(Άρθρο): «Το νέο τοπόσημο της ΔΕΘ αλλάζει τη "βιτρίνα" της Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Grtimes.gr", το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020

«Το νέο τοπόσημο της ΔΕΘ αλλάζει τη "βιτρίνα" της Θεσσαλονίκης»

Μέσω αρθρογραφίας και δημόσιων τοποθετήσεων έχω επισημάνει πως η πανδημία δεν αποτελεί άλλοθι αδράνειας για την Κυβέρνηση, αλλά αξιοποιείται ως ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπατριωτών μας και μάλιστα απόλυτα μετρήσιμα. Αυτό δεν αφορά μόνο την υγεία μα περιλαμβάνει όλους τους τομείς του κράτους. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον οποίο η πατρίδα μας έχει κάνει άλματα σε λίγους μόλις μήνες, μέχρι τα σημαντικά έργα υποδομών που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική και πολυεπίπεδη πρόοδος που καταγράφεται στα δυο mega projects που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), δηλαδή στην κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" και στην ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, είναι ενδεικτική του υποδειγματικού συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και του οργανωμένου σχεδίου βάσει του οποίου πορευόμαστε.

Ειδικότερα όσον αφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού μας φορέα, η προκήρυξη του υψηλού επιπέδου Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και οι 116 προτάσεις που υποβλήθηκαν από μεμονωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία ή ομάδες αρχιτεκτόνων από 33 χώρες και 5 ηπείρους, μαρτυρούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί γύρω από το αναπτυξιακό εγχείρημα που αλλάζει τη μοίρα της Βόρειας Ελλάδας.

Η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στη ΔΕΘ, διότι αναγνωρίζει ότι η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού μας φορέα θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, θα την αναδείξει σε διεθνή εκθεσιακό και τουριστικό προορισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Εντός του μήνα η κριτική επιτροπή θα προεπιλέξει τις 15 ομάδες οι οποίες θα υποβάλλουν τις σχεδιαστικές τους προτάσεις έως το τέλους Μαΐου 2021, ενώ η επιλογή της καλύτερης μελέτης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους και θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν σειρά άλλων μελετών για κτηριακά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά θέματα, ώστε να προχωρήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας και οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν το 2022.

Στόχος είναι το 2026, χρονιά κατά την οποία θα συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη στιγμή που η ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της, τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης να πραγματοποιηθούν στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν νέο τοπόσημο.

Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί αναδεικνύουν το αναπτυξιακό πρόσημο της πόλης και αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό της ρόλο. Ταυτόχρονα αναδιαμορφώνουν το "πρόσωπό" της, αφού με την παράδοση του νέου συγκροτήματος η Θεσσαλονίκη θα καυχιέται ότι διαθέτει το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη. Εκείνο που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ως διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό στη Ν.Α. Ευρώπη, παρέχοντας στους Θεσσαλονικείς τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου περίπου 60 στρεμμάτων, στην "καρδιά" του μητροπολιτικού κέντρου, κατάλληλο για υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί υπερεθνικό πεδίο ώσμωσης, παρουσίασης και ανάδειξης της καινοτομίας. Είναι συνδεδεμένη με την πόλη και προίκισε με αναμνήσεις τον κάθε έναν και την κάθε μία από εμάς. Αναμνήσεις οι οποίες δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν στο χρόνο δεδομένου ότι η ΔΕΘ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και αν η μελλοντική εικόνα των εγκαταστάσεων δεν θυμίζει σε πολλά το σήμερα ή το χθες, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για όλους μας, αφού η ανάπλαση αλλάζει τη "βιτρίνα" της πόλης, μα όχι το τι σημαίνει αυτή για εμάς.