(Άρθρο): "Τι σημαίνει ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα "Thesstoday.gr", που δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2024.

Τι σημαίνει ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη

Ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης είναι συνώνυμος με την Θεσσαλονίκη. Από "διεθνής εμποροπανήγυρη" το 1926 καθιερώθηκε σε καταξιωμένη έκθεση παγκόσμιου κύρους, καθιστώντας την πόλη μας σημείο συνάντησης εκπροσώπων των παραγωγικών οικονομιών όλων των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη και χώρο σύναψης εμπορικών συμφωνιών. Με την πάροδο των δεκαετιών η ΔΕΘ αξιοποιήθηκε και ως μέσο "επιχειρηματικής διπλωματίας", με τον θεσμό της τιμώμενης χώρας να ενδυναμώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της έκθεσης και να πολλαπλασιάζει τα άμεσα και έμμεσα οφέλη των διοργανώσεων.
Δικαιωματικά, κατά την άποψή μου, θεωρείται και είναι η "μητέρα" των εκθέσεων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην εμπορική εικόνα της οποίας αντανακλάται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα της ποιότητας της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε Σεπτέμβριο, στα περίπτερά της, εκτίθεται ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η εγχώρια και παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βιομηχανίας, τεχνολογίας καινοτομίας και πρόσφατα βιώσιμης ανάπτυξης.
Η αξία και η σημασία της Δ.Ε.Θ. πιστοποιείται και από ένα ακόμα στοιχείο. Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία έδειξε ότι κάθε αύξηση της ζήτησης για το εκθεσιακό προϊόν κατά 1 ευρώ, αυξάνει το ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας κατά 1,86 ευρώ, ενώ κάθε 1 ευρώ που προστίθεται στον τζίρο της ΔΕΘ- Helexpo, δημιουργεί 28 νέες θέσεις εργασίας, ορισμένες εκ των οποίων είναι εποχικές. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι κατά τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή διαχέονται περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μαζικής παρουσίας χιλιάδων εκθετών και επισκεπτών. Αν συνυπολογίσουμε και ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη "αγγίζει" το 90% τα δυο πρώτα Σαββατοκύριακα του φετινού Σεπτεμβρίου, γίνεται εμφανές πόσο ισχυρό και ευδιάκριτο είναι το αποτύπωμα του θεσμού στην τοπική και περιφερειακή οικονομία.
Έτσι, λοιπόν, και φέτος, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως φυτώριο ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού θα "χτίσει" ισχυρές "γέφυρες" συνεργασίας με γερμανικές εταιρίες κολοσσούς όπως η Siemens, η BASF, η Bayer και άλλες, οι οποίες συμμετέχουν στην γερμανική αποστολή, η οποία αποτελεί τη φετινή τιμώμενη χώρα. Οι συμφωνίες που θα προκύψουν έχουν την δική τους βαρύτητα, αφού πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ κατέγραψε ότι για κάθε 1 ευρώ του ΑΕΠ που παράγουν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, το ΑΕΠ της πατρίδας μας αυξάνεται κατά 1,6 ευρώ.
Συνοψίζοντας, και φέτος η ΔΕΘ θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός επιταχυντής της ελληνικής οικονομίας, αφού μέσα από τις δράσεις της θα ενισχύσει περαιτέρω το εξωστρεφές προφίλ της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την διεθνή εκθεσιακό προορισμό. Τα επόμενα χρόνια αυτή η διάσταση θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή χάρη στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αποκτήσει. Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο σε συμβολικό και ιστορικό επίπεδο, αλλά και σε ουσιαστικό, αφού σύμφωνα με μελέτες η επίδραση του νέου εκθεσιακού κέντρου στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης, μετά την ολοκλήρωση του έργου, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Άρα, η ΔΕΘ συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο με τις ατομικές και συλλογικές αναμνήσεις κάθε Σεπτεμβρίου, αλλά και με τα άλματα που κάνει η πόλη μας στο πέρασμα των δεκαετιών.