Άρθρο: "Παρατράβηξε η λιτότητα και ο κατήφορος δεν έχει τέλος"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα "vimapress.gr" που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

«Παρατράβηξε η λιτότητα στην Ελλάδα και ο κατήφορος δεν έχει τέλος»

Η δεύτερη αξιολόγηση, όποτε και αν ολοκληρωθεί, θα είναι η τελευταία που θα μπορέσει να κλείσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εάν, μάλιστα, η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «συλλογικών αποφάσεων» προμηνύει προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει τα νέα μέτρα με διευρυμένη πλειοψηφία της Βουλής, όπως υπονόησε πρόσφατα ο Πάνος Σκουρλέτης, τότε καλά θα κάνει να ξεχάσει γρήγορα αυτό το ενδεχόμενο.

Η υπερψήφιση τους δεν θα είναι κοινωνικά αναίμακτη δεδομένου ότι μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, προκειμένου το δημοσιονομικό όφελος να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ), θα σημάνει νέες μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με πρόχειρους υπολογισμούς το 2018, στη χειρότερη των περιπτώσεων, η μεσαία τάξη αναμένεται να χάσει ένα ακόμη ολόκληρο μηνιάτικο. Μέχρι τότε «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» σκέφτονται ενδόμυχα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα παραμένει σε οικονομικό και αναπτυξιακό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα αντί να συζητούμε σοβαρά και υπεύθυνα για το πώς θα παραμείνουμε στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται ατέρμονα γύρω από μια επικίνδυνη παραφιλολογία για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Η επισήμανση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα ότι οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στις δομικές αδυναμίες της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, η οποία στήριξε τις προοπτικές εξέλιξής της σε εύκολες λύσεις και λογικές της ήσσονος προσπάθειας.

Μοιραία, σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που παραμένει σε ύφεση, την ίδια στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει χρόνο με το χρόνο.

Είναι προφανές ότι η λιτότητα στην Ελλάδα παρατράβηξε. Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με την αύξηση της φορολογίας η Κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αλλάξει το μείγμα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Είναι η δική μας «Συμφωνία Αλήθειας» με κάθε Έλληνα και κάθε ελληνίδα.

Την τελευταία διετία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετέβησαν από την «επανάσταση» στον συμβιβασμό και από την αυταπάτη στην παράκρουση.

Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να αφήσει στην άκρη τον λαϊκισμό και να περάσει στην όχθη της αλήθειας και της πολιτικής υπευθυνότητας.