(Άρθρο): "Μετρημένη και μεστή η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Grtimes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024

"Μετρημένη και μεστή η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη"

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ ήταν "μετρημένη". Τόσο η ομιλία του από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου όσο και οι απαντήσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, είχαν ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον ρεαλισμό και την αισιοδοξία. Υπεύθυνος και προσεκτικός στα λόγια του, δεν είπε τίποτα που να μην μπορεί να υλοποιηθεί από την κυβέρνησή μας.
Με λόγο μεστό και "καθαρό" σχεδιασμό, προέταξε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα που εκπέμπει η παρούσα κυβέρνηση και φρόντισε οι εξαγγελίες που έκανε να είναι θεσμικές και δομικές, με μεσοπρόθεσμο οικονομικό αντίκρισμα. Δεν "δωροδόκησε" τους πολίτες με "θα" και υποσχέσεις, αλλά έθεσε τις κεντρικές επιλογές που αναπτύσσονται μπροστά μας. Δεν "έταξε", αλλά προσέδωσε ισχύ και λειτουργικότητα στην Ελλάδα της Ευρώπης. Οι 45 στοχευμένες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν έως το 2027 κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ενώ οι παροχές που ανακοίνωσε είναι λελογισμένες. Απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, δίχως να ξεφεύγουν από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Ειδικότερα, οι αυξήσεις που θα δοθούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, η αποκλιμάκωση των φόρων, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην υγεία και την παιδεία, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, το πρόγραμμα "Σπίτι μου" που δίνει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, είναι πολιτικές οι οποίες βάζουν στο επίκεντρο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που μειώνουν την απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες της Ευρώπης και παράλληλα περιορίζουν τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρές βάσεις για την Ελλάδα του 2027. Μια Ελλάδα που θέλουμε να είναι ισχυρή, ακμαία και δημιουργική.
Με λίγα λόγια, από την Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα κινηθούμε μέχρι τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, έχοντας μπροστά μας έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα. Η σιγουριά που εξέπεμψε για τις δυνάμεις της χώρας αντανακλούν το ακράδαντο "πιστεύω" του για την προοπτική και το μέλλον της πατρίδας μας. Έτσι, η Ελλάδα του 2027, που θα παραδώσουμε στην κρίση των πολιτών, θα είναι συγκριτικά καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 που παραλάβαμε εν μέσων των μνημονίων.
Κλείνοντας, θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο διαφορετικό επικοινωνιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε φέτος. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα τέλη Αυγούστου, για την περιφερειακή ανάπτυξη, λίγη ώρα πριν τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, προσέδωσε αξία στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη. Και αυτό γιατί, πέραν της λογοδοσίας για την πορεία των μεγάλων έργων που αφορούν στην περιοχή μας, έγινε εκτενής αναφορά στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό επέτρεψε η ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ να έχει πιο "πανελλαδική" αναφορά. Άποψή μου είναι ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμόζεται κάθε χρόνο, διότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια τρίλεπτη ή πεντάλεπτη επιγραμματική αναφορά, αλλά να αποτελεί ξεχωριστή ενότητα. Ακριβώς όπως έγινε φέτος.