(Πολιτική): "Έχει πολλή μοναξιά ο καρκίνος"

(Πολιτική): "Έχει πολλή μοναξιά ο καρκίνος" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Πολιτική» και την δημοσιογράφο Μαρία Στύλου, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022.

Θ. Καράογλου: «Ο καρκίνος έχει πολλή μοναξιά»

Ο Θεόδωρος Καράογλου μπήκε στην πολιτική πολύ νωρίς ταγμένος από τα πρώτα βήματά του στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική του δράση περιλαμβάνει σημαντικές αρμοδιότητες στην οργανωτική και περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Εκλέγεται Βουλευτής για πρώτη φορά, στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης το 2004 και σήμερα θεωρείται από τα «ισχυρά» ονόματα Νέας Δημοκρατίας.
Θα επιχειρήσουμε να τον γνωρίσουμε... «με χαλαρό τον κόμπο της γραβάτας».

-Αλήθεια κ. Καράογλου, είστε από αυτούς που δυσανασχετούν όταν είστε αναγκασμένος να τη φοράτε; Θεωρείτε πως συμβολίζει την υπευθυνότητα του θεσμού που εκφράζει ένας πολιτικός άντρας και τον σεβασμό του προς τον λαό που τον έχει εκλέξει;
«Η γραβάτα δεν με "πνίγει" γιατί δεν την θεωρώ "στολή". Έτσι, δεν ασπάζομαι την άποψη ότι η αφαίρεσή της είναι ένδειξη αντικομφορισμού. Μου αρέσει να τη φοράω καθώς όπως είπε και ο Όσκαρ Ουάιλντ "μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή ενός άνδρα"».

-Ποια μορφή καταπίεσης έχει η καθημερινότητα σας;
«Καμία! Και απαντώ με το χέρι στην καρδιά. Όταν έχεις την πολυτέλεια, το προνόμιο αν θέλετε, να κάνεις αυτό που αγαπάς σε καθημερινή βάση, τότε δεν υπάρχει καμία μορφή καταπίεσης σε οτιδήποτε και αν καταπιαστείς».

-Προέρχεστε από αγροτική οικογένεια. Ανακαλέστε μία αντιπροσωπευτική εικόνα από την εφηβεία σας που σας καθόρισε;
«Να με ξυπνά ο πατέρας μου στις 3.15 τα ξημερώματα για να πάμε στο χωράφι να... σπάσουμε τα φύλλα του καπνού. Όποιος έχει δουλέψει στα καπνά, ξέρει πόσο δύσκολη δουλειά είναι. Εκεί έμαθα πως τα αγαθά κόποις κτώνται».

-Τα φοιτητικά σας χρόνια σας βρίσκουν στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ήταν μία συνειδητή επιλογή;
«Οποιαδήποτε απόφαση πήρα στη ζωή μου ήταν συνειδητή επιλογή. Ποτέ δεν λειτουργώ εν θερμώ. Επιλέγω να πορεύομαι με σταθερά βήματα, έχοντας προηγουμένως μελετήσει και αξιολογήσει όλα τα δεδομένα».

-Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν σήμερα είναι πως ως φοιτητής έχετε δουλέψει ως μπάρμαν και ως κομπάρσος στο θέατρο. Εντελώς τυχαία ανακάλυψα πως πρέπει να σας έχω δει στο το 1980 στην Όπερα της Πεντάρας του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου. Πως προέκυψε αυτή η στιγμή στη ζωή σας;
«Για βιοποριστικούς λόγους! Το έκανα για το μεροκάματο, διότι ως φοιτητής ήμουν αναγκασμένος να δουλέψω προκειμένου να επιβιώσω και να συντηρηθώ».

-Διανύουμε χρόνους κατάπτωσης της κοινωνίας;
«Ως κοινωνία διανύουμε... περίεργες ημέρες. Δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη ενσυναίσθησης ή ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξίας, το θέμα κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι πλέον χτυπά "κόκκινος συναγερμός". Ελπίζω μονάχα να μην εθιστούμε στη φρίκη, καθώς ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία δεν μπορείς να ξέρεις τι άλλο θα δεις την επόμενη ώρα».

-Έχετε μία κόρη και έναν γιο. Σας φοβίζουν τα χρόνια που έρχονται; Τα δικά τους δημιουργικά χρόνια; Είναι πιο άτυχη γενιά τα παιδιά μας;
«Ως πατέρας αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου. Είμαι δίπλα τους και τα συμβουλεύω. Η δική τους χαρά είναι η δική μου ευτυχία».

-Ποια είναι η πιο συχνή συμβουλή που τους δίνετε;
«Να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο! Κάθε ημέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη και άρα δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύονται».

-Ασχολείται κάποιος από τους δύο με την πολιτική;
«Ο γιος μου, Γιώργος, ακολουθεί τη δική του διαδρομή στην ΟΝΝΕΔ, παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα».

-Είναι βελτιωμένα μοντέλα;
«Όπως διάβασα πρόσφατα: "τα παιδιά είναι συμπτώματα των γονιών τους". Είναι μια από τις βασικότερες αλήθειες της ζωής».

-Έχετε κολλήσει αφίσες;
«Άπειρες! Και μάλιστα σε δύσκολα χρόνια που παίζαμε ξύλο με τα συνεργεία αφισοκόλλησης των άλλων κομμάτων».

-Θεωρείτε πιο άγριο το πολιτικό σκηνικό εκείνης της περιόδου από το σημερινό;
«Όποιος έχει ζήσει τα "γαλάζια", "πράσινα" και "κόκκινα" καφενεία γνωρίζει πως εκείνα τα χρόνια ήταν πιο... άγρια. Ωστόσο, τότε κυριαρχούσε διαφορετικό πολιτικό ήθος. Δυστυχώς σήμερα επικρατεί ο λαϊκισμός».

-Έχετε 18 χρόνια εμπειρίας στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Πως θα χαρακτηρίζατε το πολιτικό επίπεδο σήμερα;
«Όχι αυτό που θα ήθελα... Την πλειοψηφία των νέων συναδέλφων την ενδιαφέρει η... μάχη της ατάκας για να προβληθεί στα social media και όχι η ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων».

-Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν «αδύναμη» την πολιτική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Κάτι που μας έχει πάει πίσω σαν πόλη. Τι τους απαντάτε; Είναι Μητρόπολη η Θεσσαλονίκη;
«Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτυχθεί, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Με τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία τριετία η πόλη μας κερδίζει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών».

-Σύντομα αναμένουμε το τρίτο σας βιβλίο "Εντύπως και εντίμως". Scripta manent verba volant?
«Συνήθως ο προφορικός λόγος παράγεται... αυθόρμητα. Ο γραπτός είναι προϊόν σκέψης».

-Πείτε μου τρεις επιθετικούς προσδιορισμούς που σας χαρακτηρίζουν;
«Ασυμβίβαστος, τελειομανής, συνεπής»

-Περάσατε πρόσφατα τον Γολγοθά του καρκίνου του μαστού; Στην παρουσία σας στην εκδήλωση της παραλίας που διοργάνωσε το Άλμα Ζωής, ήσασταν συγκλονιστικός. Εγώ θα την χαρακτήριζα γενναία. Έχει μοναξιά ο καρκίνος κ. Καράογλου;
«πολλή...»

-Τι είναι για σας χαρά της ζωής;
«Να βλέπω το χαμόγελο της συζύγου και των παιδιών μου»
.
-Έχει γράψει έναν στίχο ο Μανώλης Ρασούλης: "Φαντάσου φτάνει και μια νότα κι αλλάζεις όλο το σκοπό". Θα είστε υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
«Φυσικά! Θα αγωνιστώ για μια Β΄ Θεσσαλονίκης που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και στις απαιτήσεις της εποχής».