(Άρθρο): "Με αφορμή τα 50 χρόνια Δημοκρατίας να ενώσουμε το νήμα των εθνικών στόχων"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Πολιτική", που δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2024

"Με αφορμή τα 50 χρόνια Δημοκρατίας να ενώσουμε το νήμα των εθνικών στόχων"

Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα γενέθλια της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι απλά μια συγκυρία μνήμης και τιμής, μα κυρίως μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε χθες, γι' αυτά που θέλουμε σήμερα και φυσικά για εκείνα που θέλουμε να πετύχουμε αύριο.
Με γνώση και ωριμότητα, από το 1974 έως σήμερα, το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ και εμείς απολαμβάνουμε τα οφέλη της πιο ποιοτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που είχαμε ποτέ στην πατρίδα μας. Ο μισός αιώνας που μεσολάβησε συνοδεύεται και από 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, τα οποία τροφοδοτούν μια διαρκή πολιτική και κοινωνική συζήτηση συζήτηση αναφορικά με τις ρήξεις και τις τομές που καταγράφηκαν στο διάστημα των πέντε δεκαετιών.
Ανεξάρτητα από το πρόσημο που βάζει ο καθένας σε αυτήν τη χρονική περίοδο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν χρόνια γόνιμα, με αποκορύφωμα την εμπέδωση της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλευτισμού και την πλειοψηφική αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Επειδή, όμως, ο δημόσιος διάλογος για το απόσταγμα της Μεταπολίτευσης εμπλουτίζεται καθημερινά, έχω να παρατηρήσω ότι η αποτίμηση των πενήντα χρόνων πρέπει να γίνει απροκατάληπτα και με κριτική διάθεση.
Αξιολογώντας τη συνολική εμπειρία των πέντε δεκαετιών, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά που τη συνοδεύει, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αναγνωρίζει ότι η πατρίδα μας απολαμβάνει την καλύτερη, ομαλότερη και πιο ώριμη Δημοκρατία από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Είναι μια κατάκτηση που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού χάρη στη δική του οραματική πολιτική, η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και υπερηφανεύεται δικαιωματικά ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς θεσμούς, σταθερή οικονομική ανάπτυξη και στιβαρή εξωτερική πολιτική. Ασφαλώς, η περίοδος που διανύουμε δεν υπήρξε ποτέ μια ευθεία γραμμή. Το πελατειακό κράτος, η έξαρση του λαϊκισμού, το τραύμα της οικονομικής κρίσης, η αδυναμία να πετύχουμε όλους τους εθνικούς στόχους που θέσαμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα "εργαλεία" που μας διατέθηκαν, είναι μια πραγματικότητα που συμπυκνώνει πτυχές του "κακού" εθνικού μας εαυτού. Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτό το πρίσμα, τα οφέλη της Μεταπολίτευσης είναι πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα να πατούμε ως κοινωνία σε στέρεο και ασφαλές έδαφος.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα την επόμενη πενταετία ή την επόμενη δεκαετία; Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όταν συζητούμε για το αποτύπωμα της Μεταπολίτευσης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα περιβάλλον κατακλυσμιαίων αλλαγών που επηρεάζουν τη ζωή μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και εδώ, οφείλουμε να ενώσουμε ξανά το νήμα των κεντρικών εθνικών στόχων, ώστε τα χρόνια που ακολουθούν να είναι μια νέα περίοδος ιστορικών τομών και όχι (εκ νέου) των χαμένων ευκαιριών σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.