(Άρθρο): "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Αλέξη Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «Voria.gr» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

«Τα ψεύτικα τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη»

Σε άρθρο μου στην ιστοσελίδα «Voria.gr», με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχα επισημάνει πως «όταν ένας πρωθυπουργός αφιερώνει μόλις 459 λέξεις στην ομιλία του στη ΔΕΘ για να αναφερθεί στα ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, τότε αλήθεια είναι πως δεν έχεις πολλά να περιμένεις...».

Του είχα καταλογίσει «απουσία διορατικότητας» για τα θέματα της πόλης, αλλά και έλλειψη συγκροτημένου κυβερνητικού σχεδίου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.

«Διότι, σε τελική ανάλυση, η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου» είχα γράψει τότε!
Δυστυχώς για την πόλη μας, την ίδια άποψη εξακολουθώ να έχω μετά και την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός σπατάλησε 7.270 λέξεις χωρίς να αφήσει κανένα αποτύπωμα στην πόλη. Χωρίς να καταστήσει σαφές ποιος είναι ο αναπτυξιακός χάρτης που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Με λίγα λόγια πρωταγωνίστησε σε μια «κακοπαιγμένη» κυβερνητική παράσταση, προεκλογικού χαρακτήρα, με την οποία προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι Θεσσαλονικείς ζούμε σε ένα απέραντο... εργοτάξιο!

Λες και δεν βιώνουμε καθημερινά τη θλιβερή πραγματικότητα ή δεν έχουμε το νου και τη γνώση να αντιληφθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μας αντιμετώπισε για πολλοστή φορά ως... ιθαγενείς. Του αρέσει να μας κουνά πολύχρωμα καθρεφτάκια και περιμένει να θαμπωθούμε από τη λάμψη τους.

Μη βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε υπερβολικό, κάθε άλλο! Κοιτάξτε μονάχα γύρω σας...

Η Θεσσαλονίκη είναι αναπτυξιακά και οικονομικά «αφυδατωμένη». Κυριαρχεί η αποβιομηχάνιση, ενώ οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως και τα σημαντικά έργα υποδομών που σήμερα εγκαινιάζουν χαμογελαστοί οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Για αυτό και προσωπικά θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Σίνδο, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ. Ωστόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφιέρωσε ούτε λέξη...

Δεν άκουσα επίσης τίποτα για το πώς θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), το Α-ΤΕΙΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.), με την τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών. Το προσπέρασε σαν να μην υπάρχει ως θέμα...

Όπως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Καλοχώρι και καταλήγει στο Δήμο Θερμαϊκού. Ψιλά γράμματα για τον πρωθυπουργό, θα μου πείτε...

Αντίθετα περίσσευαν οι σκόρπιες λέξεις και τα αόριστα «θα», διότι πολύ απλά απουσίαζαν οι πράξεις. Επί τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνουν αντιπολίτευση στην... αντιπολίτευση, ξεχνώντας ότι κανένα συνέδριο από μόνο του δεν λύνει προβλήματα, ούτε δρομολογεί την ανάπτυξη. Γνωρίζουν μόνο πως να παριστάνουν τον «εθνικό εισαγγελέα», χωρίς να έχουν την ικανότητα να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Μόνο που η Ελλάδα, για να προχωρήσει μπροστά και να δει το περίφημο φως στην άκρη του τούνελ, έχει ανάγκη από δράσεις και σχέδιο, στοιχεία τα οποία στερείται η παρούσα κυβέρνηση. Άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι δυο λέξεις οι οποίες -αποδεδειγμένα- δεν τέμνονται πουθενά!