«Η 78η ΔΕΘ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» (Άρθρο ΥΜΑΘ στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ" - 8/9/2013) )

«Η 78η ΔΕΘ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» (Άρθρο ΥΜΑΘ στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ" - 8/9/2013) )

Βιώνοντας μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, αισιοδοξώ πως η 78η Δ.Ε.Θ. θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αποτελώντας εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της Βόρειας Ελλάδας.

Υπό τη σκέπη του ενιαίου πλέον εθνικού εκθεσιακού φορέα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διαθέτει ειδικό βάρος και αρετές, τις οποίες καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας είναι αφενός να τις μεγεθύνει και αφετέρου να τις διαχειριστεί κατάλληλα, ώστε ο θεσμός να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Με τη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα εταιρεία, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πολύτιμο «εργαλείο» ανάπτυξης, το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Άλλωστε η θωράκιση της Βόρειας Ελλάδας αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης να σηματοδοτεί τη φερεγγυότητα των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η ισχυροποίηση της Δ.Ε.Θ, του εκθεσιακού φορέα που τιμά τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ευαίσθητη αυτή περιοχή της πατρίδας μας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σαφώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργεί αποκομμένη από τις εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο, αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει εφαλτήριο «αντεπίθεσης» του Βορειελλαδικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που αποτελεί ένα φορέα ο οποίος δεν περιορίζει τη δράση του εντός των συνόρων αλλά την επεκτείνει σε όλον τον κόσμο, συμμετέχοντας ενεργά και διαφημίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών. 

Η Δ.Ε.Θ. μπορεί να ξαναγίνει «σημαία» της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει ως… απάντηση στη μιζέρια και την εσωστρέφεια.

Και φέτος κάνουμε την αρχή, με την αύξηση κατά 40% των εκθεσιακών χώρων, τους 1000 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και την ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία ξένων συμμετοχών από κάθε άκρη της γης.

Το μόνο που απαιτείται είναι συστράτευση όλων των φορέων της Β. Ελλάδας και σύμπνοια απόψεων, ώστε να βγούμε από το τέλμα και να δώσουμε προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην καινοτομία των επιχειρήσεων. 

Πράγματι, η κρίση μπορεί να αναδείξει ευκαιρίες, οι οποίες προκύπτουν από την ανάγκη αλλαγής πλεύσης σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο.

Και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα εθνική προσπάθεια.

Αρκεί να μην αποτελεί επίκεντρο αρνητικών σχολίων και αφετηρία ταραχών που αμαυρώνουν και πληγώνουν τη διεθνή μας αξιοπιστία.

Τέλος, η ΔΕΘ δεν είναι μόνο «παιδί» της πόλης, αλλά ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης. Ένα «παιδί» που πρέπει να το προσέξουμε σαν ένα πολύτιμο αγαθό, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. 

 

Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης