«Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

«Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Άρθρο στην εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»  - 19.08.2012

Με την κλεψύδρα να αδειάζει και το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνια της 77ης Δ.Ε.Θ., είναι πασιφανές ότι η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα είναι μια από τα ίδια.

 Η λιτή και διακριτική κυβερνητική παρουσία συμβαδίζει απόλυτα με όσα επιβάλλει η οικονομική συγκυρία, αποδεικνύοντας ότι ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τιμά το θεσμό της Δ.Ε.Θ., θέτει μια διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τις «υπερβολές» του παρελθόντος και προτάσσει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

 Για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η ΔΕΘ αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προώθησή τους σε ισχυρές αγορές του εξωτερικού.

 Για αυτό και από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι μια πόλη ανοιχτή τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους πολυάριθμους εμπορικούς και όχι μόνο επισκέπτες της.

 Έχει, δηλαδή, άλλη μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, μπορεί να πρωταγωνιστεί.

 Φαινόμενα έντασης και ταραχών, όπως αυτά που καταγράφονται κατ’ εξακολούθηση τα  τελευταία χρόνια, ανήμερα των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και ρίχνουν νερό στο μύλο όσων επιχειρούν να απαξιώσουν την ουσιαστική προσφορά ενός διεθνή εμπορικού και οικονομικού θεσμού, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως κάθε Σεπτέμβριο, η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει το προνόμιο να αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό επίκεντρο της χώρας.

 Και αυτό δεν δικαιούται να της το στερήσει κανείς.

 Όπως ουδείς μπορεί να της στερήσει τη δυνατότητα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται διαρκώς, όπως απαιτούν οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε. 

 Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, χρέος μας είναι να ενισχύσουμε το διεθνή χαρακτήρα της Δ.Ε.Θ., να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία της και να της παρέχουμε όλα εκείνα τα κίνητρα που θα τη βοηθήσουν να αποκτήσει και πάλι την αναπτυξιακή διάσταση που οφείλει να έχει ως «Διεθνής Έκθεση».

 Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτέλεσε η κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση Δ.Ε.Θ.-Helexpo-Ο.Π.Ε.

 Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, από τη στιγμή που η ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό δεν είναι περιττή πολυτέλεια, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά αναγκαία προϋπόθεση ανάκαμψης και σταδιακής ανάπτυξης όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά ολόκληρης της χώρας.

 Επιδίωξή μας, λοιπόν, είναι αξιοποιήσουμε τη δυναμική της Μακεδονίας και της Θράκης, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εθνική προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας νέας Ελλάδας η οποία θα λειτουργεί ως επενδυτικός πυλώνας και όχι ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

 Αυτόν το σκοπό υπηρετεί και το νέο ΥΜΑΘ.

 Έχοντας στην προμετωπίδα της πολιτικής μας την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τοπικής παραγωγής, στοχεύουμε στην αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. 

 Ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας, από εδώ και στο εξής, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης θα εκδίδει τις αποφάσεις επί των αιτήσεων και των ενστάσεων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην περιοχή της διοικητικής του αρμοδιότητας.   

 Η αρχή έγινε.

 Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γυρνούν σελίδα και στη νέα εποχή που διαμορφώνεται καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 Οι δυνατότητές τους είναι γνωστές και αναγνωρισμένες.

 Ας αδράξουμε, λοιπόν, την ευκαιρία.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης