Ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στα Πετροκέρασα, στις 12 Απριλίου 2025.

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην γιορτή της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου στη Νέα Απολλωνία, στις 05 Απριλίου 2025.

Ο Βουλευτής Β'  Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κριθιά για την γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, στις 05 Απριλίου 2025

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, στις 04 Απριλίου 2025.

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη εφημερίδα «AtticaTimes» και την δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου, που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2025


«Απαιτείται εγρήγορση, προσοχή στις λεπτομέρειες και να έχουμε ως αρχή “την Θράκη και τα μάτια μας” γιατί από εκεί ξεκινά η Ελλάδα»

Ο Θ. Καράογλου, Βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης μίλησε στην Κορίνα Τριανταφύλλου και τους AtticaTimes για την κοινή ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ προς έξι υπουργεία για την εκτίναξη αγορών ακινήτων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια, για τα κύρια προβλήματα των κατοίκων της Β’ εκλογικής περιφέρεις Θεσσαλονίκης, για τις συνέπειες των δασμών Τραμπ στην ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις για το διεθνές εμπόριο, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας.

1) Καταθέσατε πρόσφατα στη Βουλή κοινή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς έξι υπουργεία εσείς και άλλοι 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια, που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Παράλληλα καλέσατε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά
Ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τις ακριτικές περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά, από ενδεχόμενη αλλοίωση της εθνικής και οικονομικής ταυτότητας τους μέσω τέτοιων αγορών; Υπάρχουν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα ή έλεγχοι που προτείνετε για την αποτροπή αυτών των φαινομένων;

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δουλειά των βουλευτών είναι να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στους υπουργούς και να καταθέτουν ερωτήσεις με τις οποίες υποδεικνύουν τα κακώς κείμενα που πρέπει να διορθωθούν. Άρα, μέσω της υποβολής τους ασκούμε με υπευθυνότητα την αποστολή που μας έχουν αναθέσει οι συμπολίτες μας και σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε εσωκομματικό “αντάρτικο”. Κάνω αυτήν την επισήμανση προς αποφυγή παρεξηγήσεων… Από εκεί και πέρα συνυπέγραψα τη συγκεκριμένη ερώτηση γιατί πιστεύω ότι θίγει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα και εκ του ρόλου μου οφείλω να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της πατρίδας μου. Αυτό είναι το νόημα του όρκου που έδωσα στη Βουλή.
Όπως επισημαίνουμε στην ερώτηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας το Κράτος θα έπρεπε να είναι πιο επιμελές και πιο προσεκτικό στον τρόπο ελέγχου τέτοιων αγοραπωλησιών στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας. Έτσι, χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν να είναι αργά, γιατί στη χώρα μας έχουμε το κακό συνήθειο να ενεργούμε κατόπιν εορτής.
Απαιτείται εγρήγορση, προσοχή στις λεπτομέρειες και να έχουμε ως αρχή “την Θράκη και τα μάτια μας”, γιατί από εκεί ξεκινά η Ελλάδα».

2) Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, της περιοχής όπου εκλέγεσθε; Το οδικό δίκτυο και η καθαριότητα που ήταν τα ζητήματα της πρώτης γραμμής επιδέχτηκαν κάποια βελτίωση;

«Η Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αυτή που αποκαλώ περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά: Είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, καθώς ξεκινά από το δυτικό άκρο του νομού και επεκτείνεται μέχρι το ανατολικό, ενώ είναι και ανομοιογενής, αφού συνδυάζει αστικές και αγροτικές περιοχές, έχοντας βουνά, λίμνες, ποτάμια, παραλίες και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις. Δίχως ίχνος υπερβολής είναι μικρογραφία ολόκληρης της χώρας.
Όσον αφορά στα ζητήματα είναι αλήθεια ότι υστερεί αναπτυξιακά. Γι’ αυτό, στη συνάντηση που είχα πριν λίγο καιρό με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον προσκάλεσα, σε επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές και να συζητήσει με τους φορείς τη δρομολόγηση έργων υποδομής που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ισόρροπης ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι υποδομές υγείας, οι συγκοινωνίες και η ασφάλεια αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα οριοθετούνται ως οι μεγαλύτερες κυβερνητικές προτεραιότητες για την περιοχή, ενώ ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου και σημαντικά έργα υποδομής που στερηθήκαμε για δεκαετίες έχουν πάρει το δρόμο της παράδοσης, της υλοποίησης και του σχεδιασμού. Το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “ThessIntec” στο Δήμο Θερμαϊκού είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αλλάζουν εμφανώς προς το καλύτερο την εικόνα της περιφέρειας στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, συνεισφέρουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και πολλαπλασιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας.
Ωστόσο, λόγω της ανομοιογένειας και των μεγάλων αποστάσεων, πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν βουλευτή να γνωρίζει όλα τα θέματα της Β’ Θεσσαλονίκης σε βάθος. Γι’ αυτόν το λόγο θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα ήταν πιο ωφέλιμο να πάμε σταδιακά στο μοντέλο των μονοεδρικών περιφερειών, ώστε ο πολίτης να ξέρει ποιόν ψηφίζει και γιατί τον ψηφίζει. Κατά την άποψή μου αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα που θα αναβαθμίσει την άμεση επαφή του πολίτη με τον πολιτικό».

3) Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρούς δασμούς σε προϊόντα από την Ευρώπη, κάτι που θα επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Με βάση την εμπειρία σας ως οικονομολόγος πώς αξιολογείτε τις συνέπειες αυτών των μέτρων για την ελληνική οικονομία και ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου;

«Ως οικονομολόγος έχω να παρατηρήσω ότι η απόφαση-επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της οικονομίας. Και αυτό, γιατί το εμπόριο δεν είναι οικονομική απώλεια αλλά πηγή πλούτου. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για οικονομική στρατηγική αλλά για επικίνδυνο… πολιτικό θέατρο που χαϊδεύει τα αυτιά ενός μέρους της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά στον πυρήνα του ζητήματος πλήττει το διεθνές εμπόριο και απειλεί τη σταθερότητα της Αμερικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Στην ουσία πρόκειται για κήρυξη οικονομικού πολέμου και για πράξη που στερείται λογικής εξήγησης, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα, σε αυτόματη μείωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση σε παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Η ιστορία έχει διδάξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κερδισμένοι είναι μονάχα οι κερδοσκόποι. Διαβάστε, για παράδειγμα, την ανάλυση του Ρόμπεν Σαβιάν στην ιταλική “Corriere della Sera”, όπου σημειώνει ότι “γνωρίζουμε ήδη και με βεβαιότητα, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τους δασμούς που θέλησε να επιβάλλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: Όχι οι αμερικανικές εταιρείες ούτε οι εργάτες του Πόρτλαντ και του Ντιτρόιτ, αλλά οι λαθρέμποροι”. Εκείνοι, δηλαδή, που θα παρακάμψουν τους δασμούς και θα εισάγουν παράνομα προϊόντα.
Σε ό,τι μας αφορά η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξει αιφνιδιαστικά τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού. Σε επίπεδο Ευρώπης οφείλουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να δράσουμε ενιαία, συντεταγμένα και όχι σπασμωδικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα αναταραχή αναδεικνύει την αξία της πολιτικής σταθερότητας που βιώνει η πατρίδα μας από το 2019 έως σήμερα, αλλά και τη σημασία της εσωτερικής συνοχής απέναντι σε αυτού του είδους τις προκλήσεις της εποχής».

4) Κύριε Καράογλου, η πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και περνάει από σημαντικές αλλαγές. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το πολιτικό σύστημα της χώρας και πώς μπορούν οι πολιτικοί να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που αισθάνεται απογοητευμένη από την πολιτική;

«Οι αιτίες που οδήγησαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν και στα εργαλεία για την υπέρβασή της. Όλα ξεκινούν από την κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. Όσο επιτρέπουμε να γίνονται ανεκτές και να διαιωνίζονται συμπεριφορές που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα, τόσο η κοινωνία θα ανάβει φλας και θα μας προσπερνά, αναζητώντας αποκούμπι στον λαϊκισμό και πολλές φορές στον ακραίο λαϊκισμό.
Άρα, όλα ξεκινούν από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και πως αυτές ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των πολιτών.
Δεν γίνεται όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας να “δηλητηριάζουν” με ψέματα και φαιδρά επιχειρήματα το μυαλό της κοινωνίας. Δεν νοείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι δεν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη επειδή οι σωστές και δίκαιες αποφάσεις της δεν εξυπηρετούν το πολιτικό του αφήγημα. Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Αρκεί να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε που μας οδήγησε, πριν λίγα χρόνια, το κρεσέντο του λαϊκισμού. Το 2015 και όσα ζήσαμε εκείνη την περίοδο δεν είναι μακριά».

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη Σαουδική Αραβία (08-04-2025)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

παρουσιάζοντας το Σχέδιο Νόμου στην αρμόδια Επιτροπή επισήμανα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει αναξιοποίητη καμία ευκαιρία εξωστρέφειας της πατρίδας μας.

Αναζητεί και δημιουργεί διαρκώς πεδία συνεργασίας με σημαντικούς:

-παραδοσιακούς

-και νέους εταίρους,

οι συμπράξεις με τους οποίους λειτουργούν ως κρίσιμοι πολλαπλασιαστές στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας.

Το πιστοποιούν οι υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η Ελλάδα, από το 2019 έως σήμερα, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον:

-διεθνούς αστάθειας

-και οικονομικής περιδίνησης.

Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπηρετήσει η πατρίδα μας μια:

-στοχευμένη

-και εξωστρεφή ατζέντα οικονομικών και διπλωματικών στόχων.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι:

-η διεύρυνση οριζόντων,

-η αναζήτηση στρατηγικών συμμάχων,

-το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των δράσεων μας, 

θωρακίζουν την ελληνική οικονομία έναντι διεθνών προκλήσεων.

Έτσι, η Ελλάδα αυξάνει την απήχησή της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια.

Σε αυτήν την αρχή εδράζονται οι αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία, ιδίως μετά την υπογραφή, το καλοκαίρι του 2022, της συμφωνίας σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.  

Οι 48 κοινές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται έκτοτε αποτελούν ακλόνητα θεμέλια μια μακροπρόθεσμης οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Είναι το ισχυρό πειστήριο της διαμόρφωσης ενός πλέγματος:

-γόνιμης,

-αποδοτικής

-προοδευτικής συμμαχίας και συνεργασίας

σε:

-πολιτειακό,

-θεσμικό 

-και επιχειρηματικό επίπεδο.

Το μαρτυρούν οι αριθμοί, καθώς το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 57% συγκριτικά με το 2020.

Την ίδια χρονιά η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων.

Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε:

-την εμβάθυνση

-και τη διεύρυνση

της διμερούς συνεργασία μας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτούς που περιγράφει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητούμε σήμερα, δηλαδή στους κρίσιμους και διαρκώς αναπτυσσόμενους τομείς:

-της επιστήμης

-και της τεχνολογίας. 

Πρόκειται για την επέκταση

-της γόνιμης

-και βιώσιμης διμερούς συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου του 1986 με την κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία επιθυμία να ωθήσουμε την:

-επιστημονική

-και τεχνολογική συνεργασία

των δυο κρατών στην επίτευξη κοινών στόχων στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή.

Άμεσα ωφελούμενοι είναι:

-η ερευνητική

-και ακαδημαϊκή κοινότητα

Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις στις δυο χώρες όπως, με έμμεσο τρόπο, και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που θα μπορεί να αξιοποιήσει σε επίπεδο:

-γνώσης

-και οικονομίας

τα αποτελέσματα των παραγόμενων δράσεων στους σχετικούς τομείς συνεργασίας.

Η κύρωση του Μνημονίου αποκτά ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την ένταξη διεθνών συμφωνιών στην εσωτερική έννομη τάξη.

Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται:

-δεσμευτικό

-και εκτελεστό

για την ελληνική πολιτεία, επιτρέποντας την ενεργοποίηση των προβλέψεών του χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες εθνικές διαδικασίες.

Ας δούμε τα άρθρα του Σχεδίου Νόμου…

Στο πρώτο άρθρο καθορίζονται οι θεμελιώδεις αρχές που θα διέπουν την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Κεντρικά σημεία είναι:

-ο σεβασμός στην αμοιβαιότητα,

κοινή ωφέλεια

-και η προσήλωση σε διεθνή πρότυπα,

με γνώμονα τη δημιουργία ενός:

-σταθερού

-και διαφανούς πλαισίου συνεργασίας.

Στο άρθρο δυο προσδιορίζονται πέντε βασικές μορφές συνεργασίας:

-Κοινά ερευνητικά έργα,

-ανταλλαγές προσωπικού και τεχνογνωσίας,

-ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών δεδομένων,

-συνδιοργάνωση συνεδρίων και εργαστηρίων,

-κοινή χρήση εξοπλισμού και ερευνητικών υποδομών.

Η διατύπωση παραμένει ενδεικτική, ώστε να επιτρέπει την προσαρμογή και επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο άρθρο τρία προβλέπεται η σύσταση Τεχνικής Επιτροπής, που:

-θα παρακολουθεί

-και θα συντονίζει

την εφαρμογή του Μνημονίου, λειτουργώντας σε σύνδεση με την ήδη υφιστάμενη Μεικτή Επιτροπή του ν. 1707/1987.

Η υποχρεωτική συνάντηση ανά διετία, με ευχέρεια περαιτέρω συνεννοήσεων, διασφαλίζει τη διαρκή:

-εποπτεία

-και ευελιξία εφαρμογής.

Στο άρθρο τέσσερα αναφέρεται ότι η εφαρμογή των αρχών του Μνημονίου εξειδικεύεται μέσω Εκτελεστικών Προγραμμάτων, τα οποία θα περιγράφουν με σαφήνεια:

-τους πόρους,

-το κανονιστικό πλαίσιο

-και τους εμπλεκόμενους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς.

Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική βούληση μετουσιώνεται σε:

-απτά

-και υλοποιήσιμα έργα.

Στο άρθρο πέντε καθίσταται ορίζεται η οικονομική επιβάρυνση κάθε πλευράς για τις μετακινήσεις των εκπροσώπων της, στα πλαίσια της ανταλλαγής:

-επιστημόνων,

-ερευνητών,

-τεχνικών εμπειρογνωμόνων

-και άλλων ειδικών.

Είναι μια συνηθισμένη πρακτική που την συναντούμε σε διμερείς συμφωνίες και η οποία διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των ανταλλαγών με δίκαιη κατανομή κόστους.

Το άρθρο έξι θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεκτικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, που προκύπτει από τη διμερή συνεργασία.

Τα δικαιώματα ανήκουν από κοινού στα δύο μέρη, γεγονός που:

-προασπίζει την αμοιβαιότητα

-και αποθαρρύνει τυχόν μονομερείς ενέργειες αξιοποίησης.

Στο άρθρο εφτά επισημαίνεται ότι:

-η δημοσιοποίηση

-ή η εμπορική αξιοποίηση

των αποτελεσμάτων της συνεργασίας απαιτεί την εκ των προτέρων ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών.

Αυτό εγγυάται:

-τη διαφάνεια,

-την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών

-και την από κοινού λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Στο άρθρο οκτώ παρέχεται θεσμική εγγύηση διευκολύνσεων στους επιστήμονες και τα στελέχη που μεταβαίνουν για συνεργασία στην άλλη χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο:

-ελαχιστοποιούνται διοικητικά εμπόδια

-και διασφαλίζονται συνθήκες εργασιακής ασφάλειας και κινητικότητας.

Στο άρθρο εννιά επισημαίνεται ότι κάθε ενδεχόμενη διαφορά που προκύπτει από:

-την ερμηνεία

-ή εφαρμογή του Μνημονίου,

θα επιλύεται φιλικά και μέσω διαβουλεύσεων.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί ένδειξη σεβασμού στις αρχές της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Στο άρθρο δέκα καθίσταται σαφές ότι κάθε κράτος, σύμφωνα με:

-τη νομοθεσία

-και τους κανονισμούς του,

οφείλει να λάβει τα εσωτερικά μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου.

Πρόκειται για κρίσιμο σημείο, που συνδέει:

-τη διεθνή συνεργασία

-με τη διοικητική ετοιμότητα

-και την πολιτική βούληση υλοποίησης.

Στο άρθρο έντεκα κατοχυρώνεται η αρχή της:

-μη ανατροπής δικαιωμάτων

-και υποχρεώσεων

που πηγάζουν από άλλες πηγές διεθνούς δικαίου:

-Συνθήκες

-ή Συμφωνίες.

Για την Ελλάδα, διασφαλίζεται ότι η συνεργασία αυτή θα εφαρμοστεί σύμφωνα με την ισχύουσα εσωτερική νομοθεσία της χώρας και τελεί εντός των ορίων του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Τέλος, στο άρθρο δώδεκα, ρυθμίζονται τα ζητήματα:

-διάρκειας,

-ανανέωσης,

-τροποποίησης

-και λήξης του Μνημονίου,

προσδίδοντας:

-νομική σαφήνεια

-και δυνατότητα ευελιξίας στην εξέλιξη της συνεργασίας.

Κυρίες και κύριο συνάδελφοι, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση κοινών έργων:

-έρευνας

-και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι δυο χώρες θα ανταλλάσσουμε:

-επιστημονικά,

-ερευνητικά

-και τεχνικά συμπεράσματα,

όπως και πληροφορίες,

ενώ θα διοργανώνουμε:

-συναντήσεις,

-συμπόσια,

-συνέδρια

-και εκθέσεις

σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, επενδύουμε μεθοδικά:

-στην εξωστρέφεια της επιστημονικής παραγωγής

-και στη μετατροπή της γνώσης σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα.

Η συνεργασία αυτή, εάν αξιοποιηθεί ουσιαστικά, μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο:

-καινοτόμο,

-εξωστρεφές

-και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.         

Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ αυτονόητη την κύρωση του Σχεδίου Νόμου από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Κάθε άλλη:

-στάση

-και συμπεριφορά

υπόκειται σε μικροκομματική σκοπιμότητα.

Και αυτό για δυο λόγους…

Αφενός η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για:

-την Ελλάδα

-και την Ευρωπαϊκή Ένωση,

και «χώρα-κλειδί» για:

-την σταθερότητα

-και την ευημερία

σε ολόκληρη την περιοχή.

Αφετέρου, η Ελλάδα είναι η πύλη:

-της Ασίας

-και της Μέσης Ανατολής

προς την Ευρώπη.

Άρα, ενώνουμε και συνθέτουμε τις δυνάμεις μας!

Συνοψίζοντας, η κύρωση του εν λόγω Μνημονίου ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στους τομείς:

-της έρευνας,

-της καινοτομίας

-και της τεχνολογίας.

Παράλληλα:

-αναδεικνύει

-και πολλαπλασιάζει

τη διεθνή επιρροή της Ελλάδας, συνεισφέροντας στην ενδυνάμωση των γεωπολιτικών δεσμών.

Για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω, εμείς ως Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου.

Το ίδιο αναμένουμε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη Σαουδική Αραβία (07-04-2025)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στα σχεδόν έξι χρόνια που η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει αναξιοποίητη καμία ευκαιρία εξωστρέφειας της πατρίδας μας.Αναζητεί και δημιουργεί διαρκώς πεδία συνεργασίας με σημαντικούς:
-παραδοσιακούς
-και νέους εταίρους,
οι συμπράξεις και οι συνεργασίες με τους οποίους συνεισφέρουν ως κρίσιμοι πολλαπλασιαστές στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας.Τομείς όπως:
-η ενίσχυση του τουρισμού,
-η προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών,
-η έρευνα και η καινοτομία
βρίσκονται στην κορυφή:
-της αποστολής
-και των προτεραιοτήτων μας.Το πιστοποιούν οι υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η Ελλάδα, από το 2019 έως σήμερα, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον:
-διεθνούς αστάθειας
-και οικονομικής περιδίνησης. Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν:
-την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής
-αλλά και το όραμα
του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπηρετήσει η πατρίδα μας μια στοχευμένη και εξωστρεφή ατζέντα οικονομικών και διπλωματικών στόχων.

Παρατηρώντας τη μεγάλη εικόνα:
-η διεύρυνση οριζόντων,
-η αναζήτηση στρατηγικών συμμάχων,
-το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των δράσεων μας,
θωρακίζουν την ελληνική οικονομία έναντι διεθνών προκλήσεων. Έτσι, η Ελλάδα αυξάνει την απήχησή της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια. Στο πλαίσιο της χάραξης μιας πολυδιάστατης:
-εξωτερικής
-και οικονομικής πολιτικής,
οι κινήσεις μας πρέπει να είναι -και είναι- μετρημένες και μελετημένες. Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι διμερείς συνεργασίες, για να είναι:
-καρποφόρες
-και δημιουργικές,
πρέπει να καλύπτουν ευρύτερους τομείς.
Σε αυτήν την αρχή εδράζονται οι αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία, ιδίως μετά την υπογραφή, το καλοκαίρι του 2022, της συμφωνίας σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Οι 48 κοινές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται έκτοτε αποτελούν ακλόνητα θεμέλια μια μακροπρόθεσμης οικονομικής εταιρικής σχέσης. Είναι το ισχυρό πειστήριο της διαμόρφωσης ενός πλέγματος:
-γόνιμης,
-αποδοτικής
-προοδευτικής συμμαχίας και συνεργασίας
σε:
-πολιτειακό,
-θεσμικό
-και επιχειρηματικό επίπεδο. Το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 57% συγκριτικά με το 2020.Την ίδια χρονιά η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων, με τις ελληνικές εξαγωγές με προορισμό την συγκεκριμένη περιοχή να αυξάνονται κατά 107%. Και συνεχίζουμε:
-να εμβαθύνουμε
-και να διευρύνουμε
τη διμερή συνεργασία μας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος όπως επιβεβαιώνει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητούμε σήμερα. Μέσω αυτού:
-ενδυναμώνουμε
-και συσφίγγουμε
περαιτέρω τις υφιστάμενες σχέσεις συνεργασίας στους κρίσιμους και διαρκώς αναπτυσσόμενους τομείς:
-της επιστήμης
-και της τεχνολογίας. Πρόκειται για:
-έμπρακτη
-και ουσιαστική επέκταση
-της γόνιμης
-και βιώσιμης διμερούς συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου του 1986 με την κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία επιθυμία να ωθήσουμε την:
-επιστημονική
-και τεχνολογική συνεργασία
των δυο κρατών στη βάση:
-της ισότητας
-και του αμοιβαίου οφέλους,
με τρόπο που συμβάλλει στην επίτευξη κοινών στόχων στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή. Άμεσα ωφελούμενοι είναι:
-η ερευνητική
-και ακαδημαϊκή κοινότητα
Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις στις δυο χώρες όπως, με έμμεσο τρόπο, και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που θα μπορεί να αξιοποιήσει σε επίπεδο:
-γνώσης
-και οικονομίας
τα αποτελέσματα των παραγόμενων δράσεων στους σχετικούς τομείς συνεργασίας. Μέσω του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδα και Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιούν κοινά έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Επίσης θα ανταλλάσσουν:
-επιστημονικά,
-ερευνητικά
-και τεχνικά συμπεράσματα,
όπως και πληροφορίες, ενώ θα διοργανώνουν συναντήσεις, συμπόσια, συνέδρια και εκθέσεις σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα θα προχωρήσουν στη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής η οποία θα έχει συντονιστικό χαρακτήρα. Αποστολή της θα είναι:
-να διευκολύνει και να υποστηρίζει την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και έργων,
-να παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης των συμφωνηθέντων
-και να διαμορφώνει προτάσεις για την ενίσχυση της εμβέλειας και της ποιότητας της συνεργασίας των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης αποκρυσταλλώνει σημαντικές παραμέτρους όπως:
-τα πεδία,
-τους πόρους,
-το κανονιστικό πλαίσιο
-και τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επιπρόσθετα:
-ρυθμίζεται ο τρόπος επιμερισμού των δαπανών επίσκεψης των εκπροσώπων κάθε μέρους στη χώρα του άλλου.
-Λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από τη διμερή συνεργασία.
-Ενώ για τη μέγιστη αμοιβαία ωφέλειας από την εφαρμογή του υπό κύρωση Μνημονίου, προβλέπεται ότι κάθε χώρα οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού παραγόμενου αποτελέσματος στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.Συνοψίζοντας, η κύρωση του εν λόγω Μνημονίου ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στους τομείς:
-της έρευνας,
-της καινοτομίας
-και της τεχνολογίας. Και αυτό γιατί η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με:
-αυξανόμενο αποτύπωμα στην τεχνολογική ανάπτυξη
-και με σημαντικά κεφάλαια επένδυσης στην καινοτομία. Άρα, η διμερής μας συνεργασία προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες όχι μόνο:
-για την επιστημονική
-αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας.Παράλληλα:
-αναδεικνύει
-και πολλαπλασιάζει
τη διεθνή επιρροή της Ελλάδας, συνεισφέροντας στην ενδυνάμωση των γεωπολιτικών δεσμών με μια «χώρα-κλειδί» στην ευρύτερη περιοχή.Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ αυτονόητη την κύρωση του Σχεδίου Νόμου από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Ας αποδείξουμε με την ψήφο μας ότι σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος και οι «300» φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο Talk Radio με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη (03-04-2025)

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στον Real Fmμε τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη (02-04-2025)

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο Kontra Channel και την εκπομπή «Kontra 24» με την δημοσιογράφο Λουκία Γκάτσου (02-04-2025)

Σελίδα 1 από 835