Άρθρο: "Πράξη ευθύνης η Συνταγματική Αναθεώρηση"

Άρθρο: "Πράξη ευθύνης η Συνταγματική Αναθεώρηση" Κύριο

Άρθρο του κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

«ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ»

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν με γνώμονα τη θεσμική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, τη βελτίωση του σήμερα και τη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο, οφείλουν να ξεκινήσουν από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η ανανέωση του καταστατικού χάρτη της χώρας αποτελεί τον δρόμο της προόδου και υπό αυτό το πρίσμα είναι μια θετική επιλογή, η οποία θα μας βοηθήσει να υπερβούμε τη συντήρηση και την εσωστρέφεια του παρελθόντος.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η χώρα χρειάζεται μια «επανεκκίνηση» προχώρησα στην έκδοση του βιβλίου «Ορκίζομαι», μέσω του οποίου καταθέτω 19 στοχευμένες προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.
Μέσα από τις σελίδες του αναφέρομαι στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, καθώς και στην εμπέδωση κοινωνικού κράτους δικαίου, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα, δε, εστιάζω στη διασφάλιση ανθρωποκεντρικής, δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να εμπλουτίσω το δημόσιο διάλογο με σκέψεις για προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Αλλαγές που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία, θα πατάσσουν τη διαφθορά, θα εξυπηρετούν τον πολίτη, θα προασπίζουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μα πάνω από όλα θα στέκονται μακριά από ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες.

Μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε σύγχρονη παιδεία, θα ενισχύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θα εμπεδώνουν το κράτος Δικαίου, θα απαλλάσσουν την Πολιτεία από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα ισχυροποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εγγυώνται την διαφάνεια παντού.

Για αυτό και στις τοποθετήσεις μου κατά την παρουσίαση του βιβλίου μου στη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, επισήμανα ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να λειτουργήσει ως γόνιμη σύνθεση ιδεών που παράγουν απτά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Το Σύνταγμα, η θεσμική κοιτίδα της πολιτικής μας ζωής, καλείται και πρέπει να κατευθύνει με αποτελεσματικό τρόπο τη λειτουργία της Πολιτείας, η οποία με τη σειρά της οφείλει να υπακούει σε συγκεκριμένες αρχές, εμπνέοντας σεβασμό στον πολίτη, επιβάλλοντας μηδενική ανοχή στη διαφθορά και εφαρμόζοντας διαφάνεια παντού.

Αυτή είναι εξάλλου η καθολική απαίτηση της κοινωνίας μας, η οποία προσμένει από εμάς, που αποτελούμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να ασκήσουμε διακυβέρνηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, διακυβέρνηση εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε το τεκμήριο ενοχής που περιβάλλει κόμματα και πολιτικούς και να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας του κράτους, της κοινωνίας, της ηθικής και της οικονομίας μας.

Όπως έγραψε και ο Ρήγα Φεραίος στο «Θούριο» του: «Ο νόμος να' ναι ο πρώτος και μόνος οδηγός και της πατρίδας ένας να γίνει αρχηγός, γιατί και η αναρχία μοιάζει με σκλαβιά».

Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην παραπάνω φράση διότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πράξη ευθύνης καθώς οφείλει να υπηρετεί τη διεύρυνση των δρόμων της ανάπτυξης και της προόδου, τη διασφάλιση ισχυρής οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, μα και τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται τόσο από την ίδια την κοινωνία, όσο και από την εποχή που βιώνουμε.

Ανανεώνοντας, λοιπόν, το Σύνταγμά μας αποψιλώνουμε τα κακώς κείμενα που καθήλωσαν τον τόπο μας στην εσωστρέφεια. Μα πάνω από όλα διασφαλίζουμε νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.