Άρθρο: «Ώρα γενναίας αυτοκριτικής»

Άρθρο: «Ώρα γενναίας αυτοκριτικής» Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Άρθρο: «Ώρα γενναίας αυτοκριτικής»

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος της Μεταπολίτευσης και άνοιξε ένας καινούργιος.

Ευθύνη της παράταξής μας είναι αφενός ο σεβασμός του εκλογικού αποτελέσματος και αφετέρου η διατύπωση από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας συνεπούς πολιτικής πρότασης, η οποία θα βασίζεται στο πλαίσιο των ιδρυτικών αρχών και αξιών της.

Στις 25 Ιανουαρίου η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια ήττα ιδεολογικού και στρατηγικού χαρακτήρα.

Αυτό δεν αλλάζει. Και κάθε άλλο επιχείρημα, επιτρέψτε μου να το θεωρώ ως... άλλοθι.

Δώσαμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη απέναντι στον άκρατο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Δεν καταφέραμε να την κερδίσουμε, γιατί πολύ απλά απωλέσαμε εδώ και μήνες τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά υπήρξαν «σύμμαχοί» μας.

Οι λόγοι που «έσπασε» αυτό το πολιτικό... δέσιμο είναι προφανείς και σχετίζονται, σε μεγάλο βαθμό, τόσο με την οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε ως Κυβέρνηση τα 2,5 τελευταία χρόνια (π.χ. ΕΝΦΙΑ), όσο και με την λάθος στρατηγική που ακολουθήσαμε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Με λίγα λόγια το βράδυ της Κυριακής «εισπράξαμε» ψήφο απογοήτευσης.

Για ένα κόμμα όπως η Ν.Δ., η ήττα της περασμένης εβδομάδας δεν είναι το τέλος.

Μόλις καταλαγιάσει ο... θόρυβος, καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να αναλογιστούμε τα λάθη που επηρέασαν καθοριστικά την λαϊκή ετυμηγορία. Να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες πικρίες ή προσωπικές στρατηγικές και να αξιολογήσουμε με ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα, διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ενότητα της παράταξης.

Ο πολιτικός χρόνος που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε η εσωτερική συζήτηση που θα ξεκινήσει να οδηγήσει σε ουσιαστική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με όρους αμιγώς πολιτικούς.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ακούσει την κοινωνία, να κάνει μια γενναία αυτοκριτική, να διαφυλάξει την πολιτική της αξιοπρέπεια, να ανασυγκροτηθεί, να αλλάξει την εικόνα της, να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογική της ταυτότητα, να αποβάλλει από τα σπλάχνα της κάθε τι «φθαρμένο» ή «γερασμένο», να επανασυσπειρώσει τη βάση της και να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.

Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που καλούμαστε να αναλάβουμε απέναντι στον ιδρυτή της παράταξή μας, τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, απέναντι στους περήφανους Νεοδημοκράτες που συνεχίζουν να δίνουν μάχες για τη Ν.Δ. με αυταπάρνηση, αλλά και απέναντι στην πατρίδα, στην ιστορία και στη συνείδησή μας.