(Άρθρο): "Η επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο περιοδικό "Θεσσαλονίκης Δρώμενα", στο τεύχος Σεπτεμβρίου, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

 «Η επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ»

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη «άνοδο» του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, ενόψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός για τα μεγάλα έργα υποδομής που μας αφορούν και σημαντικής ανάπτυξης για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται πράξη μια προς μία και η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων βλέπουν, αντιλαμβάνονται και επικροτούν τη μεταμόρφωση της πόλης μας σε πόλο εξωστρέφειας και επίκεντρο της καινοτομίας. Οι μόνοι που δεν θέλουν να αντικρύσουν κατάματα την αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι οι «επαγγελματίες του ψεύδους» που έστηναν φιέστες με μουσαμάδες και ακινητοποιημένους συρμούς του Μετρό, οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν ότι η κοινωνία και οι εξελίξεις τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Όσο εκείνοι μένουν εγκλωβισμένοι στο χθες και στις ιδεοληψίες τους, η Θεσσαλονίκη πορεύεται σταθερά με κατεύθυνση στο μέλλον. Μετά από μια περίοδο αναμονής, που διήρκησε μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σταθμό της οδού Βενιζέλου, το Μετρό προχωρά βάσει σχεδιασμού. Τα εργοτάξια απομακρύνονται, οι λαμαρίνες δίνουν τη θέση τους στα πεζοδρόμια, χώροι ελευθερώνονται και είναι πυρετώδεις οι διεργασίες ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του 2023.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα προχωρούν ταχύτατα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω πρόοδο της ήδη ανοδικής πορείας του ΟΛΘ. Σε αυτό συνηγόρησε και η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η οποία υπεγράφη στα τέλη του Ιουνίου του 2021, καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά στην ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αυτό το project προχωρά εντός του προγράμματος, αφού ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και δρομολογούνται τα επόμενα βήματα προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023. Στόχος είναι οι νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την επανεκκίνηση του εκθεσιακού μας φορέα, να εγκαινιασθούν τον Σεπτέμβριο του 2026, όταν θα γιορτάζουμε τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, μιας και χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και στις 26 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης η σύμβαση για τον ανάδοχο βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και σύντομα οι Θεσσαλονικείς θα απολαμβάνουν έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού στη δυτική πλευρά της πόλης.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», το mega project του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στο Δήμο Θερμαϊκού, την κατασκευή του Fly Over και τα λοιπά μικρά και μεγάλα έργα που δρομολογούνται, σηματοδοτούν την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Μιας πόλης η οποία την τελευταία διετία αλλάζει φυσιογνωμία, αλλάζει νοοτροπία και βρίσκεται σε μια αέναη κίνηση, δημιουργώντας νέα «κύτταρα» προόδου και ανάπτυξης. Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας και είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη αναπτύσσει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη δυναμική μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ερευνητικών της υποδομών, της αναβάθμισης των παραγωγικών της μονάδων και της θετικής πορείας του τουρισμού.