(Άρθρο): "To Thess Intec βάζει τη Β. Ελλάδα στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Το "Thess Intec" βάζει τη Β. Ελλάδα στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης»

Στις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε την περασμένη Τρίτη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), επισήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Προτού καλά-καλά συμπληρωθούν τρία 24ωρα, η παραπάνω φράση αποδείχθηκε στην πράξη με τη μεταβίβαση από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας της έκτασης των 760 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec".

Πρόκειται για μια καθοριστική εξέλιξη η οποία απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος αφού η Θεσσαλονίκη καθιερώνεται ως "μήτρα" της καινοτομίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Πλέον, η Μακεδονία και η Θράκη δένονται με ένα "αναπτυξιακό νήμα" το οποίο διαπερνά κάθε οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι καλλιεργείται ένα εύφορο έδαφος για επενδύσεις.

Επί της ουσίας δεν υλοποιούμε απλώς μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βοηθούμε τη Βόρεια Ελλάδα να "σπάσει" τα δεσμά της αδράνειας, αποδεικνύοντας ότι
η πολιτική μπορεί να είναι ο κατ' εξοχήν χώρος που βοηθά την ανάπτυξη.

Το "Thess Intec" θα χρηματοδοτηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ άμεσα θα συσταθεί η "Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου" (Ε.ΑΝ.Ε.Π.) που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτοποριακού εγχειρήματος έχοντας την ευθύνη ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και υλοποίησης των έργων υποδομής.
Σκοπός του είναι η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αιχμής, γεγονός που σημαίνει ότι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική μας οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δηλώνει παρούσα στην όλη προσπάθεια, μαρτυρά πως η πόλη μας επιλέγει συνειδητά να βαδίσει το δρόμο της προόδου και της αποτελεσματικότητας, αφήνοντας πίσω τις χαμένες ευκαιρίες του χθες. Πρόκειται για μια επιλογή η οποία θα την δικαιώσει άμεσα.

Εξίσου σημαντική είναι και η δικλείδα ασφαλείας που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε η έκταση των 760 στρεμμάτων να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το ακίνητο που θα στεγάσει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς θα επανέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου εντός δυο χρόνων από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του "Thess Intec", εφόσον δεν τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, εάν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η μη τήρηση των όρων της απόφασης έγκρισης, εάν η Ε.ΑΝ.Ε.Π. δεν μπορέσει να προσελκύσει ιδιωτικές χορηγίες και κεφάλαια για τη συγχρηματοδότησή του που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου και τέλος εάν το ακίνητο χρησιμοποιηθεί για σκοπό άλλον από τον προβλεπόμενο.

Συνοψίζοντας, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών στη Θεσσαλονίκη είναι ένα έργο που αντανακλά τη συνέπεια, την πολιτική βούληση και την ταχύτητα με την οποία ενεργεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως, όμως, στρέφει το βλέμμα της Μακεδονίας και της Θράκης με αισιοδοξία στο αύριο, δίνοντας βαρύτητα σε δυναμικούς τομείς.

Γι' αυτό και όλοι οι Βορειοελλαδίτες οφείλουμε να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια, παραμερίζοντας εγωισμούς και λογικές ατομικισμού που δεν εκπέμπουν δημιουργικότητα.