(Άρθρο): "Η κοινωνική πολιτική δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

«Η κοινωνική πολιτική δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα»

Η κοινωνική πολιτική δεν αρκεί να εξαγγέλλεται, πρέπει να εφαρμόζεται! Πιστή στην παραπάνω θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη αρχή η ΝΔ έχει εκπονήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ως στόχο έχει να άρει τις κοινωνικές ανισότητες. Άλλωστε η κοινωνική δικαιοσύνη, ευαισθησία και αλληλεγγύη αποτελούν διαχρονικά βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας.

Στρατηγική στόχευση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουμε είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας ώστε, μέσω της ορθής κατανομής πλούτου, να εξαλειφθούν κάθε είδους παθογένειες.

Σαφώς και η πολιτική θεώρηση των πραγμάτων επηρεάζεται από το αξιακό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται κάθε πολιτική φιλοσοφία. Ωστόσο στη δική μας ιδεολογία η κοινωνική πολιτική δεν είναι ταξική. Δεν πρέπει να έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Όπως επίσης δεν μονοπωλείται, δεν χαρίζεται, ούτε φυσικά υφαρπάζεται. Αντίθετα οφείλει να είναι εθνική, να έχει όραμα και με το σχέδιό της να μην αφήνει κανέναν πίσω. Διότι όραμα χωρίς σχέδιο δεν εμπνέει και δεν μπορεί να παρακινήσει το σύνολο της κοινωνίας.

Τιμώντας τον αξιακό μας κώδικα, ως αξιωματική αντιπολίτευση υλοποιήσαμε την πανελλαδική δράση «Κανένας στο περιθώριο». Υπό την αιγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη εδραιώσαμε μια τακτική συνεργασία με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, τόσο για την υποστήριξη δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, όσο και για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των οργανώσεων που αποδεδειγμένα επιτελούν κοινωνικό έργο.

Σύντομα, ως κυβέρνηση, θα μετουσιώσουμε αυτήν τη συνέργεια σε μετρήσιμες πολιτικές οι οποίες θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και καινοτόμου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Βλέπετε, κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία του κράτους.

Στόχος και δηλωμένη πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι να μειώσουμε την ένδεια και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπατριωτών μας για βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Να βοηθήσουμε ουσιαστικά εκείνους που ζουν στα όρια της φτώχειας, να στηρίξουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, να σταθούμε δίπλα σε όσους είναι αποκλεισμένοι από τη δημόσια υγεία, να βγάλουμε στο ξέφωτο όσους ζουν απομονωμένοι στο περιθώριο. Και αυτό γιατί σε κάθε άρτια δομημένη πολιτεία η κοινωνική πολιτική συνυφαίνεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος πρόνοιας.

Ως εκ τούτου ευθύνη και αποστολή της ΝΔ είναι να εμπνεύσει τον Έλληνα να πρωτοπορήσει, να παράξει πλούτο και να μην περιμένει το «κράτος-πατερούλη» να τον συντηρήσει.
Προοδευτικό δεν είναι να μπολιάζεις στον Έλληνα τη μιζέρια, αλλά να του δίνεις ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτυχθεί.

Ριζοσπαστικό δεν είναι να εθίζεις έναν λαό στη μετριότητα, αλλά η πολιτεία να του λέει: «Τόλμησε! Προχώρα μπροστά και μη φοβάσαι».

Νεωτερικό δεν είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά να μείνουν στην πατρίδα τους ώστε να κεφαλαιοποιήσουν εδώ τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Εκσυγχρονισμός δεν είναι να κόβεις οριζόντια μισθούς και συντάξεις αλλάζοντας ασφαλιστικά συστήματα κάθε φορά που τα δημόσια οικονομικά «δεν βγαίνουν», αλλά να εφαρμόζεις σταθερή, ρεαλιστική, διορατική πολιτική, η οποία δεν θα εξαρτάται από καμία οικονομική συγκυρία.

Συνοψίζοντας, για τη ΝΔ η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κατάκτηση και ως τέτοια την αντιλαμβανόμαστε. Διότι η δικαιοσύνη ξεκινά από τη βασική αρχή της ισότητας και της αμοιβαιότητας και όχι της «εξίσωσης».