"Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι στόχοι δεκαετιών μετατρέπονται σε πράξεις"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Βραδυνή", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

«Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι στόχοι δεκαετιών μετατρέπονται σε πράξεις»

Η απόφαση να ακυρωθεί η εμπορική δραστηριότητα της έκθεσης ήταν δύσκολη αλλά απολύτως δικαιολογημένη, κατανοητή και σεβαστή. Ήταν μια πράξη ευθύνης την οποία υπαγόρευσε η κοινή λογική, δεδομένου ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής προηγείται πάντα της οικονομίας.

Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν προσεχτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Κυβέρνηση σεβάστηκε την εισήγησή τους. Έτσι καταλήξαμε στην υλοποίηση του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο στην ουσία είναι η μετάβαση της ΔΕΘ στη εποχή του μέλλοντος. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι μιλούσαμε ανοιχτά για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού μοντέλου, καταθέτοντας σκέψεις για το διαχωρισμό του εμπορικού σκέλους της Διεθνούς Εκθέσεως από το πολιτικό, με την καθιέρωση στη Θεσσαλονίκη ενός "μικρού Νταβός" που θα έφερνε κάθε Σεπτέμβριο τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, κάνουμε ένα πιλοτικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την προσδοκία ότι μέσα από την επιτυχία του το Thessaloniki Helexpo Forum θα καθιερωθεί στη συνείδηση του πολιτικού-επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και σύντομα θα καταστεί θεσμός.

Μέσα από τα πάνελ που θα διοργανωθούν θα μιλήσουμε για το μέλλον της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες αφυπνίζονται 14 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019.

Για πρώτη φορά οι στόχοι δεκαετιών μετατρέπονται σε πράξεις και μιλούμε για τα μεγάλα έργα υποδομών σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα. Τα "θα" ανήκουν στο παρελθόν, αφού πλέον η λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο είναι "γίνεται".

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έχει ορίζοντα παράδοσης τον Απρίλιο του 2023. Το ίδιο συμβαίνει και με το χρονοδιάγραμμα ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo, αφού ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύσσεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων και ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες του 2021. Ακολούθως θα προκηρυχθούν οι λοιπές μελέτες και οι εργασίες ξεκινούν εντός του 2023, ώστε το 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις.

Εντός προγραμματισμού προχωρά και η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec", που είναι το δεύτερο Mega Project που "τρέχει" το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2022 και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές. Αυτό συνεπάγεται ότι το καλοκαίρι του ίδιου έτους επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα θα δρομολογούν τη μετεγκατάστασή τους εντός του εμβληματικού πάρκου καινοτομίας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά εξίσου σημαντικών έργων υποδομών, όπως η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού (Fly Over), η ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι κάθετες συνδέσεις της Εγνατίας Οδού, η ανάπλαση του πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά" και το γήπεδο του ΠΑΟΚ δημιουργούν προοπτικές και αποτελούν παρακαταθήκη για το αύριο της Βόρειας Ελλάδας. Γιατί, σε τελική ανάλυση, τα έργα είναι συνώνυμα της προόδου.