"Η πορεία προς το μέλλον πρέπει να είναι συνετή και βιώσιμη"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "ThessToday.gr", που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

"Η πορεία προς το μέλλον πρέπει να είναι συνετή και βιώσιμη"

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2021 τον περιέγραψα ως το δικό μας εμβόλιο για την ελληνική οικονομία! Ως το "φάρμακο" που θα θωρακίσει με ισχυρά αντισώματα εργαζόμενους, εργοδότες και συνολικά όλους όσοι δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται τους πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας.

Στο περιβάλλον γενικευμένης ρευστότητας που βιώνουμε, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει ως στόχο την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Εργαζόμαστε με σχέδιο και σύνεση ώστε η επόμενη ημέρα να βρει όρθια τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία, διότι μονάχα με αυτόν τον τρόπο η πατρίδα μας θα επιστρέψει σε ρυθμούς προόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2021 προωθεί μεταρρυθμίσεις, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής, ενώ διακρίνεται για την κοινωνική του ανταποδοτικότητα.

Είναι προϋπολογισμός ευθύνης, πειθαρχίας, συνέπειας, ανάκαμψης και ανάτασης. Είναι ρεαλιστικός γιατί είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Είναι αναπτυξιακός γιατί είναι φιλο-επενδυτικός. Είναι μεταρρυθμιστικός γιατί είναι ευέλικτος. Μα πάνω από όλα είναι αξιοπρεπής γιατί ενσωματώνει τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς να υπόσχεται νταούλια και ανύπαρκτα λεφτόδενδρα.

Με λίγα λόγια είναι ο οδικός χάρτης που μας οδηγεί στο ξέφωτο της πραγματικής ανάπτυξης. Είναι το δικό μας σχέδιο παραγωγικότητας που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, έχοντας ως βασικούς πυλώνες τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, την πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση των εξαγωγών.

Με την πατρίδα μας να βρίσκεται στο σημείο που σηματοδοτείται μια νέα εποχή, η δυναμική ανάκαμψη είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος χάρη και στη σημαντική βελτίωση που αναμένουμε στην αύξηση των επενδύσεων.

Το κλίμα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και όλοι οι μεγάλοι επενδυτές αναγνωρίζουν πως πλέον η Ελλάδα είναι ένας φιλικός τόπος για το εγχώριο και διεθνές επιχειρείν.

Σας φέρνω ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, όπου ο κολοσσός της Pfizer επεκτείνει την παρουσία του στην πόλη και ενισχύει την επένδυση που ήδη υλοποιεί με τη λειτουργία του digital hub.

Με μπροστάρη τον Θεσσαλονικιό CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η Θεσσαλονίκη μπήκε στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη.
Αναλογιστείτε, μονάχα ότι στα δυο ερευνητικά κέντρα θα εργάζονται σε πρώτη φάση περίπου 600 νέοι επιστήμονες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με την προοπτική αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί.

Είναι η χρυσή μας ευκαιρία η γενιά του brain drain να γίνει η γενιά του brain gain, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προσέλκυση ανάλογων επενδύσεων.

Επενδύσεων που θα δημιουργούν σταθερές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας που θα δίνουν στους νέους μας το δικαίωμα να ονειρεύονται την εξέλιξή τους εντός της χώρας. Θέσεις εργασίας που θα τους κρατούν στον τόπο τους.

Προφανώς, στην απόφαση της Pfizer να διευρύνει την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι έμεινε ικανοποιημένη από την ανάπτυξη των ψηφιακών της υποδομών στην πόλη.

Γιατί εδώ ανακάλυψε το αστείρευτο ταλέντο που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό μας. Και αυτό έχει άμεσα θετικές επιπτώσεις, αφού το να εμπιστεύονται
και να επενδύουν στην πατρίδα μας κολοσσοί αυτού του βεληνεκούς είναι η καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, η προσπάθεια και ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας πρέπει να είναι διαρκής. Και η πορεία προς το μέλλον συνετή και βιώσιμη.

Το μέλλον δεν είναι μόνο το 2021, αλλά τα χρόνια που έπονται και τα οποία πρέπει να "χτιστούν" με υπομονή και επιμονή. Με αποφασιστικότητα και τόλμη. Με σύνεση και ρεαλισμό! Το επιτάσσει ο δύσβατος δρόμος της ευθύνης που βαδίζουμε από τις 7 Ιουλίου 2019.