«ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Αρθρο ΥΜΑΘ στον "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ" για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και πως αυτό μπορεί να λυθεί (12-01-2013)

 

Όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του “εμφράγματος” που λαμβάνει χώρα στους δρόμους της πόλης, γεγονός που καθιστά σήμερα το κυκλοφοριακό ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι κυκλοφοριακές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη εξαρτώνται άμεσα από τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του καθενός από εμάς.

Δηλαδή επιβάλλεται πρωτίστως να αποκτήσουμε οδηγική συνείδηση και κατά δεύτερον σεβασμό προς τους νόμους  και τους συμπολίτες μας.

Δεν χρειάζεται τροχονόμος για να μην μετατρέπονται οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης σε ένα απέραντο πάρκινγκ δυο και τριών σειρών.

Δεν χρειάζεται καμία εισαγγελική παρέμβαση για να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση του ΙΧ καθημερινά μέσα στην πόλη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκπαιδευτούμε ως πολίτες σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, η οποία καλό θα ήταν να διδάσκεται ακόμη και στα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη απαιτεί ρεαλιστική και θετική προσέγγιση από όλους.

Κινούμενο εντός αυτού του πλαισίου το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς να φέρει την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης, συγκάλεσε στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς της πόλης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδείνωση του φαινομένου.

Κοινή συνισταμένη των θέσεων που αναλύθηκαν στη διάρκεια εκείνης της ευρείας σύσκεψης ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με επιπλέον δύναμη και ειδικότερα η Διεύθυνση Τροχαίας.

Προσωπικά επικοινώνησα για το θέμα με τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Δένδια, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενίσχυση της παρουσίας της Τροχαίας στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο Λευκό Πύργο και στο Βασιλικό Θέατρο, με απώτερο σκοπό να αποδοθούν στα τουριστικά λεωφορεία οι ειδικές θέσεις στάθμευσης που σήμερα καταλαμβάνονται από ΙΧ.

Όπως είχα τονίσει και τότε, όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, με την αμέριστη συμπαράσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η οποία κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μπορούμε να πετύχουμε τη δραστική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης.

 

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης