(Άρθρο): "Κάνουμε πράξη τη δέσμευση ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Political», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2021

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευση πως "κανένας δεν θα μείνει μόνος"»

Η πολιτική, για να είναι πραγματικά ωφέλιμη και παρούσα στην κοινωνία, πρέπει να διαμορφώνει τις εξελίξεις και να μην αρκείται στο να ακολουθεί τη ροή τους. Να ανοίγει δρόμους, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, στοιχεία τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι διαθέτει, προβαίνοντας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σε κινήσεις αντοχής και διάσωσης εργαζομένων, επιχειρήσεων και αδύναμων συμπολιτών μας.

Με στρατηγικό σχεδιασμό, αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις όπου κρίνουμε αναγκαίο, βρισκόμαστε εξαρχής δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία του εργατικού δυναμικού, η σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας και η σταδιακή ασφαλής αποκατάσταση της εμπορικής δραστηριότητας.

Προφανώς και οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν μπορούν να είναι γραμμικές και καθημερινά βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης άσκησης ισορροπίας. Όμως συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η απάντηση σε όσους επέλεξαν να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης. Στον μηδενισμό τους αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας και την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία και τηρούμε καθημερινά τη δέσμευσή μας πως κανένας δεν θα μείνει μόνος.

Με την υπερψήφισή του, η Πολιτεία «κρατικοποιεί» την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού και απαλύνει τις οικονομικές συνέπειες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες.

Παρεμβάσεις όπως η απαλλαγή του ενοικιαστή (η επιχείρηση του οποίου πλήττεται από την πανδημία) από την καταβολή του συνόλου του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, η καταβολή αφορολόγητης και ακατάσχετης αποζημίωσης στους εκμισθωτές των ακινήτων ίσης με το 80% του μισθώματος εάν είναι φυσικό πρόσωπο ή 60% εάν είναι νομικό πρόσωπο, η χορήγηση διευκολύνσεων σχετικά με την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή και η κάλυψη (με αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο του 2020) των πάγιων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων, είναι πολιτικές πρωτοβουλίες που δίνουν το κυβερνητικό στίγμα και βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς.
Είναι η δική μας «γέφυρα ασφάλειας» που επαναφέρει σταδιακά την επιχειρηματική κοινότητα σε μια κανονικότητα και βοηθά στην επιτυχημένη μετάβαση της κοινωνίας στην «επόμενη ημέρα». Δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα αισθανθεί μόνος στη δοκιμασία που βιώνουμε και το κάνουμε πράξη, υπηρετώντας τον στόχο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρά και ωριμάζει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης παραμένοντας προσηλωμένη στην αρχή της ψύχραιμης προσέγγισης και αξιολόγησης των καταστάσεων, έχοντας ως απαράβατη αρχή την προσεκτική αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.
Με λίγα λόγια, εάν το 2020 ήταν η χρονιά του εγκλεισμού, το 2021 θα είναι η χρονιά της αυτοπεποίθησης. Θα είναι η χρονιά της μάχης, της ευθύνης, της στοχοπροσήλωσης και της εργατικότητας, κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα καλύψει το χαμένο έδαφος.