Άρθρο: "Ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται"

Άρθρο: "Ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται" Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου με τίτλο "Ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται", που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Vimapress.gr" την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2016

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ»

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 είναι «οδηγός» φτώχειας των Ελλήνων, συνθλίβοντας τις προοπτικές τους για ένα καλύτερο αύριο.

Βασιζόμενος σε αισιόδοξες υποθέσεις, αναξιόπιστος, αναποτελεσματικός και κοινωνικά άδικος, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την εμμονή της Κυβέρνησης να τετραγωνίσει τον κύκλο, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσω της... λιτότητας.

Για αυτό και οι κυβερνητικοί «πανηγυρισμοί» για την... προσδοκώμενη κατ' αυτούς αλλά αβέβαιη ανάπτυξη προκαλούν την οργή της κοινωνίας.

Δικαιωματικά θα γράψω, δεδομένου ότι διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, από παλιούς και νέους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2017, υπολογίζονται τουλάχιστον στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτές. Σταχυολογώ ορισμένες αναφορές του προσχεδίου για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γράφει για παράδειγμα: «Επιδιώκεται η μείωση της φτώχειας των ηλικιωμένων, με την υιοθέτηση της εθνικής σύνταξης στο επίπεδο φτώχειας του 2014». Μόνο που τότε το όριο φτώχειας ήταν 4.608 ευρώ ετησίως και άρα η μηνιαία εθνική σύνταξη θα έπρεπε να ήταν 384 ευρώ. Σήμερα η βασική σύνταξη του ΙΚΑ είναι μετά βίας 360 ευρώ.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι: «Προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1.452 εκ. ευρώ». Αυτό που δεν εξηγεί ωστόσο η Κυβέρνηση, είναι ότι επικαλούμενη η «αύξηση» δεν είναι προϊόν δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά μεταφοράς των αγροτών από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όσο δε για την επισήμανση: «Παράλληλα μειωμένη κατά 434 εκ. ευρώ αναμένεται να είναι και η δαπάνη για το ΕΚΑΣ», δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΕΚΑΣ πρέπει να καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Άγνωστο «Χ» αποτελούν και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη χρονιά. Το προσχέδιο προβλέπει έσοδα ύψους 437 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων που είχαν προϋπολογιστεί με βάση το 3ο Μνημόνιο.

Για να μην αναφερθώ στη στόχευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3% τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που επί της ουσίας ναρκοθετεί κάθε δυνατότητα για αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αναφέρω τα παραπάνω παραδείγματα ως απόδειξη ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει αυτό που αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Ότι, δηλαδή, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα έχει χάσει δυο σημαντικά χρόνια.

Επέστρεψε στην ύφεση ενώ η Ευρώπη επιτάχυνε, το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και δημοσίου εκτινάχθηκαν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διογκώθηκαν, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αναστάλθηκαν.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα επιτευχθεί σύντομα, με αποτέλεσμα η χώρα να διολισθαίνει και να εγκλωβίζεται σε μια ατελέσφορη διαπραγμάτευση.

Συμπερασματικά η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, πέραν από αντιπαραγωγική, αδυνατεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το τόνισα και στην αρχή του κειμένου, ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται! Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.