(Άρθρο): "Η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

«Η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους»

Στη ζωή και την πολιτική πορεύομαι έχοντας ως απαράβατη αρχή ότι κρινόμαστε βάσει της αποτελεσματικότητάς μας. Γι' αυτό φροντίζω να "μιλώ" πάντα με πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα, τηρώντας τον όρκο που έδωσα ως Βουλευτής και μέλος της Κυβέρνησης να υπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) μέχρι σήμερα, υλοποιήσαμε όσα έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.

Η πρώτη μου δράση ήταν να συγκροτήσουμε άμεσα ομάδα εργασίας για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, εθνικής γενιάς και διεθνών προδιαγραφών, "Thess Intec", στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεγάλο μας στοίχημα, αφού επιδίωξη του Πρωθυπουργού, αλλά και δική μου, είναι να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα χώρο συγκέντρωσης και συνεργασίας καινοτόμων επιχειρηματικών επενδύσεων υψηλής έντασης γνώσης.

Ακολούθως ολοκληρώσαμε τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας σε κτίριο που βρίσκεται στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας, επενδύοντας στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.

Προτεραιότητά μας, επίσης, ήταν η ανάδειξή της Μακεδονίας και της Θράκης σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίξαμε την επένδυση του κολοσσού της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και υποδεχθήκαμε τον Ιταλικό όμιλο "Leonardo", ο οποίος ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την όγδοη επιχείρηση του κλάδου της αεροδιαστημικής παγκοσμίως και δεύτερη στην Ευρώπη, με ετήσια έσοδα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην ενδογενή ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης μας ενισχύοντας τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο Διοικητήριο για την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4300. Η εν λόγω υπηρεσίας υποδέχεται, αξιολογεί, εγκρίνει και παρακολουθεί επενδύσεις άνω των 3 εκ. ευρώ στη ζώνη ευθύνης μας, έχοντας μέχρι στιγμής εγκρίνει περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά μας και σε ό,τι αφορά τη θωράκιση χιλιάδων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο "Μακεδονικός", "Μακεδονική", "Μακεδονικό". Μέσω της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ κατορθώσαμε να διπλασιάσουμε (από 58 σε 100) τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης που είναι κατοχυρωμένα ως ΠΟΠ-ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Εξίσου κομβικό ήταν και το γεγονός ότι στο σύντομο διάστημα των έξι μηνών διεκδικήσαμε και πετύχαμε να οριστούμε επικεφαλής εταίρος και συνεργαζόμενος εταίρος σε έργα INTERREG για τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα βήματα που υλοποιήσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου η Μακεδονία και η Θράκη να ανοίξουν τα φτερά τους.

Με συστηματική προσπάθεια, καλή προετοιμασία, σωστή στρατηγική και σκληρή δουλειά, θέσαμε τις βάσεις προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων

Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά το 2020, αφού η πολιτική μας ατζέντα στο Διοικητήριο είναι γεμάτη από στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.
Η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo (που εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ), η παραχώρηση από το Υπερταμείο του οικοπέδου που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου "Μακεδονία" για να στεγαστεί το Thess Intec και η διοργάνωση του 2ου Balkan Forum τον προσεχή Μάρτιο, με θέμα "καινοτομία και ανάπτυξη", που αποσκοπεί στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, είναι μερικά από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας.

Στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν και θα κερδηθούν προς όφελος των Βορειοελλαδιτών και της πατρίδας μας γενικότερα.