηρίζοντας αποφασιστικά τον αγροτικό τομέα με παρεμβάσεις που αφορούν στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, στις οικονομικές ενισχύσεις, στην ενδυνάμωση της επενδυτικής κουλτούρας μέχρι και την εκπαιδευτική πολιτική. Υπενθυμίζω ότι απαλλάξαμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους αλιείς παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος, μειώσαμε το ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, μειώσαμε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους των αγροτικών επιχειρήσεων, μειώσαμε στο 10% τον φορολογικό συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ενώ μειώσαμε από το 29% στο 22% τον φόρο των αγροτικών επιχειρήσεων και πολλά άλλα.
Με λίγα λόγια είμαστε σύμμαχοι και συμπαραστάτες κάθε Έλληνα αγρότη και προτεραιότητα μας αποτελεί η ενασχόληση με την γεωργία να αποτελεί ελκυστική δραστηριότητα μέσω της οποίας να εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές εισόδημα».