(Άρθρο): "Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στο περιοδικό «Polis», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019

«Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας»

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Μιλώ για ανάπτυξη που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Για ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.

Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο, ως Υφυπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Δυστυχώς, στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ατυχή... έμπνευση να δαιμονοποιήσουμε το επιχειρείν, να στραγγαλίσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να διογκώσουμε υπέρμετρα τον δημόσιο και να αναδιανέμουμε δανεικά. Πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα, ξεχάσαμε τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές μας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ακροβατώντας μεταξύ της χρεωκοπίας και της ανάγκης ριζικής και εκ βάθους δημοσιονομικής προσαρμογής. Πλέον αυτά ανήκουν στο χθες.

Μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ακόμη άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, όταν πέρυσι η απόδοση ήταν 0,85% σε δημόσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχης διάρκειας.

Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές, ρήξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να "αναπνεύσει" αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας που κρύβεται μέσα στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Εκείνων που είναι πραγματικά πρωτοπόροι επειδή παίρνουν πρωτοβουλίες όταν οι άλλοι απογοητεύονται ή φοβούνται.

Συνοψίζοντας, έχω επισημάνει πολλές φορές πως η Ελλάδα του 2019 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον καλώς εννοούμενο "τσαμπουκά" των νέων ανθρώπων. Έχει ανάγκη να την καθοδηγήσουν όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες μέχρι το τέλος και να τις κερδίσουν. Δική μας ευθύνη, ως Πολιτεία, είναι να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να "παντρέψουν" τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους με το μέλλον αυτής της χώρας.

Η προτροπή μου προς τους νέους συμπατριώτες μας είναι σαφής. "Δημιουργήστε στον τόπο σας, στην Ελλάδα μας. Δημιουργήστε ευκαιρίες για τους εαυτούς σας. Τολμήστε να κάνετε τα όνειρά σας πράξη. Τολμήστε να χτίσετε εσείς τη σύγχρονη Ελλάδα, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς και προοπτική σε ένα ολόκληρο Έθνος". Διότι, σε τελική ανάλυση, χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και για έναν ακόμη πολύ βασικό λόγο. Διότι κάθε χώρα που δεν προσφέρει πεδίο δράσης στη νέους, δεν έχει μέλλον!

Στο πλαίσιο αυτό, ως Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) δίνουμε έμφαση στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και της γρήγορης αδειοδότησης, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων.

Από την πατρίδα μας έλειπαν τα νέα πρότυπα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Τώρα που το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει και οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας αυξάνονται καθημερινά, οφείλουμε να τις προβάλλουμε και να τις αναδείξουμε ως θετική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης. Ως μέρος μιας χώρας με πραγματικά ελεύθερη οικονομία και όχι ως τμήμα μιας καχεκτικής οικονομίας.

Η "μαγιά" για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας υπάρχει! Δικό μας καθήκον είναι να τη μετουσιώσουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, μα και την αποφασιστικότητα να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Το μπλε του χάρτη, όπως αποτυπώθηκε το βράδυ των εθνικών εκλογών είναι το μπλε της πατρίδας μας. Της Ελλάδας που "διψά" για ανάπτυξη, δουλειές, περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος.

Μονάχα έτσι θα γίνει πραγματικότητα η προσδοκία για καλύτερες ημέρες. Μονάχα έτσι η Ελλάδα θα ατενίσει ένα πιο ευοίωνο μέλλον.