(Άρθρο): "Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thessnews.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

«Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη»

Το γράφω, το πιστεύω και το διατρανώνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Μετά από 8 δύσκολους μήνες αφήνουμε πίσω τον πανδημικό χειμώνα και τη μακρά αγωνία που τον συνόδευε περνώντας σε έναν ενάρετο κύκλο σταδιακής ομαλοποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ευφορία της εθνικής επανεκκίνησης σε συνδυασμό με τους μαζικούς εμβολιασμούς, οι οποίοι καθημερινά ξεπερνούν τις 100.000, «γεννά» την ρεαλιστική αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε ορθώσει το σωτήριο τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στην αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.

Το ευτύχημα είναι ότι η διαχείριση της «επόμενης ημέρας» στη μετά Covid εποχή βρίσκει την Ελλάδα εξοπλισμένη με ένα πανίσχυρο πακέτο ευρωπαϊκών πόρων το οποίο η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με σαφείς και προκαθορισμένους σκοπούς και στόχους, δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η πατρίδα μας έχει την πολυτέλεια να αναπτύξει μια ισχυρή δυναμική που θα την αναδείξει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη.

Η πεποίθηση για το άλμα προς το μέλλον εδράζεται στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου που βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, κίνητρα για συνενώσεις δυνάμεων και εξασφάλιση βιώσιμου μεγέθους, αλλά και στην παραδοχή κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια να είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα κοιτάξει μπροστά. Η δήλωση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι η πατρίδα μας «θα μπορούσε να είναι η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2022», αλλά και η εκτίμηση του προέδρου της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, ότι η ελληνική οικονομία «προσφέρει φανταστικές δυνατότητες επενδύσεων» είναι ενδεικτικές της μεγάλης πρόκλησης που ξεπροβάλλει μπροστά μας.

Οι προσδοκίες των ευρωπαϊκών θεσμών και των χρηματοπιστωτικών αγορών κάθε άλλο παρά έωλες είναι, αφού χάρη στη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες, ενώ η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που μεταφράζονται σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εάν στα παραπάνω προσθέσετε και τα ιδιαίτερα ωφέλιμα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» (διαγραφή οφειλής, μείωση επιτοκίου, διατήρηση προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής), καθίσταται σαφές ότι κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που κερδίζει το οικονομικό επιτελείο στις αξιολογήσεις από την Ευρώπη θα μετατρέπεται σε ελάφρυνση του βάρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως επίλογο κάνω μια επισήμανση. Οι παραπάνω κινήσεις που σας παρέθεσα συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε η εθνική μας οικονομία να μετασχηματιστεί από επιδοτούμενη σε παραγωγική και ανταγωνιστική. Βεβαίως οι στρατηγικές κρίνονται από το αποτέλεσμά τους, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο «σπόρος» θα γίνει σύντομα καρπός, διότι διαθέτουμε όραμα, δράση και αποφασιστικότητα. Σύντομα η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη και μπροστά μας θα βλέπουμε ανάγλυφη μια «έκρηξη» επενδύσεων και δημιουργικότητας.