(Άρθρο): «Η πανδημία δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα "λογαριασμών"»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου 2021.

«Η πανδημία δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα "λογαριασμών"»

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και η αντιπολίτευση επιχείρησε να την αναγάγει σε πολιτικό θέμα τόνισα ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα πολιτικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών «λογαριασμών».
Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου επαναλαμβάνω ότι μπροστά μας έχουμε μια ευκαιρία να περάσουμε από το «εγώ» στο «όλοι μαζί» και σε καμία περίπτωση ο κορωνοϊός δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή μιας «σύγκρουσης» δίχως αύριο μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική ιδεολογία και απόψεις.
Κατά την προσωπική μου άποψη η συνθήκη που ζούμε με την πανδημία είναι ιδιαίτερη. Έκτακτη, άρα προσωρινή. Γι' αυτό συνεχίζω να υποστηρίζω ότι η αντίδραση της κοινωνίας οφείλει να είναι λελογισμένη και κυρίως όχι... κοντόφθαλμη. Να «βλέπει» το σύνολο και όχι μεμονωμένα κάθε κοινωνική ομάδα.
Ακούω, για παράδειγμα, με ιδιαίτερη προσοχή τη συζήτηση για τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Άλλοι τα χαρακτηρίζουν ηπιότερα από όσο θα έπρεπε και ζητούν τη λήψη αυστηρότερων ώστε να αναχαιτιστεί το επιδημικό κύμα.
Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της εστίασης, του εμπορίου και άλλων επαγγελματικών κλάδων αγωνιούν ότι οι νέες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.
Σέβομαι και κατανοώ την αγωνία και των δυο. Όπως αντιλαμβάνομαι ότι στο τεταμένο σκηνικό που ζούμε η γκρίνια και η απαισιοδοξία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Ωστόσο, είμαι οπαδός της άποψής ότι η δημόσια υγεία προηγείται έναντι κάθε τι άλλου.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο όπου πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας. Όπου έχουμε την υποχρέωση να αποβάλλουμε τις φωνές και τις εντάσεις από το δημόσιο διάλογο, προτάσσοντας το κοινό καλό. Σε τελική ανάλυση πρέπει να γίνει κτήμα μας ότι καμία σύγκρουση δεν οδηγεί σε... συσπείρωση!

Οι γεμάτες ΜΕΘ με ανεμβολίαστους, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και η επικίνδυνη άνοδος που καταγράφουν ανησυχητικοί δείκτες της πανδημίας μας υπενθυμίζουν καθημερινά ότι κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο.
Άρα, ας αναλογιστούμε όλοι ότι κορεσμός του ΕΣΥ συνεπάγεται αδυναμία ανταπόκρισης των νοσοκομείων στην εκθετική αύξηση των νοσηλειών.
Ο εμβολιασμός και η λογική είναι η μόνη θεραπεία της πανδημίας. Το μήνυμα μου είναι σαφές, δίχως να επιδέχεται παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες. Διαφορετικά ανησυχώ πως ο επόμενος χειμώνας θα μας αναγκάσει -εκ των πραγμάτων- να αναθεωρήσουμε πολλές από τις καταστάσεις που ζούμε σήμερα.
Σε τελική ανάλυση, για να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη δεν χρειάζεται να μας το πει κανένας κυβερνητικός παράγοντας. Οφείλουμε να το κατανοήσουμε μόνοι μας.