(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να γίνει "νέα" πόλη"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να γίνει "νέα" πόλη»

Η 84η ΔΕΘ "έβγαλε" πολλές θετικές ειδήσεις για τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτυπώθηκαν στον οδικό χάρτη που παρουσίασε αναλυτικά ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδριακού κέντρου "Ιωάννης Βελλίδης", για την αναγέννηση της πόλης.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ώστε στις αρχές του 2020 να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να ξεκινήσει άμεσα το έργο.

Υψηλής αναπτυξιακής δυναμικότητας είναι και η παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου (στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας) στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για να φιλοξενήσει το πάρκο καινοτομίας "Thess INTEC", το οποίο θα προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη επενδύσεις οι οποίες βασίζονται στην οικονομία της γνώσης. Η ρήτρα των δυο χρόνων που έβαλε ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση του έργου, είναι η απόδειξη οτι ως Κυβέρνηση επενδύουμε στην ουσία της πράξης και όχι στα μικροπολιτικά οφέλη των εντυπώσεων.

Στο ίδιο πνεύμα δημιουργικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εντάσσεται και η καθιέρωση Ελεύθερης Ζώνης αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, σε έκταση 670 στρεμμάτων, εντός του πρώην στρατοπέδου "Γκόνου".
Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτήν θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ, ενώ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης στο Καλοχώρι.

Εξίσου σημαντική, ιδίως για τη δυτική πλευρά της πόλης, ήταν και η ανακοίνωση ότι στα κτίρια του στρατοπέδου "Παύλου Μελά", στον ομώνυμο Δήμο, θα δημιουργηθούν τρία ξεχωριστά μουσεία. Το πρώτο με ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό, το δεύτερο για την Εθνική Αντίσταση και το τρίτο για τον προσφυγικό Ελληνισμό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση η δυτική Θεσσαλονίκη αποκτά έναν τουριστικό και πολιτιστικό πόλο.

Άφησα για το τέλος τα έργα υποδομής στα οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Πρωθυπουργός. Θα ξεκινήσω με την αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης όπου θα κατασκευαστεί υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το 2020 και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου.

Για το πολύπαθο Μετρό, το έργο θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023. Η επιστολή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, με ημερομηνία 09 Αυγούστου 2019, καθιστά απολύτως σαφές πως οι εργασίες έχουν εκτροχιαστεί με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό και οτι οι υποσχέσεις περί λειτουργίας του Μετρό το 2020 ήταν ανεδαφικές. Ξαναβάζοντας το έργο σε τροχιά υλοποίησης, σε απόλυτη συνεννόηση με τους φορείς της πόλης, επιστρέφουμε στην αρχική λύση για τον σταθμό "Βενιζέλου" με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει και Μετρό και να έχει αρχαία.

Τέλος, για τον ΟΑΣΘ, μέσα σε ενάμιση μήνα θέσαμε σε κυκλοφορία 102 επιπλέον λεωφορεία, βελτιώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις των συμπολιτών μας, ενώ άμεσα άλλα 150 με 200 λεωφορεία θα καλύψουν τις ανάγκες της μητροπολιτικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, έχοντας προηγουμένως υπογραφεί σύμβαση με τα ΚΤΕΛ προκειμένου να αναλάβουν τις περιαστικές και υπεραστικές διαδρομές, παρέχοντας γρήγορη, αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση στους Θεσσαλονικείς.

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που παραθέτω παραπάνω είναι οι αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στραμμένη την προσοχή της στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να την καταστήσουν σημείο αναφοράς και επίκεντρο θετικών εξελίξεων.

Όμως, για να μπορέσει η πρόοδος να γίνει πράξη, πρέπει ως κοινωνία να σταματήσουμε να παρασυρόμαστε από τις ρητορικές του διχασμού. Να απορρίψουμε όσους μετατρέπουν τα σημαντικά ζητήματα της πόλης σε όχημα αυτοπροβολής, θέτοντας συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση έργων που αν είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως θα είχαν αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης.

Απέναντι σε εκείνους που βρίσκουν διαρκώς προβλήματα στις λύσεις και όχι λύσεις στα προβλήματα, η πειστική μας απάντηση πρέπει να είναι η απόλυτη συστράτευση για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια "νέα" πόλη.

Για παράδειγμα, το στείρο "ναι μεν, αλλά..." που ακούω να τίθεται επίμονα ως επιχείρημα από όσους αντιδρούν στην κατασκευή ενός δρόμου ή από εκείνους που μαζεύουν (εκ νέου) υπογραφές για να εμποδίσουν την εξέλιξη των εργασιών στον σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, δεν απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα "ποιά Θεσσαλονίκη θέλουμε". Το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι κρατά την πόλη όμηρο του χθες και της μιζέριας.

Αυτήν τη φορά, λοιπόν, ας μη χωριστούμε σε στρατόπεδα. Η εξέλιξη δεν μπορεί να περιμένει. Διότι, όπως απέδειξε η ιστορία, μόνο με σύμπνοια, ρεαλισμό και κοινό βηματισμό μπορούμε να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός.