(Άρθρο): "Η επίκληση της κοινής λογικής και η κόπωση της κοινωνίας"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 10 Απριλίου 2021

«H επίκληση της κοινής λογικής και η κόπωση της κοινωνίας»

Επειδή πιστεύω σε μια κοινωνία που λειτουργεί με κανόνες και επειδή η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η πανδημία δεν μπορεί να καταργηθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο, καταθέτω αυτές τις σκέψεις με αφορμή ένα περιστατικό που βίωσα τις τελευταίες ώρες.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δέχθηκα ένα τηλεφώνημα... «Είναι δυνατόν να μην ανοίγει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και να ανοίγουν κανονικά τα λύκεια;» με ρώτησε επιτακτικά στην άλλη άκρη της γραμμής ένας φίλος που ουδεμία σχέση έχει με το επιχειρείν και με τον οποίο είχαμε μήνες να επικοινωνήσουμε. «Κάνετε πράξη το θάνατο του εμποράκου» συνέχισε, αραδιάζοντας σειρά «επιχειρημάτων» ότι δήθεν όλα γίνονται προς όφελος της Αθήνας.

Αν και συναισθηματικά φορτισμένος, διότι πριν λίγες ώρες πληροφορήθηκα την απώλεια ενός καλού μου φίλου από κορωνοϊό, τον άκουσα με υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή. Και αυτό γιατί κατανοώ απόλυτα ότι η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη αφενός απογοήτευσε τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, αφετέρου η δοκιμασία της πανδημίας μεταπλάθει χαρακτήρες και αλλοιώνει συμπεριφορές.

Στις διαμαρτυρίες του, υπενθύμισα πως για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε ομόφωνα -τονίζοντας δυο φορές τη λέξη- ότι δεν πρέπει να σηκώσουν ρολά εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης που καταγράφεται στο ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα. Επιπρόσθετα, επανέλαβα τη φράση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος διδάσκοντας Δημοκρατία περιέγραψε την απόφαση της επιτροπής ως «κακό νόμο, αλλά νόμο», σβήνοντας (πολύ ορθά) τη φωτιά που πήγε να ανάψει.

Η απάντησή μου δεν τον ικανοποίησε, γι' αυτό επιχείρησε να μεταφέρει το πεδίο της συζήτησης στο οριζόντιο άνοιγμα των λυκείων σε όλη τη χώρα. Επί του συγκεκριμένου θέματος απάντησα ότι οι λοιμωξιολόγοι άναψαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων καθώς η Κυβέρνηση μερίμνησε και με ταχύτατους ρυθμούς προμήθευσε μαθητές και εκπαιδευτικούς με δωρεάν self tests, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι.
Σχετικά με την απορία του γιατί δεν ίσχυσε με τα λύκεια της πόλης ότι και με το λιανεμπόριο, εξήγησα πως σε διαφορετική περίπτωση οι Θεσσαλονικείς μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν μπροστά τους την πρόκληση των πανελλαδικών εξετάσεων θα έμπαιναν στην τελική ευθεία της σχολικής περιόδου με σαφέστατο μειονέκτημα. Δεν γίνεται οι συνυποψήφιοι τους στην υπόλοιπη χώρα να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα και στη Θεσσαλονίκη να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα έπεισε τον συνομιλητή μου για την αναγκαιότητα και τη σημασία της απόφασης, καθώς η φωνή του «μαλάκωσε» και ο ίδιος εξομολογήθηκε απολογητικά πως η υπομονή του εξαντλείται μέρα με την ημέρα.

Προφανώς δεν περίμενα να το παραδεχθεί για να αντιληφθώ την κατάσταση. Καθημερινά συνομιλώ με συμπολίτες μου σε κάθε γωνιά της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και γνωρίζω πολύ καλά τι νιώθουν και πως αισθάνονται καθώς αφουγκράζομαι την αγωνία, τις ενστάσεις, τους προβληματισμούς, τους φόβους τους.

Το «τώρα» είναι εδώ και είναι πραγματικά αμείλικτο! Όσο περνά ο καιρός οι πειθαρχημένοι και κουρασμένοι από τον εγκλεισμό συμπολίτες μας θα αναζητούν διεξόδους. Όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η πανδημία παραμένει ανάμεσά μας, απειλητική και θανάσιμη. Για το λόγο αυτόν συνιστώ σε όλους να αφήσουμε στην άκρη την προσδοκολογία και να πάψουμε να παριστάνουμε τους μάντεις θετικών εξελίξεων, πληρώνοντας βαρύ τίμημα όταν τα γεγονότα δεν δικαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές. Το διαβάζετε και το ακούτε διαρκώς, όμως ουδείς αμφιβάλλει ότι πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης με τον φονικό ιό. Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική αλλά για κοινή λογική, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και στη φαρέτρα μας προστέθηκαν και τα self tests!
Ως εκ τούτου τις επόμενες εβδομάδες ας δείξουμε όλοι μας αντανακλαστικά και (πραγματική) πειθαρχία στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και τότε, αφού διανύσουμε τα τελευταία μέτρα του μαραθώνιου που βιώνουμε εδώ και σχεδόν 14 μήνες, θα μπορέσουμε να κόψουμε ως νικητές το νήμα του τερματισμού!