Άρθρο "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ"

Άρθρο "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ"


Ένας χρόνος πέρασε με την εφαρμογή του Μνημονίου και είναι αδιαμφισβήτητο το συμπέρασμα περί αποτυχίας του, καθώς η..
 κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πίσω. Ένας χρόνος θυσιών χωρίς αντίκρισμα για τον Ελληνικό Λαό, έντονων διεργασιών για το πολιτικό σύστημα και μεγάλης ύφεσης για την οικονομία μας.

Φαίνεται ότι μας γίνεται συνήθεια πριν από τη καταβολή κάθε δόσης, να καλούμαστε από τους δανειστές μας να λάβουμε νέα μέτρα για να καλυφθεί η αποτυχία των προηγούμενων. Ένα μικρό παιδί θα ρωτούσε « Γιατί να πάρουν κάποια μέτρα όταν ξέρουν ότι θα αποτύχουν;». Απάντηση δεν έχω γιατί το κάνουν. Μπορώ, όμως, εύκολα να συμπεράνω, ότι δυστυχώς, θα αποτύχει σίγουρα το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο».

Θεωρητικά, βασικός στόχος μακροπρόθεσμα της Ελληνικής Οικονομίας, είναι να μειώσει τα ελλείμματά της και σταδιακά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, στο τέλος του 2015 και ενώ θα έχουν ληφθεί τα πιο σκληρά μέτρα και θα έχει πουληθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των δημοσίων οργανισμών, το δημόσιο χρέος θα είναι στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Τη δε πρόβλεψη αυτή, την κάνει μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους της και σε όλες τις προβλέψεις της!

Ωστόσο το πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς δέχεται αλλαγές μέχρι να συμφωνηθεί οριστικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τρόϊκα, έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το αποτυχημένο που προηγήθηκε.

Λιτότητα, αυξημένοι φόροι, έλλειψη κάθε αναπτυξιακού κινήτρου, καμία καινοτομία, καμία ουσιαστική αλλαγή που να μας προϊδεάζει για κάτι καλύτερο. Δεν θέλω να κουράσω με νούμερα, αλλά με απλά λόγια να επισημάνω ότι με το μεσοπρόθεσμο:

1. Αυξάνονται πάλι οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, ενώ αποδεδειγμένα οδηγούν σε ύφεση και σε ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία του πρώτου 5μηνου του 2011 είναι αμείλικτα. Όσο θα αυξάνονται οι φόροι τόσο θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Όσο υψηλότερος είναι ο ΦΠΑ τόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, επιτείνεται η ύφεση, αλλά και γίνεται ελκυστικότερη η φοροδιαφυγή. Ακόμα, αντί να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών, να μπορέσουν να εισπράξουν τους υπάρχοντες φόρους, αυτές έχουν αποδιοργανωθεί εντελώς, έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ενώ ακόμα και το taxis βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής έχουμε ηττηθεί κατά κράτος. Η δε δραματική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και η αύξηση της ανεργίας, μειώνει το μέγεθος της φορολογικής βάσης.

2. Φορολογείται άγρια και πάλι η ακίνητη περιουσία. Το ΠΑΣΟΚ, που αντέδρασε έντονα τότε στην καταβολή του ΕΤΑΚ, σήμερα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην οικοδομή, σε εκατοντάδες συνδεδεμένα επαγγέλματα και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε χρηματοδότες κρατικών ελλειμμάτων. Η οικοδομή παραδοσιακά αποτελούσε την ατμομηχανή της οικονομίας. Τεράστιες περιουσίες απαξιώνονται, ενώ θα τεθεί σε κίνδυνο και η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, λόγω της δραματικής μείωσης των αξιών των υποθηκευμένων ακινήτων.

3. Εξαγγέλλεται η μείωση του δημοσίου τομέα θεωρητικά, αλλά στην πράξη απλά τρομοκρατούνται οι άνθρωποι που εργάζονται στο δημόσιο για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα μειώσεις αποδοχών και τα νέα μέτρα. Αν ήθελε η κυβέρνηση εξορθολογισμό του δημοσίου, θα είχε κάνει ήδη ενέργειες. Δεν γίνεται λόγου χάρη να δουλεύουν οι εφορίες με τα 3/5 του προσωπικού που είχαν πριν 2 χρόνια, οι επιθεωρήσεις εργασίας να δουλεύουν με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζονται και την ίδια στιγμή το κράτος να λαμβάνει εισπρακτικά μέτρα για να μαζέψει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

4. Η περίφημη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται σε ένα τυφλό ξεπούλημα γης και εταιριών του δημοσίου σε τιμές ευκαιρίας. Χωρίς να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο, χωρίς να ξέρουμε που ακριβώς θα πάνε τα χρήματα, χωρίς να διασφαλίζονται οι ανάγκες της εθνικής μας άμυνας.

5. Δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στην ψυχολογία της αγοράς. Η οικονομία πέρα από νούμερα είναι «κλίμα». Σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό υπό το φόβο της θρυλούμενης «χρεοκοπίας» ή εξόδου από την ευρωζώνη ή έκτακτης φορολόγησης και όλων αυτών των σεναρίων που βλέπουν κάθε μέρα το φως της επικαιρότητας. Πως, λοιπόν, να περιμένουμε να επενδύσουν σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες, σε αγορές, σε κινήσεις που θα αναθερμάνουν την αγορά;



Η Νέα Δημοκρατία δεν ακολουθεί την τακτική της αποκόμισης οφέλους από την κυβερνητική φθορά και δεν ασπάζεται τη θεωρία του «ώριμου φρούτου». Προσπαθεί με θέσεις και προτάσεις να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και των αγορών. Παρουσιάσαμε ήδη το οικονομικό πρόγραμμά μας που στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, στην καθιέρωση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, στη μείωση της κρατικής σπατάλης και εξορθολογισμό της απασχόλησης στο δημόσιο, στην ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας, στην ενίσχυση των ισχυρών πυλώνων ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας όπως τουρισμός, ναυτιλία, πρωτογενής τομέας.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξακολουθεί να κινείται στην ίδια λάθος κατεύθυνση με τη διαπιστωθείσα ήδη αποτυχημένη πολιτική του Μνημονίου Ι και δυστυχώς σίγουρα θα αποτύχει και αυτό. Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, το καταλάβει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλο χαμένο χρόνο.



Άλλωστε, σήμερα υπάρχει η σοβαρή εναλλακτική πρόταση που ήδη έχει καταθέσει η ΝΔ και ο πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ. Μια πρόταση ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και ελπίδας για τη χώρα μας και τους Έλληνες Πολίτες.