(Άρθρο): "Το εργασιακό νομοσχέδιο θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

«Το εργασιακό νομοσχέδιο θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος»

Ζώντας σε μια εποχή κατά την οποία οι θέσεις εργασίας συνδέονται με την τεχνολογία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι προσαρμοσμένο στις εργασιακές, κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες της εποχής.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ' αποδοχών, η απαγόρευση απόλυσης για καταγγελλόμενα περιστατικά βίας, η αύξηση αποζημίωσης απόλυσης στους εργατοτεχνίτες και η εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων, η αύξηση των υπερωριών και η μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή αποτελούν σημαντικές θεσμικές τομές οι οποίες παρέχουν στους εργαζόμενους περισσότερες επιλογές, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερα δικαιώματα.
Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αλληλοσυνδέονται, όντας το ζητούμενο κάθε σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν καταργείται το οκτάωρο, δεν καταργούνται οι υπερωρίες, δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, δεν περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, ούτε φυσικά καταργείται η κυριακάτικη αργία.

Σε ό,τι αφορά στο οκτάωρο, καθιερώνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας η οκτάωρη εργασία, η σαραντάωρη εβδομαδιαία και η πενθήμερη εργασία. Κάθε τι άλλο είναι χονδροειδέστατο ψέμα!

Οι υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες ετησίως από τις 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 στις υπηρεσίες. Εξυπακούεται ότι θα πληρώνονται με προσαύξηση 40%. Σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ως θεσμός είναι σε ισχύ εδώ και 30 χρόνια. Το αποδεικνύει η συλλογική σύμβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο... Ότι ίσχυε μέχρι σήμερα διευρύνεται στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έμεναν έξω από το νόμο, με αποτέλεσμα να γίνονται «προσωπικές» συνεννοήσεις. Ένας εργαζόμενος μπορεί να επιθυμεί να δουλεύει περισσότερες ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη και την Παρασκευή να ξεκουράζεται, γνωρίζοντας ότι αφενός αναπληρώνει χρόνο με την οικογένειά του και αφετέρου θα πληρώνεται κανονικά αφού στη διευθέτηση η αμοιβή είναι σταθερή. Κάθε τι άλλο είναι κραυγές και τρομοκρατία!

Για την τηλεργασία, αυτή θα στηρίζεται σε συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Εφόσον υπάρχει συμφωνία θα υπάρχει και τηλεργασία. Τέλος, ή ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι το «κλειδί» για τη δίκαιη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

Συνοψίζοντας, το εργασιακό νομοσχέδιο ανατρέπει παρωχημένες λογικές, φέρνοντας μια κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις. Θέτει όρια, βάζει δικλείδες ασφαλείας, διευκολύνει εργαζόμενους και εργοδότες να συμπορεύονται με ηρεμία, αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το υπερψήφισε διότι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές, αναβαθμίζει το εργασιακό περιβάλλον και παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το υπερψηφίσαμε γιατί δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και στην οικονομία, θεραπεύοντας παθογένειες του παρελθόντος. Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με δογματισμούς, εμείς δημιουργούμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.