(Άρθρο): "Ο ομφάλιος λώρος με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021

«Ο ομφάλιος λώρος με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ»

Υπό κανονικές συνθήκες η ψήφος των αποδήμων δεν θα έπρεπε να διχάζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε για τους δικούς της ιδεολογικούς και μικροκομματικούς λόγους να υποτιμήσει για πολλοστή φορά τους Έλληνες του εξωτερικού.

Με τη στάση που κράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή των απόδημων Ελλήνων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού, επιχείρησε να θυσιάσει στο όνομα της μικροπολιτικής σκοπιμότητας την αδήριτη ανάγκη της εκάστοτε ελληνικής Κυβέρνησης να έχει μια στενή και εθνικά επωφελή συνεργασία με την ομογένεια.
Κάπως έτσι, ενώ η ψήφος των απόδημων Ελλήνων θα έπρεπε να είναι το πιο συναινετικό και κατά τη γνώμη μου το πιο υπερκομματικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε αντιπολιτευτικό πεδίο δράσης. Η πολιτική του απελπισία αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο είναι εγκλωβισμένη η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ουσία όμως είναι ότι η κυβερνητική πρόταση είχε ως στόχο να προστατεύσει τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων που ζουν εντός συνόρων με εκείνους του εξωτερικού. Για εμάς ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος και όπου χτυπά ελληνική καρδιά εκεί υπάρχει η Ελλάδα!

Με τη νομοθετική παρέμβαση θέλαμε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία, για αυτό και προχωρήσαμε στην καλύτερη εκδοχή του νομοσχεδίου που υπερψηφίσαμε το 2019. Το νέο νομοθέτημα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό και εμβάθυνε τους δεσμούς της ομογένειας με την μητέρα Ελλάδα.
Παράλληλα διεύρυνε την πατρίδα μας όπως απέδειξε η συγκινητική συμπαράσταση των οργανώσεων της Διασποράς που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο σύνολό τους οι Έλληνες του εξωτερικού υποστήριξαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Έθεσαν μάλιστα, μετ' επιτάσεως το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, κάτι που ισχύει στην πλειοψηφία των χωρών του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού.

Προσωπικά με σημάδεψε η φράση του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Βασίλη Ματαράγκα, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι οι ομογενείς μας δεν νοείται «να είναι Έλληνες στα ξένα και ξένοι στην Ελλάδα». Συντάσσομαι απόλυτα μαζί του και με τη θετική ψήφο μου έκανα αυτό που όριζε η συνείδηση και τα πιστεύω μου.

Τουλάχιστον 200.000 Έλληνες της διασποράς, από περίπου 50.000 που είναι σήμερα, θα αποκτούσαν δικαίωμα ψήφου και θα είχαν λόγο στο σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινής μας πατρίδας.

Ως Νέα Δημοκρατία σεβόμαστε τιμούμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά εκείνων που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της εθνικής μας ισχύος στο εξωτερικό. Θέλαμε να μετουσιώσουμε τον πόθο τους σε πράξη, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δική τους ευθύνη να συμμετέχουν και να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια, μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την αγάπη προς την πατρίδα. Διότι ο ομφάλιος λώρος που δένει τον Έλληνα ομογενή με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ!