(Άρθρο): "Τα καλύτερα είναι μπροστά μας"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας»

Με τον ερχομό του 2020 η Ελλάδα μπαίνει σε μια δεκαετία αυξημένων προκλήσεων. Αφήνει πίσω της δέκα δύσκολα χρόνια κρίσης και υπό καλύτερες συνθήκες περνά σε μια εποχή η οποία δεν την επαναφέρει απλώς στην κανονικότητα, αλλά την οδηγεί σε συνεχή ανάκαμψη χωρίς περιορισμούς.

Το 2020 θα είναι μια θετική χρονιά και το γεγονός πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας πιστοποιείται από τον προϋπολογισμό του νέου έτους, ο οποίος εκπέμπει μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας και αναπτυξιακής προτεραιότητας.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μπήκε τέλος στην υπερφορολόγηση, αφού από τον Γενάρη έρχονται φοροελαφρύνσεις 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου μια μονάδα βάσης, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και ισχυρότατη ανάπτυξη 2,8%.

Αυτό συνεπάγεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Όσον αφορά στην πορεία των επενδύσεων ο σχετικός δείκτης αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 13,4%, γεγονός που μεταφράζεται σε υποχώρηση της ανεργίας στο 15,6% από 17,4% που ήταν το 2019. Μιλούμε, δηλαδή, για τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα ενισχύσουν άμεσα το εισόδημα χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Σε επίπεδο Μακεδονίας και Θράκης εντατικοποιούμε την προσπάθεια να καθιερώσουμε τη Βόρεια Ελλάδα σε χώρο υποδοχής μεγάλων επενδύσεων, ικανών να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου μας.

Ως Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στεκόμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματικό ενδιαφέρον που μπορεί να φέρει την επενδυτική "άνοιξη" στην περιοχή μας, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer και του Ιταλικού Ομίλου αεροδιαστημικής Leonardo να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, αποδεικνύει πως η Μακεδονία και η Θράκη έχουν σφυγμό. Συνάμα, όμως, "δείχνουν" την επόμενη ημέρα μιας ευαίσθητης περιοχής της πατρίδας μας, η οποία διαθέτει αστείρευτες δυνατότητες στον τομέα της καινοτομίας.

Η λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών "Thess Intec", που "τρέχουμε" μαζί με τον εποπτευόμενο φορέα της Αλέξανδρειας Ζώνης Καινοτομίας, είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει ούτως ώστε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη "πρωτεύουσα" των νέων τεχνολογιών στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, ήδη συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας η οποία συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της προόδου των εργασιών, ενώ σύντομα θα μεταβιβαστεί από το ΤΑΪΠΕΔ στην ΑΖΚ οικόπεδο 760 στρεμμάτων στην περιοχή της Περαίας, δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου θα στεγαστεί το όλο εγχείρημα.

Όπως τόνισα και στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.

Η Μακεδονία και η Θράκη αξίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, υπερασπιζόμενες και την ιστορική τους παρακαταθήκη.

Τα καλύτερα, λοιπόν, είναι μπροστά μας, αρκεί ως Έθνος να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να αναπτύξουμε ως λαός τις ξεχωριστές ικανότητες που έχουμε.

Το μέλλον μας το διαμορφώνουμε εμείς, έτσι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα θα βρεθεί πραγματικά εκεί που της αξίζει.