(Άρθρο): "Η Μακεδονία και η Θράκη μπροστά σε μια δεκαετία αυξημένων προκλήσεων"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

"Η Μακεδονία και η Θράκη μπροστά σε μια δεκαετία αυξημένων προκλήσεων"

Κάθε νέος χρόνος αποτελεί αφετηρία για απολογισμούς, σκέψεις, περισυλλογή και σχέδια. Είναι ένα κενό βιβλίο, στις σελίδες του οποίου η πρώτη λέξη που γράφουμε είναι η "ευκαιρία". Για το 2020, λοιπόν, θέλω η Μακεδονία και η Θράκη να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν είναι σαφώς πιο ευνοϊκές. Η δημοσιονομική σταθερότητα που υπάρχει, η έντονη αναπτυξιακή δραστηριότητα που παρατηρείται και η ακλόνητη πεποίθηση που είναι διάχυτη πλέον στην κοινωνία πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας, εγγυώνται ότι το 2020 θα είναι πραγματικά μια καλύτερη χρονιά.

Στους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έως σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κάναμε πολλά που δεν έγιναν σε διάστημα σχεδόν 5 χρόνων.

Το σημαντικότερο είναι ότι ημέρα με την ημέρα κερδίζουμε το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε για την ισομερή ανάπτυξη κάθε νομού της χωρικής μας ευθύνης. Το έμπρακτο ενδιαφέρον του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer να δημιουργήσει digital hub στη Θεσσαλονίκη και του Ιταλικού ομίλου αεροδιαστημικής Leonardo να επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι ο τροχός έχει... γυρίσει.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία, γιατί τη θεωρούμε πύλη για το μέλλον. Με "όχημα" την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας "τρέχουμε" τις διαδικασίες για την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς "Thess Intec", που θα είναι εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών, σε οικόπεδο στην περιοχή της Περαίας, δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Επίσης δίνουμε έμφαση στη διαχείριση των αναπτυξιακών νόμων για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, για επενδύσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την εφαρμογή των νόμων 3908 και 4300 -μέχρι στιγμής- έχουν εγκριθεί περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Κομβικό για εμάς είναι και το ζήτημα υλοποίησης και διαχείρισης των προγραμμάτων INTERREG, διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 4 διασυνοριακά προγράμματα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο leader είναι το Διοικητήριο.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλω να κάνω στην προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης των Μακεδονικών προϊόντων. Προ ημερών παρουσιάσαμε τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος "ΠΑΡΑΓΩ", μέσω του οποίου επιτυγχάνουμε τον διπλασιασμό των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία. Από 58 που έχουν ήδη κατοχυρωθεί, ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τα 100 προϊόντα και συνεχίζουμε.

Όσον αφορά στον τουρισμό έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες ούτως ώστε να συμμετέχουμε στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού της Σόφιας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου, που είναι προγραμματισμένες τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σχετικά, τώρα, με την ενίσχυση του εξωστρεφούς προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, προετοιμάζουμε το 2ο Balkan Forum, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, με θέμα "επιχειρηματικότητα και καινοτομία".

Κλείνοντας, θα σταθώ στη συμμετοχή μας στην ανάπλαση του Εθνικού Εκθεσιακού μας φορέα, την οποία ο Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ως ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που αφορούν τη χώρα.

Σήμερα η ΔΕΘ-Helexpo καταλαμβάνει έκταση περίπου 170 στρεμμάτων. Μετά το τέλος των εργασιών ανάπλασης το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκπέμπει καινοτομία και δημιουργικότητα, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη, ενώ η μισή έκτασή του (περίπου 85 στρέμματα του υπάρχοντος χώρου) θα διατεθούν στους Θεσσαλονικείς ως αστικό "πράσινο" πάρκο.

Ανέφερα όλα τα παραπάνω όχι με τη μορφή ενός πρώτου απολογισμού, αλλά κυρίως για να παρουσιάσω στους συμπατριώτες μας τη στοχοθεσία του 2020.

Η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται μπροστά σε μια δεκαετία αυξημένων προκλήσεων. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως τις προηγούμενες δεκαετίες η Βόρεια Ελλάδα αδικήθηκε και αδίκησε τον εαυτό της. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά και να γράψουμε περισσότερα για το τι έφταιξε. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες για τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του χθες, αλλά πως θα μπορέσει επιτέλους αυτή η ευλογημένη γη μας να αναπτυχθεί σωστά και να εξελιχθεί σε θετικό σημείο αναφοράς για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπη.

Εκείνο που μετράει, λοιπόν, για τη δική μας Κυβέρνηση είναι το μέλλον. Και το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στους Βορειοελλαδίτες περιλαμβάνει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη και χαμόγελα.

Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας καλή χρονιά, ευλογημένη από το Θεό, με υγεία και προκοπή. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Δεν το εκφράζω ως ευχή, αλλά ως σιγουριά!