Άρθρο «Aυτά είναι τα στοιχεία ενός ηγέτη»

Άρθρο «Aυτά είναι τα στοιχεία ενός ηγέτη» Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα «VORIA.GR» και "Vimapress.gr" (03.10.2015)

Άρθρο «Aυτά είναι τα στοιχεία ενός ηγέτη»

"Οι άρχοντες δεν πρέπει να εκλέγονται μόνο για την ομορφιά τους, αλλά και για τη δύναμη και τη φρόνηση" (Αίσωπος από Φρυγία)

Και όπου "άρχοντες" βλέπε: "Πρωθυπουργοί" και "Πρόεδροι κόμματος"
Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, με τις εξελίξεις να τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους, η Νέα Δημοκρατία άνοιξε (λαθεμένα κατ' εμέ) άμεσα θέμα εκλογής νέου Προέδρου.
Δεν προηγήθηκε κανένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα αίτια της τρίτης εκλογικής ήττας σε διάστημα περίπου 8 μηνών, ούτε ξεκίνησε μια εκ βαθέων συζήτηση επαναπροσδιορισμού της πολιτικής μας ταυτότητας, ούτε ακόμη-ακόμη ακούστηκαν οι απόψεις κομματικών οργάνων.

Αντ' αυτού, δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές, ασχολούμαστε μονάχα με τη συλλογή υπογραφών και την... αυριανή καταμέτρηση ψήφων, λες και το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι αριθμητικό ή ποσόστωσης τάσεων και συνιστωσών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχω τονίσει δημόσια ότι η εσωκομματική μας διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο εβδομάδων.
Βάζω αυτόν τον προβληματισμό στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, διότι οι εσωκομματικές μας εξελίξεις δεν αφορούν μόνο στα δικά μας μέλη και στελέχη, αλλά επηρεάζουν συνολικά την πολιτική ζωή του τόπου.
Βλέπετε, η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική αντιπολίτευση, φέρει την πολιτική ευθύνη του ελέγχου της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ συνάμα εκφράζει ιδεολογικά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Από τη στιγμή, ωστόσο, που μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία, οφείλουμε να εξετάσουμε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους.
Ακούω και διαβάζω, για παράδειγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκλέξει ως Πρόεδρο έναν αντι-Τσίπρα. Προσωπικά διαφωνώ απόλυτα με αυτήν τη λογική, διότι αφενός αρνούμαι ως κόμμα να προσδιοριζόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου γιατί πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί πολιτικό παράδειγμα προς αποφυγή.
Παριστάνει ότι εκφράζει το νέο, ενώ στην πραγματικότητα πολιτεύεται παλαιοκομματικά, δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και επενδύοντας στις πελατειακές σχέσεις.
Άρα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη να αναζητήσει τον δικό της αντι-Τσίπρα, αλλά να επιλέξει για αρχηγό της το πρόσωπο που μπορεί να τον κερδίσει.
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος, οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να έχει γράψει χιλιάδες πολιτικά χιλιόμετρα. Να έχει πολιτική υπόσταση, να είναι έμπειρος, να εκφράζει συγκεκριμένες ιδεολογικές θέσεις, να είναι ρεαλιστής, να αποδεικνύει ότι η ανανέωση δεν είναι μόνο θέμα προσώπων αλλά κυρίως έργων, να έχει όραμα, να είναι μαχητής, να είναι ηγέτης, να εμπνέει, να γκρεμίζει τις διαχωριστικές γραμμές που κάποιοι "τραβούν" με ευκολία, να μπορεί να μιλά στην κοινωνία και (το σημαντικότερο) να ακούγεται από αυτήν, καταθέτοντας αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Να μπορεί, δηλαδή, να δίνει ελπίδα για το αύριο και σιγουριά ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση.
Στοιχεία τα οποία ζητά ο λαός από έναν εν δυνάμει Πρωθυπουργό. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι Πρόεδρος στη Ν.Δ. σημαίνει Πρωθυπουργός.
Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, όπως έγραψε και ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Warren Bennis: "Ηγεσία είναι η ικανότητα να μεταφράζεται το όραμα σε πραγματικότητα".