(Άρθρο): "Σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας τη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

"Σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας τη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης"

Στο υπουργικό συμβούλιο είμαστε ακόλουθοι της συνέπειας του πολιτικού λόγου με το πολιτικό έργο, διότι οι πολίτες αξιολογούν τις κυβερνήσεις όχι με βάση τις προθέσεις και τις εξαγγελίες, αλλά από την υλοποίηση των προγραμμάτων και την αποτελεσματικότητά τους. Και εμείς θέλουμε να μιλούν τα έργα μας!

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, τηρούνται ευλαβικά.

Για το Μετρό, ισχύει η δέσμευσή μας ότι θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο του 2023. Στο σταθμό της οδού Βενιζέλου ολοκληρώνονται οι εργασίες για την απομάκρυνση και μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, εφαρμόζοντας τη λύση "και Μετρό και αρχαία", πάντα σε απόλυτη συμμόρφωση με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προ ολίγων εβδομάδων έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα ετών αφού απέκτησε ανάδοχο το έργο της σύνδεσης του με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, δημοπρατήθηκαν συμπληρωματικά έργα της Εγνατίας Οδού τα οποία αφορούν το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και το "ορφανό χιλιόμετρο" των Μουδανιών που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Έργο υποδομής είναι και η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής, το γνωστό και ως Fly Over, που θα περάσει από Διυπουργική Επιτροπή εντός του επόμενου μήνα.

Σημαντικό βήμα έγινε και σε ό,τι αφορά στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο του "Παύλου Μελά", στον ομώνυμο Δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί έχουμε ήδη τους πρώτους μειοδότες, υποψήφιους ανάδοχους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση του χώρου σε κοινή χρήση.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω σε δυο σημαντικά έργα υποδομών στα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει ενεργά.

Το ένα είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo. Βάσει του σχεδιασμού που έχουμε εκπονήσει σύντομα δημοπρατείται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση του project που θα αναμορφώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθως θα προκηρυχθούν και οι λοιπές μελέτες.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τη Διοίκηση του εκθεσιακού μας φορέα, οι κύριοι Τζήκας και Ποζρικίδης με διαβεβαίωσαν ότι το 2026 η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο, έχοντας ολοκληρώσει μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" σε οικόπεδο 761 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός του Δήμου Θερμαϊκού και το οποίο έχει ήδη μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος, ενώ έως το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη λειτουργίας του πάρκου.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, ικανό να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αφού σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, με τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια να ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την πρόσφατη καταλυτική παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη και τις διαδοχικές συσκέψεις που συγκάλεσε στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, είναι προφανές ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Εργαζόμαστε με "σφιχτά" αλλά εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα, παράγοντας έργο μετρήσιμο και ορατό για τους πολίτες. Γιατί κάθε υποδομή που δημιουργείται είναι συνώνυμη της προόδου και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Συνδυάζουμε, λοιπόν, το άμεσο με το μακροπρόθεσμο, σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας τη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες ορθώνουν ξανά το ανάστημά τους.