«ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ»

«ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ» Κύριο

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»

Αν κρατώ κάτι από τις πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησα σε όλους τους «Καλλικρατικούς» Δήμους της Β΄ Θεσσαλονίκης ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, είναι η γενική αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία (ένα μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει θυμωμένο) ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Ότι οι θυσίες, δηλαδή, των τελευταίων 23 μηνών δεν πήγαν χαμένες και η ελληνική οικονομία περνά επιτέλους σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Στην εμπέδωση αυτού του κλίματος συνετέλεσαν μια σειρά θετικών ειδήσεων που βοήθησαν τα μέγιστα ώστε όλοι, εντός και εκτός συνόρων, να αντιληφθούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική υπέρβαση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ χώρα- μέλος της Ευρώπης.

Σας θυμίζω μονάχα ότι τον Ιούνιο του 2012 η πατρίδα μας ήταν ουραγός σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες και επί της ουσίας βρισκόταν μια... ανακοίνωση μακριά από την... πόρτα της εξόδου από το Ευρώ.

Το περίφημο «Grexit» θεωρούνταν από Ευρωπαίους αξιωματούχους και εγχώριους οικονομολόγους της καταστροφής ως αναπόφευκτο και όλοι περίμεναν το... μοιραίο, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα ήταν μια χαμένη υπόθεση.

Δύο χρόνια μετά, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη λήψη δύσκολων αλλά εξυγιαντικών αποφάσεων, πετύχαμε την ολική ανατροπή, αποδεικνύοντας με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι Έλληνες μπορούμε και τα καταφέρουμε στα δύσκολα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται καθώς φέρει τη σφραγίδα της Eurostat. Η Ελλάδα έπαψε να δανείζεται για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, βγήκαμε (δοκιμαστικά μεν, επιτυχημένα δε) στις αγορές, αποκαταστήσαμε την εθνική μας αξιοπιστία, ανακτήσαμε την ισότιμη θέση μας στην Ε.Ε. και υποχρεώσαμε ακόμα και τους πιο δύσπιστους εταίρους μας να ομολογούν ότι «η Ελλάδα πέτυχε ένα μεγάλο θαύμα».

Επιπρόσθετα εαρινή έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι το 2014 αφήνουμε πίσω μας την ύφεση μετά από έξι πολύ δύσκολα χρόνια και το 2015 αναμένεται να βρισκόμαστε μεταξύ των τριών χωρών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης, να είμαστε ξανά η χώρα με το ψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά και μεταξύ των
τριών χωρών με το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους.

Στα παραπάνω στοιχεία προσθέστε και ένα εξίσου σημαντικό. Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2009, η απασχόληση θα αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου της Ευρώπης, εξέλιξη που θεωρείται προπομπός της μείωσης της ανεργίας, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Κάπως έτσι η Ελλάδα άρχισε να κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον των αγορών και των επενδυτών, διαμορφώνοντας η ίδια προϋποθέσεις δυναμικής εξόδου από την κρίση.

Η θεαματική αυτή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αφενός δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το μακρύ τούνελ της ύφεσης και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για το μέγα ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την οριστική ρύθμιση του χρέους μας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας το Νοέμβριο του 2012.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλες νίκες που επιτεύχθηκαν χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού ο οποίος, κλείνοντας τα αυτιά του στις «σειρήνες» της δημαγωγίας, του διχασμού και του ευρωσκεπτικισμού, προσδοκά ακόμη καλύτερες ημέρες.

Άλλωστε είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται.

Μοιραία, μέσα από την κάλπη της 25ης Μαΐου, οι Έλληνες καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η οποία ξεκίνησε το 1961 χάρη στην προνοητικότητα του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1979 με την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έκτοτε η Νέα Δημοκρατία, το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας, παραμένει πιστή στον αγώνα για μια Ευρώπη της ισότητας και των ευκαιριών και για μια Ελλάδα σύγχρονη και Ευρωπαϊκή σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών είναι ένα. Ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια και σταθερότητα τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Με αυτό το κριτήριο θα προσέλθουμε στις κάλπες, οφείλοντας να έχουμε κατά νου ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει και πάλι μια υπεύθυνη Κυβέρνηση και έναν αξιόπιστο Πρωθυπουργό που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ηγετών της Ε.Ε.

Στις 25 Μαΐου, λοιπόν, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης