«Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία" - 8/9/2013)

«Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία" - 8/9/2013)

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι η πατρίδα μας μπορεί να ανταποκριθεί και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, βασιζόμενη σε μια συγκροτημένη αναπτυξιακή πρόταση  η οποία θα περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες και θα ενισχύει αναπτυξιακές πολιτικές, τερματίζοντας παθογένειες δεκαετιών που αντιμετώπιζαν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με καχυποψία και επιθετικότητα.

Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι άφθονα και ποικίλα.

Με δεδομένη την κατάρρευση του ιδιότυπου ελληνικού κρατικιστικού και οικονομικού μοντέλου, που υπήρξε η μήτρα του κακού, έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της ελληνικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας που παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε, προσπαθεί να σηκωθεί, να σταθεί στα πόδια της και να περπατήσει.

Δεδομένο πρώτο. Για περίπου τρεις δεκαετίες, η ελληνική οικονομία «έπασχε» από το ανορθολογικό πελατειακό κράτος και την αποτελεσματική (είναι η αλήθεια) προσπάθεια ορισμένων συντεχνιών να επιβάλλουν τα «θέλω» τους εις βάρος των πολλών και του δημόσιου συμφέροντος, «ασθένειες» που περιόρισαν την επιχειρηματικότητα και εγκλώβισαν τη δημιουργικότητα που μας διακρίνει ως λαό.

Δεδομένο δεύτερο. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, πάνω στα οποία κάποιοι σήμερα «πουλάνε» δήθεν αλληλεγγύη και προστασία, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες της κρίσης.

 Δεδομένο τρίτο. Η Ελλάδα πλέον είναι υποχρεωμένη να αλλάξει και αλλάζει, επανασχεδιάζοντας το αναπτυξιακό της μοντέλο και επαναχαράσσοντας την οικονομική της πολιτική, έχοντας ως βασικό της άξονα και εργαλείο τη νέα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η νέα ΔΕΘ-Helexpo A.E., που είναι προϊόν της συγχώνευσης των δυο εταιρειών χάρη και στην καταλυτική παρέμβαση του ΥΜΑΘ, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού success story.   

Καταρχήν η ΔΕΘ-HELEXPO A.E. είναι ένας καταξιωμένος φορέας διεθνούς κύρους και εμβέλειας, που μπορεί να εξελιχθεί σε σύμβολο της νέας δυναμικής Ελλάδας που οραματίζεται και χτίζει η παρούσα κυβέρνηση.

Απαλλαγμένος από σύνδρομα κρατισμού, ο εκθεσιακός μας φορέας κοιτά το μέλλον, επενδύει στην εξωστρέφεια, δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή και στην καινοτομία, ενώ στηρίζει και αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Βορειοελλαδικής οικονομίας, καθιστώντας την παράλληλα ανταγωνιστική και ελπιδοφόρα.

Ο θυμόσοφος λαός μας συνηθίζει να λέει πως όσοι δεν προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών, θα χάσουν το τρένο της εξέλιξης και θα χαθούν.

Τούτη η ρήση βρίσκει πλήρως την εφαρμογή της στην ελληνική οικονομία, η οποία αγωνίζεται σκληρά προκειμένου να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτηθεί, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στην επιχειρούμενη θεμελιακή αλλαγή.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο εκθεσιακός μας φορέας αλλάζει, γιατί αλλάζει η Ελλάδα.

Όπως αλλάζει και η κοινωνία μας, απαιτώντας τις μεταρρυθμίσεις, γιατί αλλάζει η Ελλάδα.

Αποκτώντας νέες αρχές και αντιλήψεις ως Έθνος, θέτουμε τις βάσεις για να οικοδομήσουμε μαζί κάτι καινούργιο και ισχυρό.

 Στα θεμέλια της κοινωνικής ισορροπίας και της ανάπτυξης, οικοδομούμε τη νέα Ελλάδα της καινοτομίας και της προόδου. 

Γιατί τα οφέλη της ανάπτυξης είναι πιο εύκολο να μοιραστούν, απ’ ό,τι τα βάρη των δυσκολιών.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης