(Άρθρο): "Ομολογία αποτυχίας ο προϋπολογισμός του 2018"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Hellenic Mail" που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

"Ομολογία αποτυχίας ο προϋπολογισμός του 2018"

Έξι είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2018 που θα ψηφιστεί στις 19 Δεκεμβρίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι fake (δηλαδή ψεύτικος), υπεραισιόδοξος, φοροκεντρικός, αντιαναπτυξιακός, κοινωνικά ανάλγητος και τέλος φέρνει νέα μέτρα λιτότητας.

Fake διότι λειτουργεί ως... fake news. Έχει κοντόφθαλμη επικοινωνιακή στόχευση μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει προσωρινά το αφήγημα της συγκυβέρνησης περί δήθεν οικονομικού success story.

Υπεραισιόδοξος γιατί είναι εξόφθαλμο ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, απλά δεν βγαίνει με τίποτα!
Φοροκεντρικός, γιατί μέσω των άδικων έμμεσων φόρων θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2017, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ (456 εκ. ευρώ φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, 179 εκ. ευρώ ΕΝΦΙΑ-φόροι στην περιουσία και 517 εκ. ευρώ ΦΠΑ-φόροι κατανάλωσης) αφορούν άμεσα τα νοικοκυριά.

Αντιαναπτυξιακός γιατί προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη (2,5%) σε σχέση με το 2017 (2,7%). Κοινωνικά ανάλγητος διότι μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες 7,6% σε σύγκριση με το 2017. Και τέλος φέρνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της απαλλαγής φόρου από ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση έκπτωσης 1,5% σε φόρο από παρακράτηση μισθωτών και συνταξιούχων, η μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με λίγα λόγια, ο προϋπολογισμός του 2018 πιστοποιεί τις κυβερνητικές αυταπάτες μιας και είναι καταδικασμένος να τροποποιηθεί επί τα χείρω.

Αποτυπώνει την οπισθοδρόμηση της οικονομίας, στερείται οικονομικού ορθολογισμού και οράματος, φτωχοποιεί τους Έλληνες, τους καθιστά εξαρτημένους από τα κοινωνικά επιδόματα και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι προεκλογικός.

Απώτερος σκοπός του είναι να ανοίξει το δρόμο για εθνικές εκλογές το 2018, έχοντας προηγουμένως μοιράσει κάποια ψιχία ελεημοσύνης σε έναν ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο λαό.

Αυτή είναι άλλωστε η νέα μέθοδος χειραγώγησης που εφαρμόζει η Αριστερά, καθιστώντας τη ζωή των Ελλήνων ισοδύναμη με ένα μέρισμα και μια φορολοταρία.

Μοιράζουν κοινωνικό μέρισμα στη δεξιά τσέπη συμπολιτών μας για να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους και τους τα παίρνουν διπλάσια από την αριστερή...

Βάλανε εκατομμύρια συμπολίτες μας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή να περιμένουν μήπως κληρωθεί ο Αριθμός Φορολογικού τους Μητρώου, την ίδια ώρα που Τσίπρας-Καμμένος απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Παραμονές των εορτών στήσανε ένα πανηγυρικό και αποπροσανατολιστικό κλίμα που θυμίζει τον... Τιτανικό! Φανταστείτε μονάχα τη σκηνή... Ενώ η κοινωνία «βουλιάζει» εξαιτίας της ακραίας υπερφορολόγησης, η κυβερνητική «ορχήστρα» παίζει μέχρι τέλους χαρούμενα τραγούδια. Και ας έχει χτυπήσει το καράβι στα... βράχια!

Όσο για το περίφημο υπερ-πλεόνασμα, τα περίπου 900 εκ. ευρώ δεν είναι προϊόν πραγματικής ανάπτυξης αλλά αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολόγησης που επέβαλλαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη μεσαία τάξη.

Και δυστυχώς τα μέτρα που ανέφερα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο μέρος των προσεχώς, μιας και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ του 3ου και του 4ου μνημονίου, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Αυταπάτη, λοιπόν, και η δήθεν «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Και το πιστοποιούν τα 82 «βαριά» προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της Γ' αξιολόγησης με περικοπές συντάξεων και αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το 2018 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα φανούν σε όλη τους την έκταση και τα δραματικά αποτελέσματα του ασφαλιστικού μορφώματος Κατρούγκαλου. Αφενός γιατί τώρα αρχίζουν ουσιαστικά να εκδίδονται συντάξεις βάσει των νέων κανόνων, κάτι που θα επιφέρει μείωση έως και 40% στις κύριες συντάξεις συγκριτικά με το 2014. Και αφετέρου διότι ακόμη δεν έχουμε αξιόπιστα επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς η οποία θα κοπεί με τον προϋπολογισμό του 2019.

Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λοιπόν, ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα!

Το ομολογούν οι αριθμοί. Την τριετία 2015-2016-2017 η Ελλάδα έχασε συνολικά 30 δισεκατομμύρια από το ΑΕΠ της σε σχέση με τις τότε προβλέψεις.
Το επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι δείκτες στην αγορά εργασίας, μα και η καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών.

Συνοψίζοντας, όταν η πραγματική ιστορία αποφασίσει να πάρει την πένα για να γράψει την κρίση της αναφορικά με τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, εκτιμώ ότι οι σελίδες που θα τους αφιερώσει θα είναι μαύρες. Όπως μαύρες είναι και οι ημέρες που βιώνει εδώ και τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία.

Η ελπίδα που ευαγγελίζονταν έγινε «λεπίδα», θερίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛέητα όνειρα και προσδοκίες. Και αυτό το αριστερό δράμα που βιώνουμε αποτυπώνεται με τον πιο περιγραφικό τρόπο στον προϋπολογισμό του 2018.