(Άρθρο): «Ο εμβολιασμός και η λογική η μόνη θεραπεία της πανδημίας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «E-Koufalia.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου 2021.

«Ο εμβολιασμός και η λογική η μόνη θεραπεία της πανδημίας»

Η συνθήκη που ζούμε με την πανδημία είναι ιδιαίτερη. Έκτακτη, άρα προσωρινή. Γι' αυτό πιστεύω ότι η αντίδραση μας, συνολικά ως κοινωνία, οφείλει να είναι λελογισμένη και κυρίως όχι... κοντόφθαλμη.
Ακούω, για παράδειγμα, με ιδιαίτερη προσοχή τη συζήτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Πολλοί τα χαρακτηρίζουν ηπιότερα από όσο θα έπρεπε. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της εστίασης, του εμπορίου και διάφορων άλλων επαγγελματικών κλάδων αγωνιούν ότι οι νέες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.
Προσωπικά σέβομαι την αγωνία και των δυο. Την κατανοώ απόλυτα, διότι αντιλαμβάνομαι ότι η γκρίνια και η απαισιοδοξία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο τεταμένο σκηνικό που ζούμε.
Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη, η κοινωνική ευθύνη και η δημόσια υγεία μπαίνει μπροστά από κάθε τι άλλο.
Είμαστε, λοιπόν, στο σημείο που καλούμαστε και πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας. Να αποβάλλουμε τις φωνές και τις εντάσεις από το δημόσιο διάλογο, προτάσσοντας το κοινό καλό γιατί καμία σύγκρουση δεν οδηγεί σε... συσπείρωση!
Οι γεμάτες ΜΕΘ με ανεμβολίαστους, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων -ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα- σε συνδυασμό με την επικίνδυνη άνοδος που καταγράφουν ανησυχητικοί δείκτες της πανδημίας, υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο.
Όπως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κορεσμός του ΕΣΥ συνεπάγεται αδυναμία ανταπόκρισης των νοσοκομείων στην εκθετική αύξηση των νοσηλειών. Και αυτή είναι μια κατάσταση με την οποία δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι!
Γι' αυτό το λόγο, ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω πως ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη του εμβολιασμού όταν πληροφορείται καθημερινά ότι το 95% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Όταν ακούει και διαβάζει ότι κάθε ημέρα χάνονται συμπολίτες μας οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν για τους δικούς τους λόγους. Όταν πληροφορούνται ότι σε χώρες όπως ο Καναδάς έχει εμβολιαστεί το 96% του πληθυσμού και δεν έχουν καθόλου κρούσματα και καθόλου θανάτους.
Και σε τελική ανάλυση, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, για να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη δεν χρειάζεται να μας το πει κανένας κυβερνητικός παράγοντας. Οφείλουμε να το κατανοήσουμε μόνοι μας.
Άρα, ο εμβολιασμός και η λογική είναι η μόνη θεραπεία της πανδημίας. Διαφορετικά ο επόμενος χειμώνας θα μας αναγκάσει -εκ των πραγμάτων- να αναθεωρήσουμε πολλά από όσα ζούμε σήμερα.
Η υπευθυνότητα, η σωστή κοινωνική και επιστημονική στάση και η αξιοποίηση του εμβολίου είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε πειστικά τη δοκιμασία της πανδημίας. Μια πανδημία η οποία δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα πολιτικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών «λογαριασμών».
Είναι η ευκαιρία μας να περάσουμε από το «εγώ» στο «όλοι μαζί», πορευόμενοι με σύνεση και προπαντός ψυχραιμία.