(Άρθρο): "Κάνοντας τη Θεσσαλονίκη μια καινούργια πόλη"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019

«Κάνοντας τη Θεσσαλονίκη μια "καινούργια" πόλη»

Στην πολιτική το πρωτεύον δεν είναι τι παραδίδεις από άποψη έργων και πόσες κορδέλες εγκαινίων κόβεις, αλλά πρωτίστως τι έργο κληροδοτείς στον τόπο σου για το μέλλον!

Πόσο χρήσιμος και ωφέλιμος είσαι, δηλαδή, στους συμπολίτες σου μέσα από την υλοποίηση οραματικών πολιτικών οι οποίες, βασιζόμενες στην τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, έχουν στον πυρήνα τους τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.

Στην Κυβέρνηση υπηρετούμε πιστά την παραπάνω πολιτική στόχευση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί προσωπικά την πορεία υλοποίησης κάθε εξαγγελίας.

Ό,τι είπαμε, ό,τι δεσμευτήκαμε γίνεται πράξη! Και από αυτόν τον αυτονόητο κανόνα η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Ο Πρωθυπουργός έφυγε ικανοποιημένος από το Διοικητήριο μετά το τέλος των δυο διαδοχικών συσκέψεων που συντόνισα στις 22 Οκτωβρίου, παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή, διότι τα έργα και οι δράσεις που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις. Μια πόλη αυτοδύναμη που θα κοιτά το μέλλον με περισσή αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, διότι όπως αποδεικνύουμε καθημερινά έχουμε όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικούς τρόπους εφαρμογής του. Δεν εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, δεν στήνουμε φιέστες για κάθε μέτρο που προχωρά το έργο του Μετρό, ούτε μπαίνουμε στους ακινητοποιημένους συρμούς για να παραστήσουμε ότι πηγαίνουμε... βόλτα. Αυτή η "Μαυρογιαλούρικη" τακτική αισχίστου είδους που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τα 4,5 χρόνια που διακυβέρνησε πλήγωσε την πόλη.

Τα λόγια και τα υποτιθέμενα... έργα τους υπήρξαν η επιτομή του λαϊκισμού που βασίστηκε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Εκείνα που υπερασπίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Κυβέρνησης Τσίπρα, κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα "Μακεδονία".

Συμπεριφέρονταν σαν να είχαμε Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχουμε...

Συμπεριφέρονταν σαν να είχαμε άριστες Συγκοινωνίες, αλλά δεν είχαμε...

Συμπεριφέρονταν σαν η δική τους Κυβέρνηση να τα είχε όλα καλώς καμωμένα, αλλά δεν τα είχε...

Για αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, κουρασμένη από τα ψέματα δίχως όρια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Στον αντίποδα της δικής τους ανικανότητας εμείς προτάσσουμε την αλήθεια, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα.

Δεν υποσχόμαστε, εφαρμόζουμε. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες συσκέψεις, αλλά εργαζόμαστε. Δεν μιλάμε γενικά και αόριστα, αλλά βάζουμε προτεραιότητες. Το Μετρό για παράδειγμα, που αποτελεί ένα από τα τρία θέματα αιχμής της πόλης, θα παραδοθεί και θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου τον Απρίλιο του 2023 με τον σταθμό της Βενιζέλου να αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Η εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον πολύπαθο σταθμό είναι η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση. Σέβομαι την αντίθετη άποψη, όμως η ευαισθησία για τα αρχαία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, ούτε τα μεγάλα έργα της πόλης "όχημα" αυτοπροβολής όσων συνειδητοποιούν ότι τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν γύρω από το πρόσωπό τους.

Το δεύτερο θέμα αιχμής είναι ο ΟΑΣΘ. Ήδη στον στόλο του έχουν ενταχθεί 100 επιπλέον λεωφορεία ώστε να ανακουφιστούν οι Θεσσαλονικείς και τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη συχνότητα. Η σημαντική πρόοδος θα γίνει αισθητή από τις αρχές του 2020 όταν θα συναφθεί και θα ξεκινήσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, κίνηση η οποία θα φέρει ακόμα περισσότερα λεωφορεία του Οργανισμού στο πολεοδομικό συγκρότημα. Συνολικά τα 215 λεωφορεία που κινούνταν στην πόλη τον περασμένο Αύγουστο, σε λιγότερο από έξι μήνες θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 440.

Το τρίτο θέμα αφορά την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ως το ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων. Πρόκειται για το λεγόμενο "Fly over". Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος των συσκέψεων στο Διοικητήριο, το έργο προχωρά πολύ γρήγορα και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσει να δημοπρατηθεί εντός ενός έτους. Για το θέμα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο, διότι ως έργο είναι κρίσιμο και καθοριστικό για να ανακουφιστεί επιτέλους η περιφερειακή οδός από το μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος που "σηκώνει" σήμερα.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου συζητήσαμε και άλλα θέματα όπως η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και τη διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος, η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το επενδυτικό πρόγραμμα για το νέο ρόλο του λιμανιού της πόλης που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύνδεσης με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, η ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού που περιλαμβάνει τον άξονα Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας και το δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO. Το τελευταίο αποτελεί έργο υψηλού συμβολισμού και αναπτυξιακής δυναμικότητας, για το οποίο τονίστηκε ότι εντός του 2019 θα είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Εξίσου σπουδαίας σημασίας είναι επίσης και τα ζητήματα της παραχώρησης 760 στρεμμάτων του δημοσίου -στα "Τσαΐρια" της Περαίας- στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη φιλοξενία του τεχνολογικού πάρκου "Thess Intec", η καθιέρωση της ελεύθερης ζώνης εμπορίου σε έκταση 670 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο "Γκόνου" για τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, η οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης στο Καλοχώρι και η δημιουργία τριών μουσείων στο κτιριακό απόθεμα του μητροπολιτικού πάρκου "Παύλου Μελά".

Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα που συζητήσαμε αναλυτικά έχει τη δική του βαρύνουσα σημασία για το μέλλον και την προοπτική της πόλης.

Εκείνο, ωστόσο, που κρατώ με ξεχωριστή χαρά είναι η ικανοποίηση που εξέφρασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω έργων. Η θετική τους αποτίμηση για την κυβερνητική πολιτική είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι σε τρία-τέσσερα χρόνια από τώρα η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μια "καινούργια" πόλη. Μια πόλη όπως τη θέλουμε όλοι και της αξίζει να είναι, με εμβληματικά έργα και επενδύσεις που δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται στέρεες αναπτυξιακές βάσεις. Έχει ανάγκη από παρεμβάσεις που θα επενδύουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και οι οποίες με τη σειρά τους θα προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα γενιά έργων.

Αυτές είναι οι γενικές αρχές της πολιτικής μας, αυτό είναι το σχέδιο μας για τη Θεσσαλονίκη, με βάση το οποίο θα ζητήσουμε να κριθούμε από τους συμπολίτες μας τον Ιούλιο του 2023.