(Άρθρο): "Οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Thessnews.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

«Οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα!»

Με την ομιλία του στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Το επιβεβαιώνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB η οποία δίνει στη ΝΔ ισχυρό προβάδισμα 9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου.

Οι αναφορές του από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» στην ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών και η αναγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης σε κεντρική ιδέα του κυβερνητικού του προγράμματος έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη θέρμη από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Από εκείνους, δηλαδή, που επιθυμούν να ζουν σε μια αξιοπρεπή χώρα με παραγωγική οικονομία, λιγότερους φόρους και ευέλικτη δημόσια διοίκηση.

Σοβαρός και μετριοπαθής δεν «βομβάρδισε» την κοινωνία με ψευδαισθήσεις και οράματα. Αντίθετα κατέθεσε στους Έλληνες ένα δομημένο, ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα που στον πυρήνα της πολιτικής του έχει τη μείωση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εξαγγελίες για πλήρη κατάργηση των capital controls, η μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δυο χρόνια, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες στο 10%, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ενώπιον του Αμερικανού Πρέσβη, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών («συμφωνία της ντροπής» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος) ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε φυσικά ως αυριανή κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε δε, πως εφόσον κληθεί να διαχειριστεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τότε η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή.

Το ορθολογικό πλαίσιο αναδιάταξης της πατρίδας μας που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης ενέπνευσε τους πολίτες. Για αυτό και το σύνθημα «Μπορούμε» μετουσιώθηκε σε πίστη πως ήρθε η ώρα ως Έθνος να βαδίσουμε με γνώμονα την αλήθεια και όχι τις αυταπάτες. Παράλληλα, το «Μπορούμε» κατέδειξε και μια άλλη ανάγκη: να απολαύσουμε τη χαρά της δημιουργίας και να παράξουμε επιτέλους πλούτο. Να δώσουμε χώρο στους άξιους και τους ικανούς βασιζόμενοι στα δυο «τ» της επιτυχίας, το ταλέντο και την τόλμη. Αυτή είναι κατ΄ εμέ η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Δική μας προτεραιότητα, λοιπόν, είναι να αναδείξουμε το πλούσιο ταλέντο που διακρίνει τους Έλληνες και να τους ωθήσουμε να τολμήσουν. Να τους πείσουμε ότι οι ιδέες γεννούν ευκαιρίες και οι ευκαιρίες -όταν αξιοποιούνται σωστά- παράγουν προοπτική και ελπίδα.

Άρα στη σημερινή συγκυρία οφείλουμε να λειτουργούμε με γνώμονα την πυξίδα του κοινού συμφέροντος. Να οραματιζόμαστε το αύριο συλλογικά και όχι με κοντόφθαλμα, δήθεν ωφελιμιστικά κριτήρια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος ή επιλογή σε μια κοινωνία πληγωμένη και θυμωμένη όπως η δική μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε!